Danas sam na njivi sijanoj 4. aprila našao par niklih kukuruza ,a gdje sam god zagrebo tu su izlaze sutra prekosutra.@Bavastinac zavisi šta podrazumijevaš pod "klica",ono na slici je početni korjen (zaboravio sam tačno kako se zove) i normalno je da ide prema dole ili bočno.Klica koja izlazi na površinu se pojavljuje sa strane zrna pored vrha i uvjek ide prema gore.Treba nekad posijati zrna u staklene posude pored zida te posude , radi eksperimenta, na različite dubine,različita sabijenost zemlje itd da se vidi šta se dešava.Recimo zrno koje padne naopako isto kao da je sijano na 2cm veću dubinu jer mu tolko treba da klica napravi krug , pa Ameri već imaju elektronski kontrolisane sijačice koje pored kompjuterski regulisane gustine sjetve zavisno od tipa zemljištavna koje se naidje,automatskog isključivanja pojedinih baterija kad presjecaju redove mogu da kontrolišu i da zrno okreće prema gore.Inače jedno sam siguran ,najbolja dubina je 5cm,bez obzira na tip zemljišta ,vlagu ili bilo šta.