Rasipači mineralnog đubriva

Druze ja nerazumem cemu dupli prohodi i prestelavanje.Kad se namesti kolicina djubriva i radni zahvat rasipaca to je to.Nema vise bacio-manje bacio....

Nego jedno pitanje,dal se neko susretao s ovim,gledam tabelu stelovanja lopatica za ureu sto sam dobio od dondera,za 15m stoji 26/52 a za 16m 26/49,malo mi nelogicno da za veci zahvat duza lopatica se vraca u nazad za jedan broj

Druze ja nerazumem cemu dupli prohodi i prestelavanje.Kad se namesti kolicina djubriva i radni zahvat rasipaca to je to.Nema vise bacio-manje bacio....

nismo to smislili mi zato sto nam je dosadno i da bi se pisalo nesto,nego je to preporuka od davnina jer je na taj nacin pravilno rasporedjeno djubrivo po parceli,ili sto bi se reklo po metru kvadratnom,e sad sto to niko tako neradi to je nesto drugo,mi to gledamo nasim ocima gde ustvari podesis na recimo 18m a ustvari baca 9m po prohodu,pa puta dnevno ako treba da bacis na recimo 60kj kukuruza onda je to nama sporo,ko ce to tako raditi jel.......kako je Druskan okacio skicu tako bi se po pravilu trebalo bacati,e sad.....ni ja to nepraktikujem

Ima nas svakakvih,evo recimo jedan primer,moj drugar u prolece baca djubrivo za kukuruz,u isto vreme baca ureu i npk,i u isto vreme naspe zajedno u rasipac 200kg uree i 200kg mesanog,i u jednom prohodu baci oba djubriva jer ga mrzi da posebno baca ureu a posebno npk,kaze ko ce dva put bacati po istoj njivi,a ima svega 8kj zemlje i mrzi ga

Problem je prisutan i to jako. Netko neznanjem, zamagljivanjem, humorom i ostalim stvarima ignorira problem. Svako baca na neki svoj način i nitko nije siguran da je taj pravi. Nisam ni ja siguran a nemam od koga naučiti.
Imao sam amazon koji baca 12 metara. Malo digneš zadnji kraj i baca više. Prskalica 12 metara. Ideš do komšije 12 i dalje isto 12. Imaš tragove za prskanje pšenice. Ne gaziš nepotrebno.
Sad kuhn mds19.1 namjestim na 15 metara zbog prskalice 15 metara. On sad baca 15 metara ali u svaku stranu.Ukupno 30 u prohodu. Vjerujte da ima nekih koji to ne znaju. Kako početi do komšije? Nemam limiter. Vodim računa da će istim tragovima ići i prskalica. Dođem na njivu, recimo počinjem lijevo, i lijevi disk namjestim na rubno bacanje (po aplikaciji). Počinjem na 7,5 metara, kao i kod prskanja, napravim krug. Sljedeći krug počinjem na 15 metara i punim iznutra i imam tragove za prskalicu.
Da se vratimo na početak. On je zahvata 15 metara a baca 30 jer mu treba 2 prohoda da ravnomjerno razbaci. Treba mu preklapanje.
Možda nisam jasan a možda i nisam u pravu.

Ja gledam ovako: aplikaciju koju koristim za donder je aplikacija za amazone rasipače, znači vrlo ozbiljna firma. Kada po aplikaciji namestim na 15 metara širinu, nema Boga da baca 30 metara, možda 1 metar više i to je to. Što znači da aplikacija daje podešavanja za ukupnu širinu bacanja. Onda, u tom slučaju kada bi išao da uvek pola preklapam, a hoću da bacim 200 kg/ha, aplikacija bi mi dala podešavanja da curi 100 kg/ha pošto jelte idem duple prohode. Ali to nije slučaj, kada zadam aplikaciji da bacam 15 metara i 200 kg/ha, idem od prohoda do prohoda 15 metara i iscuri tih 200 kg/ha. Što znači da i sama ta aplikacija za amazone rasipače ti daje podešavanja za redovne prohode a ne duplirane. Ako neko ipak želi da koristi tu metodu duplih prohoda onda bi u aplikaciju trebalo uneti upola manju količinu po hektaru da bi izcurelo koliko treba... Moje neko mišljenje ali ne znači da sam u pravu...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

[mention]mixer87kac [/mention] Ja nisam hteo ovo da pisem, jer zvuci previse jednostavno a taman se fino zakomplikovalo... Radite normalno brate mili, ako hocete da bacite tacno do komsije pomerite se za 1m prema medji, kod komsije odlazi 20-30% a vi imate puno pokrivanje...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja imam Mds 20.2 i radim samo na punu širinu. Kako bi onda po stalnim tragovima išao, ili da duplam i vozim i po žitu? Naštelan mi je na nekih 16-17 metara, ovisi koje đubrivo i tu ima preklop i ne vidim da nije ravnomjerno bačeno. To bi značilo da baca samo 8 metara moj ravnomjerno, a zašto su onda štelajuće lopatice? Amazone i Rauch u upustvu imaju kolko točno moraju biti diskovi od zemlje i kako mora stajat rasipač, recimo u drugoj prihrani piše da se stegne na toplinku da je zadnji kraj rasipača malo viši.

Nuklearna fizika i bacanje veštaka, dve vrlo egzaktne nauke...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Nisi valjda odustao od Dondera? Dok vi vodite polemiku koliko prohoda preklapanja odakle se pocinje da ne ide u komijsko ja ga razbacao pa sta mu bog da,sad mu lepa kisica pala da to sve zalije..

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Nastao totalni haos u temi zbog mog pitanja, koje je jedino Radoslav razumeo, izgleda... A ostali otišli u pogrešnom smeru.
Ono preklapanje na slici, što sam naveo da je četvorostruko, je prisutno kod Bogballe rasipača, dok neki imaju dvostruko ili koje već... Znaci preklapa od prohoda do prohoda, što nije slučaj kod svih rasipača, niti sam igde to spominjao. Ali bitno da se svako uhvatio svog rasipača, i da objašnjava kako njegov radi, i tako moraju svi ostale da rade, a pogledao ostale brendove nije i njihove sisteme. Prvo se uhvatili komšija, sad duplog zahvata... A ništa od toga nije bilo pitanje
Nego, neka svako baca kako misli da treba i mir, a i svako ima za svoj rasipač uputstvo... .

Poslednja izmena:
[mention]Druškan [/mention] Najgore od svega je sto ti ni sam sebe nisi shvatio... Slabo si ti procitao tu stranu, ne bi bilo lose i da odes par strana napred, sve ce ti se samo reci...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh