Ranija setva kukuruza

30_napos_elore.png

Nevidim zašto je to sad neko čudo

beograd_30.gif

Poslednja izmena:
Ja se sećam pre jedno 4-5godina jedan kod nas je sejao 25marta (stim da je tad bilo dosta vlažnije i hladnije nego sad) kukuruze i nije bilo problema, jeste rizično i treba mu više vremena da nikne ali ako ima dobru energiju onda ide, iskreno verujem da će dosta njih krenuti krajem marta to jest u toku sledeće nedelje da seju pošto nam vremenski uslovi neidu na ruku tojest nema padavina a iskreno mislim da je sa mrazevima završeno.

Secam se ja pre par godina kada je iznikli kukuruz osamario mraz. Pa pozuteo kao sveca. Cemu tolika zurba.

Videćeš kad će valjana kiša pasti,pa ću te pitati čemu žurba,danas merio temperaturu 10C u 8sati ujutro,a preko dana verujem da je bilo i 15C na dubini 7-8cm

Prosle godine smo 23 I 24 marta u plastenicima pokrivali povrce da ne izmrzne. Bilo nekih tri jutra solidan mraz. Ako ste zatvorili vlagu cemu briga.

Iskreno i ja bi posejao neke površini krajem nedelje ako se ustali ovakvo vreme. 10-tak dana mu treba da izađe napolje toće ve biti neki april. Možda uhvatim da prodam u avgustu kao stari kukuruz.

Ja sam se opekao 2012 sa ranom setvom kukuruza (5 April) i prosecnim prinosom od 2100 kg/kj, tako da ni u ludilu ne pada mi napamet da krenem pre 15 Aprila pa makar bio do tad svaki dan +24.

Ja sam juče merio temparaturu zemljišta i na više njiva mi je pkazivlo temparaturu od 11 do 13 stepeni, stim da je 7 do 8 cm poprilično suvo. Ja prosto nemogu da verujem da je tolika temparatura, a još treba da bacomo đubrivo i da radimo predsetvenu pripremu... Ako nepadne neka dobra kiša, nadrljali smo.
Sad ces videti da jesenja priprema i zaoravanje vestaka je sve bitnija agrotehnicka mera.Setvom unosi kolicinu azota koju nisi uneo jesenas.

Ja sam se opekao 2012 sa ranom setvom kukuruza (5 April) i prosecnim prinosom od 2100 kg/kj, tako da ni u ludilu ne pada mi napamet da krenem pre 15 Aprila pa makar bio do tad svaki dan +24.

Kod mene je 2012 godine tarupirano 30% povrsina, nikakve veze nije imala rana ili kasna setva, mada tamo gde je bila kasna grupa I kasna setva bilo je nesto kukuruza, ali ako tako treba raditi onda je...s posao!
Izvlaciti zakljucke iz te godie, po meni je skroz pogresno, ali ko kako voli. Ja sejem uvek rano a moj tetak uvek kasno, na decenijskom proseku samo 2012 godine je imao vise kukuruza od mene (20%), dok svake druge godine uvek je bilo obrnuto, tako da cu ja nastaviti tu praksu, rane setve.

Ranija setva ove godine za 10ak dana.Tako da treba poceti na pre 25marta jer najbolja preporucena a i vise decenijska praksa je to pokazala je od 10aprila.Ja necu pre 1 aprila poceti sa kukuruzom a onda zatim ide soja.

Ja nisam planirao setvu jos uvek,ali kako stvari stoje prvi hektar bice posejan krajem ove nedelje,pa cu da vidim kako ce biti,a od 1-og aprila i ostale povrsine koje su planirane za kukuruz. Ostavicu nekih 2 hektara za uskrs (pravoslavni) da posejem,pa cu bas da vidim sta mi je bolje,mada mislim da je to,bar za ovu godinu kasno.

Sad ces videti da jesenja priprema i zaoravanje vestaka je sve bitnija agrotehnicka mera.Setvom unosi kolicinu azota koju nisi uneo jesenas.

Za zaoravanje veštaka se slažem, a za jesenju pripremu ne, jer ima kod mene jedan koji svake jeseni spremi posle oranja, i on je za prošli vikenda bacao i spremao ponovo, bogami ni kod njega nema vlage nešto naročito.

Ja necu sejati pre 1.aprila . Mozda ako bude temperatura zemljista adekvatna i ne budu najvaljivali mraz posejem 30a koje planiram da siliram letos za dnevne potrebe cisto radi testiranja. A ostalih 6ha tek u aprilu kad se steknu uslovi.
A posto vidim neki navode 2012 godinu, te godine ja posejao 3. aprila AS 72 i NS 640 samo urea predsetveno, a ostali su tad tek spremali bacali vestak i uglavnom sejali tek posle 15-tog. Ja i jos jedan covek imali prosek izmedju 3,5t i 4,5t svi ostali koje znam (imali su neki toliko mozda i vise ali ne smem da tvrdim kad je sejano i koliko vestaka baceno) nisu imali kukuruza ni troskove da pokriju.

Te 2012 ja sejao 2 aprila, bio je ponedeljak, konkretno pricam za hibrid kermes. Zasejao oko 10kj istog, nikao skoro 100%, sve super.
3 metra visok, bio jako dugo zelen (mislim na period velikih vrucina u julu), cak i kada su kasnije sejani kukuruzi vec poprilicno klonuli.
I na kraju lepo uzeo tarup i sve to istarupao, zato sto se nije OPLODIO zbog vrucina i nije bilo apsolutno ni jednog klipa!!!
A oni lenji paori, koji su kasnije isli u setvu imali su koliko toliko ali su imali nesto. Kasnija setva kasnije oplodavanje, tama posle toplotnog talasa.....
Aprosle 2013 je bilo sve kontra, ranija setva bolje, kasnija do pola oplodjeni klipovi.....
Tako da mislim i ubedjen sam da nije bas toliko do ranije setve koliko zavisi od vrucine u vreme oplodnje. Kako ko ubode....

Ruku na srce, ja sam ovu temu pokrenuo, ali nisam mislio na bas toliko ranu setvu u martu. Po meni je rana setva u prvoj dekadi aprila, ali mart mi se nekako cini prerano.

Nazad
Vrh