Radovi u malinjaku

cunami ...sokole nemacka je 4-5 po proizvodnji maline svedska i ona preko 18000 tona proizvede... istrazuj malo kako je kod njih i kakve su otkupne cene ja sam malo pokusao al jbg ..nemam vremena pozdrav :osmeh: :ppozdrav:

@meeker
Vilamet.A naslone sam samo probao da ovako postavim, da vidim kako izgleda.Prošle godine sam imao tri reda naslona (100,80 i 60 cm) i nisam bio zadovoljan, zato što je bilo teško brati najniže grane. Probao sam da postavim 4 reda (100,90,80 i 60cm) i to mi se nije dopalo zato što nasloni ne mogu da se lepo slože i smetaju kad ulazim sa traktorskom frezom. Ovako , kako je na slici prikazano, koristim letvice od 100 i 60cm , može da se podešava visina letvica, kada se navrtke dotegnu veoma su stabilne, a posle berbe se brzo mogu potpuno da usprave i nimalo ne smetaju. Cena zavrtnja, navrtke i podloške je 15 dinara.

Evo ja se malo igrao 40-ak min i jos uvek dumam.... ovako cu postaviti stubove mozda uz neke korekcije
sta vi mislite o ovakvom idajnom resenju..... pozdrav svima i SRECNI VAM PRAZNICI
1zgzvo5.jpg

pole čini mi se komplikovanoi skupo :sta: Bukvu izbegni u svakom slučaju, vrlo je nepostojana. Uzmi u obzir da je osnovni materijal drvo, koje uvek nešto radi, menja mere, krivi se... Malo je 60cm za najvišlju letvu, te grančice kod mikera izrastu daleko preko, kod mene je ta letva 1m. Razmišljao sam o sličnom sistemu gde su letve iz dva dela i preklapaju se na gore, tako da posle berbe uz još neke intervencije pridržavaju nove izdanke.:ppozdrav:

U daljini se vidi drugi deo malinjaka koji ceka okopavanje posle praznika... Uglavnom okopano je oko 90 ari, ostaje jos 30...
i24pdz.jpg

Ovo je za udzbenike.Ovde ste postavili i sistem za navodnjavanje i protivgradnu mrezu.Ali videcete,ne znam da li ste gajili malinu dosad,preskupo je sve ovo i neisplativo.Videcete vi to tokom gajenja,da vas ne obeshrabrujem.Ja licno mislim da ipak preterana paznja i silan rad ulozen u stubove,zicu,zatezace i sl.nije kljucno u obradi maline,ali je lepo videti.

meeker..
3 i 4 letva jel dovoljno da bude 80 cm - 83 cm sobzirom na iskustvo koje imate a 1 i 2 na 100 cm pod pretpostavkom da ce u nekoj od narednih godina bocne grane da se odgaje u ful opciji .... a da nebude vecih problema.
Visine mislim da su korektne .
Ako nadem bagr. letve okej ako ne onda topola
Skupo je.... mislim da za materijal bez letvi ? 300-400 eu + rad + 1.8m3 daske topole =220 eu :ppozdrav:

pa evo i ja dobi malo vremena da procitam sve vase savete i poruke kako vidim dosta ste uradili sada je samo ostalo da se prska i lome novi izdanci oko zastite reko bih ne izbegavajte BAJEROV program sa bozijom pomoci svima srecni uskrsnji praznici

:ppozdrav:zoran sef.... dosta dobro ...jos malo pa i vise nego dobro:ppozdrav:
:ppozdrav:ibrikic.... za ucbenike ..hvala .....da je preskupo jes ? al moramo da primetimo da sa klimom nesto nije u redu ?... i treba se polako prilagoditi u tom pravcu ...
U nadi da ce nekad i ova drzava da postane normalna i da ce cena otkupna biti adekvatna ...? tad i ovakva investicija nece biti preskupa:ppozdrav:

pole
Evo slika iz prethodnih godina, pa sam proceni. Letve pomoćnih naslona su 25mmx50mmx1000mm. Stubovi su visine 1800mm. De bre nađe topolu :sta:. Uzmi neko tvrđe i postojanije drvo cer hrast ...

:ppozdrav:

ovo je posadjeno 2001 god i ceka na obradu,gramoxon je unistio travu samo treba da se uklone izdanci, mada se moze prometiti da ima oko 20 % suve al je vezano 10% gusce tako da gobitci biti podnosljivi, obrazlozenje za sliku iznad meekera

Nazad
Vrh