Radovi u malinjaku

Uf! Prskao sam ih danas antracol + abastate + new film. Po zidovima prskalice ostala gomila nekog belog sranja :sta: mešač mi svo vreme radio.

@igor76majur Koristio sam prošle god SIGNUM. OK je preparat. Ove god verovatno na početku cvetanja SIGNUM, a pred berbu SWITCH

ljujke01 Nemam pojma šta se dešava, više puta slao PP. Pošalji mi br. telefona na PP da ti se javim.

Poslednja izmena:
Prijatelji kad savetujete da se pocne sa okopavanjem nove maline sadjene jesenas,novih izdanaka ima jedno 50posto,ostalo jos nije probilo iz zemlje samo listaju oni patrljci sto su posadjeni,ali zato trave ima i do 15cm visine....plasim se da sve ne zakorovi a povrsina veelika...sorta miker...pomoc...

pozdrav

s44aq0.jpg

Koristio sam captan pre dve tri godine.Mislim da je dobar,ali cini mi se da sam negde procitao da se on izbacuje iz upotrebe.Captan ,mankogal,antracol su slicni.Mislim da je kombinacija ridomil i quadris najbolja.Ridomil kad se pojave listovi a quadris kasnije .

@MALINAR
Odmah u akciju (trebalo je i ranije). Međuredni prostor možeš tanjirati, frezovati. U samom redu pažljivo plevljenje i razbijanje pokorice u zoni oko sadnica gde izbijaju novi izdanci koji su vrlo nežni i krti pa se lako lome. Ako dozvoliš da se korovi ukorene imaćeš situaciju da vađenjem korova izvadiš i samu sadnicu maline. Zaboravi na herbicide, već to mehaničkim merama redovno održavaj bez trave i u rastresitom stanju prvih godina. Trudi se da redovi budu malo iznad nivoa površine međurednog prostora zbog zadržavanja vode.

Ridomil nije registrovan za prskanje maline.

Ridomil Gold MZ 68 WG
40 g/kg metalaksil-m
640 g/kg mankozeb

Delovanje:
Prouzrokovač truleži korena i korenovog vrata (Phytophthora fragariae).

Količina primene:
65 g/10 l vode na 10 dužnih metara, zalivanjem biljaka pred listanje, oko 30 cm sa obe strane reda.

Karenca:
Obezbeđena vremenom primene.

Prednosti:
�� Odlična sistemičnost.
�� Formulacija u obliku granula koje se odlično rastvaraju

http://www.syngenta.com/country/rs/SiteCollectionDocuments/Brosure/BrosuraVoce_Opt.pdf

Poslednja izmena:
meeker
Ne znam gde proveravate registraciju.Ima odobrenje Ministarstva za stavljanje u promet,a u opisu pise da se koristi i za malinu.

@ibric
Ja sam pitao u stručnoj službi prekuče i rekli mi da nije za malinu da se pršče po listu već za zemlju ili potapanje pri sadnji. Rekli mi da tretiram AKORDOM ili KAPTANOM WP tako da sam ja juče prskao Akordom + Abastate+Nu film 17 + Muftonik. Maline za 7 dana će da iscvetaju.

Nigde nisam pronašao preporuke da se koristi preko lista u malini, za zalivanje korena uvek. Uglavnom gledam sajtove proizvođača i zastupnika. Kao i psss.rs. Možda grešim ? :ppozdrav:

Postoji dilema.Od skora je dodato u uputstvu i za maline.I ja slicno razmisljam kao i vi.Inace nisam ga licno koristio.

Kazu da je dobar za dezinfekciju lista kao i samog stabla maline. Ma svako ima neko svoje iskustvo.

Ja sam pročitao na forumu da koriste Ridomil, pa sam pitao i poznanike malinare i saznao da ih puno koristi.Ali otišao sam u stručnu službu da pitam i baš kako je rekao meeker tako su mi rekli u stručnoj službi u Užicu.Ja ga koristiti neću brez preporuke.Prošle godine smo radili u Zlakusi, pa sam svratio u jedan malinjak da odberem kolu malinu ali su zavikali: ne jedi to to i mi ne jedemo prskano je!Pa sa kavim ga otrovom prskaše ne znam,ali znam da ja u mom malinjaku dok beremo malinu pojedemo mnogo i ne bojimo se da će nam šta biti.

Nazad
Vrh