Ranija setva kukuruza

Lako je Mindjusaru kada ima zenu sa diplomom polj fakulteta da ga savetuje. :osmeh:

Na jednom Američkom forumu se jednom raspravljalo o odnosu teorija-praksa i iskustvo , i jedan član , inače profesor na jednom agro fakultetu je rekao da u stvari teorija ni ne postoji na današnjim njihovim poljprivrednim fakultetima nego se samo rade stotine ogleda sa hiljadama različitih faktora i sa puno ponavljanja i tako se izvode zaključci .

Mi uvijek praktikujemo da u istom danu zasijemo onu povrsinu, koju isti taj dan pripremimo, zbog vlage. Bilo to ranija ili kasnija sjetva, uvijek u istom danu, priprema i sjetva.
Pokazlo se dosta dobro, bolje i ujednacnije nicanje. Ranija sjetva (kraj marta, sami pocetak aprila) se pokazala kao dobar rezultat. Ovo je neko moje iskustvo.

2005 21maja kada sam odsluzio vojni rok secam se da je bio mraz i izmrzao je bostan a kukuruz samo malo ali nista mu nije falilo,posle par godina ista prica ali bez posledeci,teoretski mraz moze da bude i u aprilu ali moze da padne grad kao pesnica i da ubije sve a to je realnije,sto ranije setve tice uslovi su se stekli,setva moze da pocne u nardnih par dana ja sam uvek za raniju setvu,narocito jer javljaju toplo vreme ume april da bude hladan i kisovit ali ako bude toplo bice pun pogodak.

Cisto sumnjam da moze da ga opali mraz a da nebude posledica.....

kad smo kod mraza 2012.g posijo sam 18.marta 02. aprila ga udarijo mraz ja sam mislijo da presijem posle 7. dana opet je izaso kukuruz kao da mu nije nista bilo te godine je zahvatila susa taj kukuruz je naj bolji rod imo jer je poceo naj prije da puni zrno prije onih vruci dana

kukuruz je tropska biljka nadzemni deo izmrzava na -1 a ako ga mraz sastavi u 6-tom listu on je gotov.

Da nadzemni dio izmrzava , ali tačka porasta mu izlazi iznad zemlje tek oko 5og lista , tako da ako je mladji povrati se a slučajno ako je što kažeš od 5 lista nema spasa.

Danas po podne je pala u mom kraju dosta jaka kiša tako da nas je omela u sutrašnjem pohodu. Ali dva tri dana dok se prosuši i krećemo u setvu i to priprema u jednom prohodu drljačom i odmah sejanje bez ikakvog čekanja. E sad ako je nekom polemika onda svako ima prvo da radi šta hoće i da se rukovadi različitim pokazateljima. I najbolje svako po svome kako hoće i kad hoće i ne verujem da iko od nas prve godine seje i da nema iskustva.
A što se tiče ranije ili kasnije setve mislim da pored svakog hibrida u katalozima piše da setva počinje kad se steknu uslovi tj kad se setveni sloj zagreje i predje određenu temperaturu i nigde nisam primetio da piše datum setve.

Picture058-2.jpg

Picture064-1.jpg

Picture059-1.jpg

Picture060-1.jpg

Sejuckali danas malo kukuruza,opuštena varijanta,oko 7 km/h,školski

I inda i povaljali

Picture061-1.jpg

Sve je podrivano,pa razrivano strnjište,jednom prešao germinator juče

A šta ti je zinor? Koliko znam takvo nešto moleri koriste
Ako na pravac misliš,pa kad njiva ima sva4 kamena,i dobra predsetvena priprema,ruke same idu

Dubina setve 5cm,razmak u redu 19cm,sejali R.A.G.T. FUTURIXX,CAUSSADE LOUBAZZI, bacili smo i oko 120 kg/kj SANa,seme tretirano IMIDORom,i još nekom veštičjom špecijom koju sam dobio od drugara iz Mađarske,u rinfuzi,rekao mi je ako mi se svidi,kad dobro platim reći će mi šta je

Nazad
Vrh