Radovi u malinjaku

Mehanizam delovanja: Signum je lokal sistemični fungicid, kombinacija dve aktivne
materije. Sprečava klijanje spora i prodor micelije u biljno tkivo. Brzo prekida razvoj
oboljenja i obezbeđuje dugo trajanje zaštite od navedenih bolesti.
Spektar delovanja: Prouzrokovač sušenja cvetova, grana, grančica i truleži plodova
– Monilia laxa, prouzrokovač sive truleži paprike – Botrytis cinerea, prouzrokovač plesnivosti
lista paradajza – Fulvia fulva, prouzrokovač crne pegavosti paradajza i krompira
– Alternaria solani
PRIMENA:
Usev/Zasad Količina primene (kg/ha) Vreme primene
Višnja
0,6 - 0,75
(6,0 – 7,5 g u 10 l vode na 100m2
Dva tretmana: I – pred cvetanje i
II – puno cvetanje
Paprika Preventivno pred ostvarenje infekcije
ili neposredno po ostvarenoj infekciji
Paradajz 1,0 Preventivno pred ostvarenje infekcije
Paradajz,
Krompir
0,7
0,4
0,25
Preventivno pred ostvarenje infekcije
Breskva 0,6 - 0,75 Tokom cvetanja, precvetavanja i zrenja
Malina
Jagoda
1,5 Tokom cvetanja, precvetavanja i zrenja
Napomena: U usevu paprike maksimalan broj tretmana tokom vegetacije 3 puta uz interval između tretiranja 7 do
10 dana, a kod paradajza i krompira 3 tretmana u intervalu 14 do 21 dan.
MBT: 2 -višnja, breskva, malina, jagoda;
3-krompir, paradajz, paprika
Karenca: 14 dana za višnju, papriku, paradajz i krompir;
7 dana malina, breskva jagoda.
MDK: Piraklostrobin: 0.5-grožđe i jabuka, 0.2-jagoda, breskva, malina

@Gero baš si majstor
Ja sam to prepisao iz one preporuke što su mi dali pre par dana.Međutim zaštitar koji ima emisiju na lokalnoj TV mi rekao da ne pršćem sad sa Signumom,a Qvadris mi rekao da upotrebim kad je otvoreno 30% cvetova. Svitch 7 dana pred berbu.
Pošto kupio poto i prodao.

Nisam protivnik prihrane preko lista na voću, ali na malini jesam, zato što smatram da se mogućnost da dođe do greške i neslaganja između preparata drastično povećava upotrebom prihrane. A malina je jako osetljiva biljka.

Pozz malinari... ja sam nov na forumu a boga mi i u ovom poslu. Tako da mi treba savet cime prskati sad malinu. Da napomenem da nije jos nicim tretirana :( !!!!
Situacija je malo kod mene malo zbunjujuca tako da nemam pojma cime prskati. Faza cvetanja je u toku ali takodje ima veoma mnogo ne otvorenih cvetova, a opet se vec na mestima zametnuo plod. Ovde kod nas retko ko prsce kako treba tako da nemam koga pitati za savet.

Nije mi jasno da nisi dosad ničim tretirao! Samo kad je počela da cveta kad ima zametnute plodove? Ako je tako ne smeš prskati sa insekticidom jer si (verovatno) zakasnio.Možeš tretirati fungicidom (najčešće Qvadris) i neku prihranu.Sedam dana pred berbu Svitch.Pa posle berbe dva prskanja do zime.

Znas kako, ovde kod mene je fazon radi malo da imas mnogo, ali je to uvek bilo i nikad nece biti moguce. Tako si u moji matorci radili po tom sistemu. Ja imam 21 god i sta da ti kazem vise kad se nista ja nisam pitao. Sad matori nece da radi vise i kaze eto ti radi sta znas, a ja ne znam skoro nista.... Zato je to tako i ostalo! Za manje od dva dana sam pokosio travu i pofrezovao izmadju redova u nekih 30 ar i tako me bole ruke da jedva kuckam ovo sad... Jos mi je ostalo ovo zakasnelo prskanje ako sad i bude sta vredilo...
Samo mislim da mi samo Qvadris nece pomoci jer sam naisao na mesta gde ima zeleni vasi... cime to potamaniti?:sta:

@vujke
kada covek ima volju da nesto radi lako ce i sve brzo nauciti..da nisam ni ja nesto mnogho stariji od tebe samo 1 god,ali skoro celu malinu oko 30 ari i 60 a kupine sam obradjujem uspesno 4 god..imas net i apsolutno se sve moze pronaci. nije mi samo jasno kako je uspela da opstane do sada bez ijednog prskanja jer je vecina do sada bar 4 puta prskala, neko i vise..kao sto su ti rekli sada nema insekticida u cvetanju. pobices sve pcele..kod nas su ljudi pogani i stavljaju svakojake otrove u cvetu, ali sta vredi ne mozes da se svadjas, jer ne vredi.mislim da bi ti pomogla elisa koja po sertifikatu nije opasna za pcele i druge oprasivace i da prsces u vecernjium casovima kada nema pcela

Aman ljudi pa sme se prskati saredstvima otrovnim za pcele u cvatu samo sto se mora i treba o tome obavestiti pcelari na 5 km udaljenosti od voca koje se prska.
I sta da se radi ako napadnu lisne vasi? Da se radi pcela zrtvuje malina ili drugo voce?
Obavesti se pcelar, on zatvori pcele taj dan i poprska se voce.

@ Ironman
Kod mene na 5 km ima oko 250 pcelara, sa oko 6.000 kosnica...

Pa neka ih, dobro je sto ih ima, neka im je srecan radi i pcele zive i zdrave.
Propisan je nacin kako se pcelari obavestavaju zvanicno i to tako mora da se uradi, jedan od njih je i obavestenje okaceno na oglasnu tablu u mewsnoj zajednici, a da li ces ti nekoga i licno obavestiti to je tvoja stvar.

Ne mogu da poverujem da je neko spreman da gleda kako mu lisne vasi unoistavaju voce a on nista ne preduzima.

nece niko gledati bas kako mu propada voce,ali sto kaze zoran ko ce sve njih i obavestiti. ali se mora ipak malo voditi racuna i oko toga

Pa svi oni moraju i tebe obavestiti da imaju imaju pcele i gde im se nalaze, ne mozes ti svaki put kad treba da prskas ici okolo i traziti da li je neko nabavio neku kosnicu ili je neko drugi preselio pcele u tvoj kraj.
Taj antagonizam izmedju vocara i pcelara jeste komplikovan i samo se obostranim uvazavanjem i obostranim trazanjem kompromisa moze resavati, a nikako tako sto se bilo ko, voce ali bogami ni pcele , stavi iznad onog drugog.
Zasto je meni necija pcela vaznija od mog voca?
Kad te saradnje nema onda ostaje da se postuje zakon i to je sve. A zakon kaze da je jedan od nacina da se obavestenje okaci na tablu ili da se preko sredstava informisanja obavesti, a da li ce neko to cuti ili procitati to nije briga onog ko prska. I taj ko treba da bude obavesten se mora malo potruditi a ne da ceka da mu se informacuija servira na tacni.

Ima jos jedan detalj zbog koga ne treba prskati insekticidima u vreme cvetanja a taj je sto pcele neposredmo po prskanju insekticidima nece da oprasuju cvetove , cuo sam za nekoliko slucajeva gde su vocari prskajuci u vreme cvetanja napravili vecu stetu sebi nego komsijama pcelarima !

A kako se onda otruju ako ne oprausju tretirano voce?
Kod maline i jos nekih vrsta, dunje npr, taj problem se cesto javlja jer u vreme cvetanja vec ima dosta lisne mase pa je napad insekata sasvim moguc,kod vecine vocnih vrsta cvet se uglavnom javlja pre lista ili kad je lisna masa jos sasvim mala pa se prskanje takvim sredstvima uglavnom lako moze izostaviti u kriticnom periodu i to naravno treba izbegavati.
Ali opsti trend da se pcela stavlja iznad voca je neprihvatljiv za vocare, bar za mene je totalno neprihvatljiv, i nemam nameru da tako posmatram strvari.

Sto znaci nije kasno...? ......mogao bi i uskoro ...... sta znaci (Svi "peglaju" malinjake) dal nisam pogresio sa bankovima ....?

Pole, mislim na kontejnerske sadnice, nadam se da da ćeš ih što pre preuzeti. Poglaju - uređuju, ulepšavaju, utežu... Maline su ti odlične, vidi se veliki rad i pažnja:bravo:.:ppozdrav:

.imageshack.us/i/16862439.jpg/]
16862439.th.jpg
[/URL]

Poslednja izmena:
Ma shvatam ja to. I nisam blesav da ubijam pcele namerno. Sreca je pa nije napala puno tek na nekoliko mesta,kaoja sam odmah sredio najbezbednijom metodom "tabanja". Sad je prioritet bolestine koje se mogu javiti. A sreca moja je jos i ta sto mi je malinjak nov i i zdrava zemlja, tako da nisam primetio da ima bolesnih sadnica, ali ce se morati malo ozbiljnije pristupiti za ubuduce...
Sutra idem do apoteke po Qvadris da to sto pre zavrsim dok nije skroz kasno :).

Nazad
Vrh