Ranija setva kukuruza

A mi smo se složili,da u 8 pijemo kaficu i malo vatrene vode,kačimo sejalicu,kembridž,tovarimo veštak i krećemo,ne pre 10,da nebude rano

Ko je posejao pre ove danasnje kise, odradio je pravi posao. Ima da vrsta za par dana. :osmeh:

2005 21maja kada sam odsluzio vojni rok secam se da je bio mraz i izmrzao je bostan a kukuruz samo malo ali nista mu nije falilo,posle par godina ista prica ali bez posledeci,teoretski mraz moze da bude i u aprilu ali moze da padne grad kao pesnica i da ubije sve a to je realnije,sto ranije setve tice uslovi su se stekli,setva moze da pocne u nardnih par dana ja sam uvek za raniju setvu,narocito jer javljaju toplo vreme ume april da bude hladan i kisovit ali ako bude toplo bice pun pogodak.

Reci mu pod obavezno
Trnjine su inače pre 25godina,koliko se ja sećam cvetale krajem aprila-početkom maja
Prognoze i stručnjaci nepostoje od pamtiveka,a zemlja se radi od pamtiveka,i zapažanja,iskustva se prenosila sa kolena na koleno,jer se ta škola neuči u klupi

Sve stoji,školski je jedno,a praksa neretko nema veze sa onim što se uči u klupi,znam,moja žena je završila poljoprivredni fakultet VI.stepen,i kad sam uzeo neke knjige u ruke,samo sam se razočarao

Reci mu pod obavezno
Trnjine su inače pre 25godina,koliko se ja sećam cvetale krajem aprila-početkom maja
Prognoze i stručnjaci nepostoje od pamtiveka,a zemlja se radi od pamtiveka,i zapažanja,iskustva se prenosila sa kolena na koleno,jer se ta škola neuči u klupi
Ajd nemoj pisati svasta,prosle godine su cvetale 16.aprila.

Prekjuce cale zvao ove u fabrici iz as hibrida,pitao za savet,,,,rekose mu da seje 1. aprila,a da bar nedelju dana ranije spremi njive za setvu,preporucio mu za nase krajeve as57 i silazni 160.....Ima li ko iskustva sa as-om da ga je tada odprilike sejao,mi obicno sejemo od 20. aprila do 1. maja....??

Da bas tako.....mi zemlju spremamo na dan-dva pre setve,ne znam da li je i kolio ispravno ali uvek tako radimo,pitali ga jesmo spremili zemlju,kaze cale kako stvari stoje i rekli mu da spremi bar nedelju dana ranije,...a to kod nas puno ljudi radi,spremi njive ranije i odmah oprrska na crno i baci djubre,onda zemlja kad uhvati potkorak(tako ovde zovemo mi)krenu da seju...

Nazad
Vrh