Ranija setva kukuruza

Od 2008 neradim kukuruz (prošle godine sam imao 3kj),uvek sam krajem marta sejao,pre soje,kažu stari,kad trnjine počnu cvetati

Picture045-2.jpg

pa počinju cvetati

Picture044-2.jpg

merena nepripremljena (po meni hladnija) nečija zemlja na asfaltu jutros u 7:30,sa dva kineza

Picture047-2.jpg

i ovo je mereno oko 14h kod mene na sveže pripremljeno
U četvrtak i petak setva kukuruza,sutra završavamo spremanj,kačimo sejalicu,tovarimo đubrivo,i u četvrtak pokret,nećemo RANO,u pola8 popijemo kafu i pokret

Ostaće samo PIONEERov ogled,dok nestigne seme

Poslednja izmena:
Ne treba se slepo držati kalendara,prošle godine katolički 31. marta a pravoslavni Uskrs 5.maja Koji je trebalo pratiti? Jabuke su bile u punom cvetu prošle godine 30 aprila,pratim zbog rutave bube a ove će biti 2 nedelje ranije garantujem. O kajsijama da ne pričamo. 3 vrbe do kuće prošle godine počele zeleniti neki dan pre 1 aprila a sada su uveliko zelene...ima tih primera koliko hoćeš. Ja krećem sa setvom sledeće nedelje ako nastavi ovakvo vreme.

Druze mindjusar moze li se znati zasto neradis kukuruz od 2008?

- - - - - - - - - -

sto se tice zemlje moada i jeste dovoljno topla da bi seme niklo, ali noci su jos isuvise hladne.
Kukuruz ce da nikne, pozuti i stajace tako dokle god nebudu toplije noci, a uz to jos najavljuju i mraz.
I u mojoj basti su kajsije procvale pre 10 dana, i bilo je mraza i polovina pa i vise cvetova je otpalo posle mraza.
Za mene to sto cveta nesto, nije merodavno za kretanje u setvu.
Ovo pricam iz licnog iskustva......

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
OHIJuiVy.jpg
[/URL][/IMG] Ja se obično rukovodim ovim prirodnim pokazateljom vremena setve. Bar za mene to je sa sigurnošću prvi znak da treba započeti setvu. Baš jutos sam pred kućom našao ove dve i sutra ili prekosutra počinjem setvu. Možda i uhvatim kišu za zemljišno prskanje (na crno).

Za zaoravanje veštaka se slažem, a za jesenju pripremu ne, jer ima kod mene jedan koji svake jeseni spremi posle oranja, i on je za prošli vikenda bacao i spremao ponovo, bogami ni kod njega nema vlage nešto naročito.
Danas preterao uvrtine koje su tanjirane jesenas dosta su vlazne skoro blatnjave a ovi koji su ovih dana radili oranice prasina se pocela dizati za njima.Mislim da gresis,taj komsija sta je bacao sad kad je jesenas zaoravao ako je azot mogao je kao 80 posto sveta da unese sejalicom ili spartacem.Usevi u poniki nisu previse zahtevni za azot vec kad postignu odredjenu visinu i broj listova.Ja ovako radim vec 2 godine i necu menjati nista jer sam uvek sa prinosom u rangu sa drugima koji imaju vise ulaganja a nekad i kod mene bude vise.

Ovde svako svakog ubeđuje da je njegovo mišljenje i rad najbolji, samo ni nije jasno zašto? Kod mene su pojedini đubrivo počeli da bacaju u redove još pre 7 ili 8 godina, nemogu tačno da se setim, i do dan danas ja nevidim da imaju veći prinos od mene koji kao radi na tradicionalni način, osim što imaju posla da vuku đubrivo kad i seju. A što se tiče priče oko azota ona je odavno ispričana i ne bi sad polemisao o tome...

A i što se tiče rane setve, teli samo od nedelje sa sejemo al smo ipak odustali, možda počenemo tamo oko prvog.

Nije bitno da li je veci prinos vec da li je veca zarada....Ali ajde da neubedjujemo jedni druge vec ko hoce neka isproba na neki deo nive da u jesen da mesano i u predsetveno azot a drugi mali deo da da kvalitetno mesano u setvi i azot u recimo 6/7 lista kukuruza.Naravno zna se da neponavljamo da u redove ide duplo ili cak troduplo manje vestaka.Pa na jesen izvedite racunicu oko zarade ne oko prinosa.

Ovde svako svakog ubeđuje da je njegovo mišljenje i rad najbolji, samo ni nije jasno zašto? Kod mene su pojedini đubrivo počeli da bacaju u redove još pre 7 ili 8 godina, nemogu tačno da se setim, i do dan danas ja nevidim da imaju veći prinos od mene koji kao radi na tradicionalni način, osim što imaju posla da vuku đubrivo kad i seju. A što se tiče priče oko azota ona je odavno ispričana i ne bi sad polemisao o tome...

A i što se tiče rane setve, teli samo od nedelje sa sejemo al smo ipak odustali, možda počenemo tamo oko prvog.

Neubeđujem ja nikoga,ja sam samo izneo svoj stav,i obrazložio argumentima

Ova današnja nagla promena vremena pokazuje da nije baš vreme da se seje kukuruz... Još.

Ako neko izvodi račune to sam ja, jer ću ako Bog da biti uskoro agroekonomista po struci... Izvodili smo mi svakakve računice, i veruj mi koliko god da neko tvrdi da je ušteda veštaka u bacanju u redove, mislim da nije, a da nepričamo kakve će dugoročne posledice ostaviti na zamljište. Nemože niko da me ubedi da ako baciš trećinu manjie da će ti isto roditi, ustvari može i bez beštaka da rosi ako se potreši godina, ali opet idemo iz krajnosti u krajnost.

U redove sejalicom nikad nisam bacao, ali štartačom jesam, i sa špartačom nikad više ne bi to radio jer je to mač sa dve oštrice, može da bude dobro a može da bude i loše, tako da ne bi da se više kockam.

@minđušar to se nije odnosilo na tebe, nego na člana srđan žorž i našeg pisanja oko predsetvene priprema iako je ovo off topic.

I još jedna mala napomena ja da nisam posejao većinu kukuruza 2012 do 1 aprila, morao bi nešto da prodam da se izvučem, jer ko god je posejao posle prvog aprila imao je kukuruza toliko da plati kombaj.

Cela moja priča se svodi na to da je svaka godina nepredvidiva (što već većina nas zna) i da svako od nas traži način da smanji rizik.

Ucimo se dok smo zivi.To je seljakova muka.
Da se vratimo na temu i ja sam za raniju setvu ali ne pre 1 aprila.To moze da bude a ne mora.... zavisi das li ce Bog dozvoliti.Zato je poljoprivreda zanimljiv posao nema monotonije ali nema ni sigurnosti....

Sutra setva....
Ima kod nas neki lik koji kada nice Burjan trava tad krece setvu agleda travu iza stale tako da je on najverovatnije vec posejao.
Prijatelju moj neka te trnjine procvetaju pa sej.Pogledaj malo prognozu sledece nedelje i pocetkom aprila.

2003. godine je 4. aprila raspalio takav mraz (-6 stepeni) da je sva repa smrzla (čak i ona repa koja je bila dan-dva od nicanja), a i kukuruzima se to nije baš svidelo.

Ma ja deljem redom cim spremim,sutra i prekosutra razbacivanje vestaka i odma spremanje,dan da odmori zemlja i namalam kuruze,pa polako....

To što su trnjine procvetale ,razne bube izmilele nije garant da neće više biti mraza ,već da je trenutno veoma toplo za ovo doba godine ali ne zaboravite da smo još u Martu. Pimera radi juče sam prokuvao od vrućine a danas se smrzao kao vaška ,u životu sve ima svoje vreme pa i setva kukuruza.

Verovatnoca za mraz krajem Marta ili do 3-4 Aprila je veca bar za 80% od mraza posle 20 Aprila! Nisam pogledao sta statistika kaze ali poprilicno je tako bilo od '90-tih na ovamo!
Svako ima pravo da radi kako kod zeli! Podsecam samo da nekad (secam se ko danas) seme kukuruza za setvu 20 kj je kostalo 3000 kg kukuruza u zrnu sto bi u danasnje vreme bilo oko 50.000 din. a sad kosta za oko 100.000 din vise ili 9000 kg kukuruza.
Da ne sirimo pricu o herbicidima ili djubrivu.
Ne vidim zasto bi rizikovao iz starta kad do skidanja useva pojma nemamo kroz sve jos treba proci!

Nazad
Vrh