Radovi u malinjaku

@Zoran sef
Nekada nije loše da poslušaš ćaleta, jer možda nije pametniji ali je sigurno iskusniji. Svako pravilo ima izuzetak pa i to da ako je nešto jeftinije, ne znači nužno i da je mnogo lošijeg kvaliteta. A što se tiče preparata, za svako prskanje pitam za savet mog izuzetnog prijatelja i vrsnog malinara Mira Đokovića.

Prečnik (debljina) stuba se kreće 10-12 cm u donjem i 8-10-cm u gornjem kraju. Čeoni stubovi moraju biti jači u odnosu na unutrašnje jer trpe najveće opterećenje. Donje delove stuba (70-80cm) treba zaštititi od truljenja nekim sredstvom za impregnaciju (na primer potapanjem u rastopljeni bitumen).

ljujke 01
a PROBAJTE I OVAJ NAČIN INPREGNACIJE DRVENIH STUBOVA:
-prvo umočite u neki isekticid
-onda u krečno mleko (1 deo kreča + 7 delova vode da stoji pola sata)
-onda u staklenu vodu da se natopi
-kada se osuše traju ''sto godina''
Majstor gera je lepo objasnio::svaka cast:: ja bih dodao ako busis rupe u zemnju onda stubove malo zasilji 10-15 cm

Da li je bilo kod vas slane ovih dana .

Kod mene je bilo 3-4 jutra poprilicno slane , a posto mi je jedan malinjak na levacnoj strani , malo sam se brinuo , ali izgleda da nije bilo posledica , i ako ih bude , bice zanemarljive.

Da li je bilo kod vas slane ovih dana .:sta:

Kod mene je bilo 3-4 jutra poprilicno slane , a posto mi je jedan malinjak na levacnoj strani , malo sam se brinuo , ali izgleda da nije bilo posledica , i ako ih bude , bice zanemarljive.

LJUJKE01,
imas vise nacina da zastitis stubove, ako je bagren(a on se pokazao kao najbolji i najdugovecniji) cak i nemoras da ga stitis on moze da nadzivi dva malinjaka.Ali mozes da ga potopis u bitulit, mozes u preradjeno ulje ostavis ga par sati da odstoji, a ima i onaj stari provereni nacin da vrhove ogoris na vatri, to moze da traje kolko hoces.

nerazumem se u malinjake puno i jos uvek ocekujem odgovor o literaturi za POLANU ali za stubove znam. Prefarbaj ih preradjenim uljem malo jace da upije malo i sto bi narod rekao boga se neboj(normalno samo onaj deo koji ide u zemlju i jedno 10 cm iznad)

Stubovi 9x8 su sasvim dovoljni i za krajnje. Ako imaš prostora ne stavljaj podupirače, već uradi kao na mojim slikama, špalir bude mnogo stabilniji.

Gde su slike sređenih malinjaka! :ppozdrav:

mikeer!!!!!

Gde se nalazi tvoj novi malinjak sa slike (ako nije tajna), voleo bih da ga obidjem!! Kako sam zapazio na slikama, ti si probusio direke i zicu provukao kroz njih!!!!!! Danas sam istrugao hrastove direke 10x8, 9x8 i 8x8cm u zavisnosti sta ja od trupaca moglo da izadje!!!!!! Na pilani mi rekli da sam lud, sta sam istrugao za direke!!!! Sve tehnicka gradja!!!!!!!! A kad je prodajem nece je niko, navodno teska za obradu!!!!!!!!! al ko ga j...! ako nema nicega bar ima sume!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sadasnje stanje:sta:
2h36e1f.jpg

5kq2l2.jpg

A aronija bas gura ? da li ce biti nesto roda ? ne znam
qoyi38.jpg

POLE,
odakle koristis vodu za ovo navodnjavanje, da li imas rezervoar ili neki izvor? I jos jedno pitanje koliko te je kostalo ovo komplet sa cevima?

SSTEFAN
Kod nas je voda na dubini od 3-6 m pa opet na dubini od 9-12m izbusimo rupu i utisnemo cev fi-120 od 12 m i to zovemo bunar
kod mene sada tomos pumpa na 3400 m trake
cene su
bunar 250 eu cev i busenje 360 eu okiten ,ventili .obujmice idr. 200 eur trake po 5.8 din talijanske 100 eu venturi na koji nisam zadovoljan radi (oce-nece) za sledecu sezonu planiram da postavim creva po sadasnjim cenama je oko 900 eu 3400 m i planiram sistem za orosavanje cevovod i orosivaci kostace oko 900-1000 eu pozd... mnogo ::novac::::novac::::novac::
za Majstor Geru pohvale ::svaka cast::: i pono :novac::

@ljujke01 Poslao sam ti PP

@pole Lepo izgleda, bez brige. Trava kreće koliko vidim.

@Majstor Gero Lepo izgleda, baš su dobro krenule. Koja je sorta? I zašto si već stavio pomoćne naslone (kanape)? Stavljam ih uvek krajem maja, i omotavam oko pomoćnih letvi tri puta, tako da je svako polje skoro nezavisno, manje se kanap istegne i opusti.

Nazad
Vrh