Rakija od dunje

U principu nebi trebalo jer ćeš pored ukusa i mirisa koje želiš dobiti i one neželjene patočne.
 
Bas tako! Ne treba ti patoka vec rakija a te fore sa ubacivanjem dunja ili mozda sa kuvanjem dovedu do toga da ima neke cudne ukuse i da se ima miris kao kompot od dunje. I da, kad dunju preseces naprskaj je malo razmucenim vitaminom c jer u roku od par minuta potamni
 
Dunja je najaromatičnija voćka. I kad neko savetuje da se sipa kofa kljuka u prepek zbog arome, prosto se zapitaš koliko je šećera stavio kad mu aroma treba.
 
Pitao sam zato što sam jedne godine kuvao (da probije ključ) isečenu dunju i onda jedan matori koji je došao da mi je peče ostavio je jednu kantu kljuka za prepek. Stvarno je bila lepa i pitka, a mirisala je da se samo može poželeti. Na 100kg očišćene dunje sam stavio 5% šećera i pekarski kvasac. To mi je bilo prvi puta da je pravim. Znam sad da imaju i kvasci za voćei njihova hrana, kao i enzimi i ostalo. Ali tako sam radio i sviđa mi se. Ne vidim da je bila loša a i drugi koji su je probali bili su oduševljeni.
 
I 10% šećera kad se stavi ne može se pogrešiti od čega je rakija... a ima čuvena, narodna, otoči se vino, pa se u kominu skrljoše šećer, i onda ide ta fora sa kominom ili seckane dunje...i da vidiš prijatelju šta je dunjevača...a bolje da stave hemiju,lepši ukus bude...i nije sve za forum...zato se rakija i ne pije ako ne znaš čija je.
 
Kakav je postupak odvajanja "srca" i "patoka" dok pečete? Msl kad radite prepek jel vam rakija uvek curi u neki sud gde stoji potpoljen "grad" ili povremeno merite % ili "grad" iz velikog suda ili iz lule?
 
Mirban imas lepo objasnjeno na temi vrhunska rakija od sljive, sve lepo pise.
Kad prepecas , odvojis prvenac a onda vadis srce , ja radim tako da merim iz lule dok ne potece 38 do 40 stepeni, I onda dalje patocim.
Srce treba da je od 65 do 67 stepeni.
Patoku sa prvencem I ono sto ostane na dnu ispecem kai losu tzv kazandzijsku rakiju koja nije za pice I za prijatelje.
Srce koje je jako ostavis u buretu da odstoji godinu u drvenom buretu I onda od par puta svedes destilovanom rakijom na zeljenu jacinu.

Pazi kada meris jacinu da imas grad koji mori I temparaturu I sa tablicom svodis na referetnu temperaturu mislim da je to 15 °C.

Ono sto je njvaznije mislim da sam jasno napisao. Inace ona tema je odlicna I vredi je izcitati.
 
Ben roj negde sam pročitao da treba rakija da odstoji od 4-6 nedelja posle pečenja pa onda da se razblažuje sa destilovanom vodom. I treba i rakija i voda da budu u istoj prostoriji i da imaju 20 C. Tu sam i pročitao formulu koliko treba da se doda vode da bi došao na jačinu koju hoćeš. Hvala svakako na objašnjenju.
 
Sto duze stoji, to bolje. Brze "odlezava" i sazreva nerazblazena. Temperatura nije bitna sto se tice vode vec samo mora da bude ista kao i temperatura rakije u trenutku razblazivanja. Provetravanje je i vise nego pozeljno ako ne odlezava u buretu
 
Mirban , jaka rakija u buretu bolje zri nego da se nastelovana zri. Zato sam ti rekao da jaka odstoji godinu dana I onda da se steluje.
I to postepeno .....
 
Za vikend sam radio prepek moje dunje. Veoma sam iznenađen kako je lepo dala. Na dva kazana od po 70 l dobio sam 45 l. Srce sam prekidao na 15-16 gradi. Jačina u sudu je 27 gradi. Ostalo je da prepečem još jedan kazan od 50-60 l. Sad ovako ispečena će da stoji najmanje 3 meseca ako ne i više pa ću onda postepeno da je blažim destilovanom vodom koju ću naravno sam da uradim. Trebaće mi dosta vode jer imam i druge vrste rakija koje treba da blažim.
 
Za vikend sam radio prepek moje dunje. Veoma sam iznenađen kako je lepo dala. Na dva kazana od po 70 l dobio sam 45 l. Srce sam prekidao na 15-16 gradi. Jačina u sudu je 27 gradi. Ostalo je da prepečem još jedan kazan od 50-60 l. Sad ovako ispečena će da stoji najmanje 3 meseca ako ne i više pa ću onda postepeno da je blažim destilovanom vodom koju ću naravno sam da uradim. Trebaće mi dosta vode jer imam i druge vrste rakija koje treba da blažim
Fermentacijom pektina se dobija metanol, dunja ima najveci sadrzaj pektina od svog naseg voca - znaci sa time da i destilacijom u mekoj dobijas vecu dozu metanola.
Gde si procitao da se prepek sece na 15 gradi?
 
Msl da je ovde pisalo da treba da se prekida na 18-20 gradi na luli. Ali ja sam prvi put ove godine ovako radio i prekidao sam na ovih 15-16. Da li je to greska?
 
Pisao sam o tome kada na luli koncentracija etila padane ispod 50% (20 gradi) tada krecu znatno da se povecavaju kolicine metila u destiliranju.
To se analizom uzoraka utvrdilo - treci tok krece kada na luli padne ispod 20 gradi
Msm nisu to ni tada neke kolicine metila, ali opet sto bi pio to ako ne moras.
 
Nazad
Vrh