zombie_666
Banned
Danas zavrsio sjetvu, AS72 na 22cm 3.5 hektara, od petka u 12 sati do danas u 6 ja i otac smo sve pripremili i posijali. Zemlja se na dvije parcele (1.4ha) spekla kao beton iako je jesenje oranje, jedva smo tanirali, hoće traktor da se polomi, veći dio smo morali da tanjiramo u drugoj sporoj (IMT539), mislim da to0 govori kakva je zemlja i oranje (inače mi je orao jedan veliki debil i kreten koji nikad nije vidio dobro oranje). Zemlja je topla dosta, sunce pravo jako grije ali vjetar je naprosto ubistven. Otac je vozio traktor a ja sam kontrolisao sijačicu (drevna mehanička OLT), njemu je još i bilo dobro u kabini, al ja sam nehabao samo tako, em vjetar reže toliko da sam morao da nosim antifon-slušalice (džaba debela zimska kapa, ne moze da zastiti uši, počne da pišti u ušima i boli glava nakon desetak minuta bez zaštite), em je prašina nevjerovatna, dio prasine dize traktor i sijačica, a veći dio dize vjetar i nosi blizu tla bas kao u pustinji. Ovako nevrijeme stvarno nikad nisam vidio, ajd što je vjetar jak već je nenormalno hladan. Sunce je upeklo samo tako, vedro je već tri dana, a ipak sam se mrznuo po cijeli dan iako sam nosio sasvim crnu jaknu, jednostavno ne moze Sunce da ugrije koliko vjetar moze da ohladi.
Mislio sam da je na ovim brdskim oblastima ova vjetrina bila problem, ali čitam evo postove ovdje i vidim da je i kod vas u ravnici bilo gadno.
Inače, kod mene se naveliko sije, vidio sam danas najmanje 7 ili 8 traktora, zemlja se suši nevjerovatno brzo, ko na mom kraju što prije ne zatvori brazdu ili plitko posije imaće ozbiljnih problema sa nicanjem.
Mislio sam da je na ovim brdskim oblastima ova vjetrina bila problem, ali čitam evo postove ovdje i vidim da je i kod vas u ravnici bilo gadno.
Inače, kod mene se naveliko sije, vidio sam danas najmanje 7 ili 8 traktora, zemlja se suši nevjerovatno brzo, ko na mom kraju što prije ne zatvori brazdu ili plitko posije imaće ozbiljnih problema sa nicanjem.