Imaju dvojica mojih komšija taj sa točkom i odrađuju posao. Jednog sam gledao kako radi i video sam da na počinjanju zeza, proklizava mu točak dok ne uspe da pokrene i ubrza disk sa lopaticama. Nisam mu prilazio skroz blizu, mislim da ti rasipači imaju samo jedan disk sa lopaticama, znači okreće samo u jednu strani i baca više u jednu stranu i nejednaku širinu pokriva iza traktora. Al za razbacivanje đubriva to i ne smeta nešto preterano. A i taj čovek se prilagodio tome i sa njim poseje sebi i žito dovoljno ravnomerno da ne plaća sejač. Znači najbitnije je imati svoje, kad ti zatreba tu je a ne tražiti po komšiluku čiji je ispravan i dal nije već negde u njivi pa čekaš.
Moj je koštao:
30 evra od čoveka koji ga je poterao na otpad, da ga da njima na kilo,
oko 1700din farbe (osnovne i završne)
220din 1l aktivin s, kao antirost ali jači
oko 400din 2l razređivača, trunkicu u farbu i pranje pištolja
10500din sa kurirskom službom Tomi iz B. Palanke za obe osovine i sva tri zupčanika sa maticom
1400din ležajevi, semerinzi i seger osigurači u Makrom ŠA
4350din za sva tri plastična šešira, gola, za otvaranje i regulisanje količine đubriva Agroprofilu (sa poštarinom), isti u Šapcu kod Nomeksa su 5100din.
300din metalostrugaru (zna me i kaže kolko častiš) za mozganje, pasovanje osovine u reduktor, premeravanje i pravljenje jedne biksne i bušenje i urezivanja navoja u horizontalnu osovinu (jer je Toma svesno poslao kraću a nije mi napomenuo kad sam naručivao, kaže posle nije bio siguran da ne može bez prepravke, "ponesi mi u Rumu na vašar pa vrati ako ne možeš da je upasuješ", verovatno se podrazumeva da je u prvobitnom stanju)
To sam direktno plaćao. Saberite, valjda nisam nešto zaboravio.
Trošio što sam imao od ranije:
6-7 litara goriva kolima i skuterom i 500-tinak dinara telefona (to samo u svrhu rasturivača)
oko metar ipo okrugle debelozidne cevi, za lopatice
šmirgle
rezni kamen
brusni kamen
20-tak elektroda
oko 25x40cm milimetarskog lima, flekovao diskove, otanjili gde su bile stare trule lopatice, i napravio jedan okrugli nosač na šešire, stari je bio tanak od đubriva i rđanja
20-tak manjih šrafova, jer sam većinu prilikom rasklapanja rasturivača morao iseći ili nisu bili za upotrebu, izgriženi od đubriva i rđe
Habao bušilicu, brusilicu, aparat za varenje, kompresor i isti su trošili struju. + farbarski pištolj (špric)
Mojih najminimalnije 40 sati vremena, rasklapanje, prodavnice, metalostrugar, sklapanje reduktora, šmirglanje, bravarski radovi, farbanje, sklapanje celog rasipača, sporo i pipavo zbog taze farbe, lako se grebe dok ne prosuši fest a hladni dani (a nisam hteo nitro farbu iako ona brzo spekne, jer sam iz iskustva stekao zaključak da se ona brzo izgrebe na radnim mašinama)
Nekoliko puta kupanje i pranje kose isključivo zbog prašine i flama od farbe i udisanje istog. Veče kad sam naneo Aktivin S mi bila pošla i krv na nos koliko je jako isparenje (naneo pištoljem za farbanje) i pored zaštitne maskice preko nosa i usta. Možda i nije od njega ali sa tim nikad nisam imao problema, ni posle toga, za sad. Radio sve u garaži sa otvorenim vratima zbog svetla, nisam mogao napolju jer sam sve radio kasno uveče-noću. Danju posao i ostale obaveze, njiva, stoka... Sve u svemu mnogo bih se manje patio i manje bi koštalo da sam kupio nov jeftiniji Megametal rasturivač pa nek istruli za 5-7 godina, kako ovde ljudi pišu.
Ali dobre strane su jedno iskustvo više, znam rasipač u svaki šraf i detalj (a svaka škola se plaća) i imam komplet remontovan i ofarban rasipač od kako meni deluje izuzetno kvalitetnog materijala. Koš i diskovi su baš debeli (i ne deluju da su od običnog lima već nečim oplemenjeno ili neka legura) a i ram deluje pouzdano, i mislim da će uz menjanje ulja u reduktoru i obavezno pranje posle svakog razbacivanja đubriva ovaj rasipač odrađivati posao više godina nego neki nov, sadašnjeg uglavnom lošeg kvaliteta materijala. I kupovao sam na rate kako sam finansijski mogao da odvajam u tu svrhu, što mi znači jer sam tanak finansijski, bez neke gomilice sa koje bih uzeo u momentu 200+evra pa vraćao na gomilu. Prihodi i rashodi su mi takvi da gomile nema nego kad kapne nekih para kupim što mi najviše fali ili šta je ranije planirano a što mogu zavisno od toga koliko je kapnulo pa Jovo nanovo. Preživljavanje i teško održavanje domaćinstva da ne propadne. I ja sa njim.