Ranija setva kukuruza

Danas zavrsio sjetvu, AS72 na 22cm 3.5 hektara, od petka u 12 sati do danas u 6 ja i otac smo sve pripremili i posijali. Zemlja se na dvije parcele (1.4ha) spekla kao beton iako je jesenje oranje, jedva smo tanirali, hoće traktor da se polomi, veći dio smo morali da tanjiramo u drugoj sporoj (IMT539), mislim da to0 govori kakva je zemlja i oranje (inače mi je orao jedan veliki debil i kreten koji nikad nije vidio dobro oranje). Zemlja je topla dosta, sunce pravo jako grije ali vjetar je naprosto ubistven. Otac je vozio traktor a ja sam kontrolisao sijačicu (drevna mehanička OLT), njemu je još i bilo dobro u kabini, al ja sam nehabao samo tako, em vjetar reže toliko da sam morao da nosim antifon-slušalice (džaba debela zimska kapa, ne moze da zastiti uši, počne da pišti u ušima i boli glava nakon desetak minuta bez zaštite), em je prašina nevjerovatna, dio prasine dize traktor i sijačica, a veći dio dize vjetar i nosi blizu tla bas kao u pustinji. Ovako nevrijeme stvarno nikad nisam vidio, ajd što je vjetar jak već je nenormalno hladan. Sunce je upeklo samo tako, vedro je već tri dana, a ipak sam se mrznuo po cijeli dan iako sam nosio sasvim crnu jaknu, jednostavno ne moze Sunce da ugrije koliko vjetar moze da ohladi.

Mislio sam da je na ovim brdskim oblastima ova vjetrina bila problem, ali čitam evo postove ovdje i vidim da je i kod vas u ravnici bilo gadno.

Inače, kod mene se naveliko sije, vidio sam danas najmanje 7 ili 8 traktora, zemlja se suši nevjerovatno brzo, ko na mom kraju što prije ne zatvori brazdu ili plitko posije imaće ozbiljnih problema sa nicanjem.

posejasmo oko 16 hektara kukuruza i 4 hektara suncokreta i za sad je dobro medjutim vidim da za sredu i cetvrtak najavljuju kisu i jutarnju temperaturu od oko 3 stepena. To mu nece bas prijati ali valjda nece biti posledica.

da li ste vi svesni da se vazduh brze hladi od zemljista? i govori li vam to nesto.... govori li vam ovo "susno" prolece da li ste dobro ili lose odlucil sto se tice ranije setve ?

Sad temp. vazduha moze da pada ali nece toliko pasti da drasticno utice na temp. zemljista sto znaci da ce kukuruz da nikne i ako je temp. vazduha 0 stepeni ujutru. Kukuruz ce taman biti napolju kad se stabilizuje vreme. STo se tice rane setve onaj ko je posejao uradio je dobru stvar , iz prostog razloga , ako se vremenski uslovi koji su bili do sada nastave i nadalje, zemljisne vlage ce u tom setvenom sloju biti veoma malo za to vreme ce posejan kukuruz da nikne i da pocne da se ukorenjuje, kad on pocne da se ukorenjuje za njega nema problema jer njegov koren ide za vlagom dublje, tako da ako se osusi taj gornji sloj, on ce moci da koristi vodu iz dubljih slojeva, sto onaj kukuruz kasnije posejan nece moci. Ranije posejan kukuruz ce na najbolji nacin iskoristiti zemljisnu vlagu iz dubljih slojeva tokom cele vegetacije , a u medjuvremenu moze jedino da se desi da dobije jos koju kisu. I da napomenem da ce ranije posejan kukuruz biti uvek u prednosti od onog sto je kasnije posejan, znaci bice za par nedelja ispred po fenoloskom razvicu, sto znaci da ce poceti da se metlici pre velikih vrucina. NA metlicenje naravno utice i FAO grupa zrenja.

Mi smo juce zavrsili setvu jos samo ostaje da se vidi u vezi prskanja protiv korova sta raditi... mozda cekati jos koji dan , da vidimo oce li biti kise u sredu i koliko ce je biti pa na osnovu toga odredjivati dalju taktiku.Ako ne bude bar 15 litara kise mislim da ne vredi ni razmisljati o prskanju pre nicanja..(barem kod nas, gde je 5 cm zemljista isuseno zbog vetra)

Zavrsena setva kukuruza u subotu, mogli smo i ranije, ali eto...
@Dragan18
Ni kod nas se ne prska pre nicanja. Mozda 10% ljudi to odradi.
U ovakvoj godini to je cisto bacanje para.

Ako ne bude kise u narednih 2 -3 dana ne vredi prskati. Po nekim prognozama nece biti vise od 2-3 mm padavina sto nije dovoljno...

Mnogo veliki problem je napravio onaj vetar za vikend koji je mnogo isusio zemlju tako da je sad zrno na suvom a bilo je posejano u vlagu. gurdve koje su ponegde ostale po povrsini sad su ko cigle. Dobra stvar je bilo valjanje posle setve ko ga je uradio i na taj nacin sacuvao vlagu. Za sve zemljisne herbicide vazna je vlaznost koje sad nema a sve zavisi od kise koja je najavljena za sredu.

Budite malo optimisti, kisa mora jednom da padne! Veceras zavrsio nanosenje Acetohlora po kukuruzu i soji.

ja cu da sacekam da prodje ovaj talas sto najavljuju i onda tras-tras-tras nema stajanja dok se posao ne zavrsi- samo pauza da se vidi kolko ima goriva

Ja sam kopao danas po njivi kukruz i vidim da je pustio klicu 5 dan je u zemlji nadam se da ce do kraja nedelje da nikne.

Ja sam januarsko oranje jednom podrljao i jednom setvospremirao. Moram još jednom preći setvospremačem ali nema efekta da to radim pre kiše. Iako sam planirao da ranije posejem kukuruz ipak će ove godine biti posejan u drugoj polovini aprila.

Nazad
Vrh