DraleTD
Član
Испаде ово егзактна наука са расипачима,сад тек видим колико сам сретан што имам мегаметалов расипач са једним диском и две ручице.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Prvu prihranu radim kao što napisah, i nisam nigde primetio nedostatak djubriva, biljke ne pokazuju, nego mi se nesto po prohodima nije poklapalo. Pa kad sam preračunao, okolo bih trebao ici vecom (oko 20%) količinom djubriva, da bih na realnom zahvatu imao željenu količinu đubriva, ili drugi prohod meriti od medje, a ne od sredine traktora. Jer je kod mene četvorostruko preklapanje, i baca od traga do traga. Drugu prihranu radim normalno, kao i ti, i tada prebacujem oko 3,5m kod komšije da bi do granice bilo 100% raspoređeno.Ne zatvaraš ništa, prebaciš kod komšije 1 metar, u tom slučaju si sigurno bacio u svoju njivu koliko treba. A komšija ako kaže hvala ili ako uradi isto biće dobro, a ako ne kaže hvala za 50 kila nije smak sveta. Ako imam 50 jutara i hoću da bacim 100 kg/kj, ja kupim 5200 kg baš zbog prebacivanja kod komšije i preklapanja na kraju njive i što pretekne to razbacim sve na zadnjoj njivi i mirna bačka... Previše komplikujete. Za to što ti hoćeš ti treba navigacija koja sama vozi i koja zna granice parcele i rasturivač sa limiterom koji će biti povezan sa tom navigacijom, e onda nećeš ništa prebaciti kod komšije a bacićeš svuda isto. U drugom slučaju moramo se zadovoljiti prvom metodom... aj zdravo!
Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
Kako se i vidi na slici, kad idem sa levom stranom, meni rasipač ne baca tačno od polovine traktora nego ode par kila i desno malo šire od traktora. Zato malo bežim od komšije kako bi sve ostalo kod mene, iako sam svestan da je tu manja norma đubrenja. Ja se tešim time da komšija nije tako pametan kao ja i da on prebaci kod mene koju kilu koja mi fali
20mMeni nista nije jasno ...
Ako je zahvat 20 m koliko idem od traga do traga traktora 10 ili 20 m ..
Ne moze se izbeci da komsijina parcela ne dobije od vaseg djubriva. Ako bacate tako da kod njega ne preleti nista onda vasa parcela do medje dobija sigurno samo delimicnu kolicinu. Uvek bacam tako da moja parcela dobije punu dozu i nije mi zao ako komsiji delimicno podjubrim i 2-3 m. Naravno ovih 2-3 m se smanjuju kada se radi sa rasturivacima manjeg zahvata. Meni je sa Turcinom zahvat sa Ureom 20 m a sa NPK i MAP 30 m.
Kao dete sam bacao "pod kukuruz" a kasnije ručno ali samo na arpadžik .Dal ste probali ručno da bacate veštak tu sigurno neide u komšijinu njivu.
Da zaboravimo na polemiku da li će i koliko otići kod komšije... Zatvaranjem jedne strane do komšija (kao što je to prikazano na crtežu) je najtačniji način da prvi i zadnji 18m dobiju istu količinu kao ostatak parcele. Svakom na procenu da li mu je to komplikovano ili ne.Evo slikovito
NeJel koristis limiter?
Verovatno te zabunio sa onom slikom gde se preklapa od traga do traga, jos da se utripujes da si do sada radio pogresnoMeni nista nije jasno ...
Ako je zahvat 20 m koliko idem od traga do traga traktora 10 ili 20 m ..