Rasipači mineralnog đubriva

Mi obicno rucno zabacimo vicona na prikolicu sa djubrivom u njivi otkacim prikolicu pa zakacim njega ili idemo sa dva traktora.
Za malo smeta lula da bi zakacio prikolicu.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Tako smo i mi dok nisam stavio na klapusu od ferge dodatak klapusu od torpeda koja je dugacka i moze prikolica taman da se prikaci

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Nezgodno je kako god okreneš.Moj Vicon nosi 400 kg Uree a ostalih granulacija stane do 650 kg i dosta je nezgodno.Da ide jedan traktor sa rasipačem a drugi da vuče prikolicu sa veštakom nije red sem ako se ne koriste jumbo vreće a opet kako god kombinuješ trebaju dva čoveka.Meni je lakše kada vučem prikolicu i idem redom parcelu po parcelu, ne treba nas dvojica da se okrećemo oko toga.Neko ide bez prikolice sa solo rasipačem pa se voza i voza od kuće do njive i tako tamo vamo u krug, da li zbog toga da svet pomisli kako on ima dosta da baca ili nečeg trećeg i četvrtog, ne znam.

Danas bilo lepo vreme pa je opran

putaYH5.jpg

Paorpaor je spominjao granulisanu Ureu i neko je pitao ko je proizvodjac. Evo te Uree:

4eIibca.jpg

Sigurno da je careta u klasi kuhn-a,amazon,vicon,rauch,sto po materijalu koriscenom,preciznosti,mogucnosti stelovanja,sirine rasipanja itd itd itd itd itd xd ...Stvarno nzm sto ljudi bacaju pare na te skupe rasipace uopste....
Čemu taj sarkazam? Jel ti znaš da čitaš? Ili samo tako pišeš da bi napisao bilo šta?
Lepo sam napisao, evo opet ću, ta careta nije izašla 500e novo, aj mi kaži za te pare šta mu fali? Sulky je bar 1500e polovan, o čemu ti pričaš, to nije ista klasa..
Ja sa megametalom ne zaostajem sa prinosima u odnosu na one sa sulky i rauch.. Jer ima još dosta stvari koji utiču na prinos... E sad što je bolje raditi, lakše, ekonomičnije, brže, komforniji sa skupim Rasipačima to je sasvim druga priča... Ali da nešto može da služi za male novce, e može...

Ne uzimaju svi masine na subvencije xd,neko gleda nesto skuplje da uzme na subvencije a ovo jeftinije ce platiti kesom ili koji god da ima razlog.Ne razumem sta se svi odma hvatate subvencija,ja taj rasipac gledam kao 1000 eura ,kao sto si rekao i to mu je cena ,ne 500,i za tih hiljadu eura u poredjenju sa pa i 1500eur polovni sulky,kuhn ,rauch,vicon itd,to kosta previse za ono sto se dobija.Nije rasipac traktor ili kombajn pa da se kaze novo je novo ,majku mu ako je neka caura pojedena ili otisao semering,lezaj,jako strasno zameniti,te masine su mnogo kvalitetnije pravljene nego ovo jeftinije a novo,vredi ih kupiti polovne uloziti nesto sitno i posle si miran,nadzivece nekoliko careta i njoj slicnih.

Kod mene je granilasana Urea bila od Promista.
Nego, ko baca prvo od komšije, sa zatvorenim desnim diskom, odakle meri sledeći trag za ulazak, od sredine traga, ili od granice sa komšijom?

Kako možeš kod komšije prebaciti, ako si sledećim prohodom udaljen za širinu i po zahvata? Mene zanima, ako je zahvat npr. 18m, od komšije ideš jednom stranom, znaci 9m bi trebalo da bude. Ali, ukoliko ideš desnim točkom do razora, zahvat je 9m+1m od sredine traktora do razora. Sto znaci ako sledećim prohodom se ide od sredine prethodnog, a ne od razora, u prvom prihodu je bačeno manje djubriva, jer je ukupan razmaka 18m+1m. Ako me razumete
Kod komšija bacim, za to mi nije žao...

Jel imaš neku ideju kako bi se moglo nabudžiti?
Koliko su debele cevi na krajevima,i da li bi se na njih mogle navariti 2 cevi koje idu u jednu tačku(na sredini) i na sredini napraviti vuča?🙃
Nisam se bas tim bavio, ali ako bi to hteo da uradis morao bi nekako silu prebaciti na donje poluge da se izbegne sto vise da trpi zadnji deo rasturivaca.

Kada kačite prikolicu za rasipač šta radite sa vazdušnom i strujnom instalacijom, kako je spojite sa traktorom?

Instalaciju možda i prikače a vazduh teško, inače je zakonom zabranjeno kačiti za ciklon prikolicu ali no.

Švercujemo se dok još može tako.Kada ne bude moglo kupiće se neki nošeni malo većeg kapaciteta i radićemo tako.

Struja se zakači bez problema,a vazdušno crevo sam produžio za 1,2 m. tako da mogu i njega da spojim.Tako je bilo na IMT
Na Masey nemam vazduh pa ne mogu ni da zakačim,ali zato koči u mestu i sa teretom,kao da ima vazdušne kočnice.

Nazad
Vrh