Radovi u malinjaku

Do zime možeš ići dva tretmana bakrom, a na proleće pravi odabir.
Bolje je iz više razloga: Neki lastari će izmrznuti, neke sneg polomiti, neki će još pokazati znake zaraženosti, itd ...
U proleće ćeš opet moći da prepoznaš zaražene lastare jer će se sa njih ljuštiti kora. Ako budeš imao izbor zdravih i lepo raspoređenih njih ćeš i vezati, a ako ne veži ono što se "vezati može". U Narednoj vegetaciju obrati pažnju na pravovremenu i kvalitetnu zaštitu kako ne bi oboljenje postalo prenosno, a što se roda tiče biće ga koliko biljka bude imala snage da ga iznese.
U svakom slučaju dobro nije, ali nije ni kraj sveta jer malinjak ima i mnogo potencijalno opasnijih oboljenja od didimele.

Pozdrav svima,a posebno starim clanovima koji sve manje pisu a nekih vise uopste i nema na forumu...Nekad je ova tema bila prava riznica znanja...

Primetio sam po Zapadnoj Srbiji prosle a vidim i ove godine jos vise,da ljudi posipaju krec u prahu po samom redu maline u cilju dezinfekcije stabla i usput smanjuju kiselost...Takode dosta se i veze malina u jesen...Ako neko radi tako bilo bi lepo da podeli iskustva i ovde...

Pozdrav

Pozdrav svima,a posebno starim clanovima koji sve manje pisu a nekih vise uopste i nema na forumu...Nekad je ova tema bila prava riznica znanja...

Primetio sam po Zapadnoj Srbiji prosle a vidim i ove godine jos vise,da ljudi posipaju krec u prahu po samom redu maline u cilju dezinfekcije stabla i usput smanjuju kiselost...Takode dosta se i veze malina u jesen...Ako neko radi tako bilo bi lepo da podeli iskustva i ovde...

Pozdrav

Prošle godine sam vezao pola malinjaka u jesen oko 20 oktobra. Nisam imao nikakve posledice u smislu da su smrzle ili da neki pupoljci nisu krenuli. Imam i slike od vezivanja pa do branja, objaviću. Inače kreč se isključivo baca u cilju povećanja Ph odnosno za smanjivanje kiselosti. Može se bacati i po stablu.

Nema to uporista u praksi,sneg bi ih svakako slomio....A sta sa onim koji su izmedju dve zice ostali,koji nisu dovoljno izrasli....ocekujem kolegu vilameta 2012 da se javi i pojasni......
Tema je zanimljiva ,bar meni,jer u situaciji kad je cena maline mala a radnici preskupi,sistem jesenjo-zimskog vezivanja maline bi mi svakako smanjio troskove....

Prošlu jesen sam i ja vezao jedan red (eksperimentalno) samo da vidim kakva će biti razlika od onih u proljeće. Apsulutno nikakve razlike nije bilo a svi znamo kakva je bila prošla zima i da je temperatura išla i do 30 ispod nule. Dok imadnem vremena vežem koliko stignem.Naravno bez skraćivanja vrhova.

Ja sam to videla kod prof.agr.inače mislim da je jedan od najstarijih malinara u Mirosaljcima kod Arilja. Uredno posle berbe sredi malinjak a u ovom periodu svaku malinu veže. Inače ima malinjak od preko 90ar. Na moje pitanje zašto tako radi....objašnjenje je i logično kaže da vezane stabljike sneg ne može polomiti jer nema gde da se zadržava, a druga stvar je da iskoristi radnike koji su mu inače i bili u berbi. Na proleće naravno pravi selekciju stabljika. Takođe mi je rekao da sneg i mraz u zimskom periodu ne može malinu uništiti ...a da su jedini činioci oštećenja maline upravo preparati. E sad ljudi ako on mene laže i ja Vas lažem.

Datum vezivanja 28,10,2016,

oPGDJ.jpg

Sledeća slika 15,01,2017 isti malinjak;

oPHEc.jpg

08,04,2017;

oP7SW.jpg

05,06,2017 ;

oPQpR.jpg

28,06,2017;

oPW9h.jpg

Vezana u jesen , orezana i komplet očišćena. Znamo kakva je zima bila. Ovo je moj samo jedan malinjak koj sam vezao u jesen a ostale u proleće. Nikakvih problema nije bilo. Preko žice se mora orezati ako se veže u jesen da sneg ne bi lomio preko žice. Sneg koliki god da bude ne može lomiti ako je ovako vezana i orezana. Kolega Tandir, ne razumem tvoje pitanje. Ako misliš šta sa onim vezanim između gornje i donje odnosno kraće, i njih takođe orežeš. Čak imamo ovde kod nas slučajeva da su maline vezane u jesen bile zdrave a malina odmah pored, izmrzla i nikakva. Nema veze da li je vezana ili ne. Svako nek radi kako hoće. Ja vezujem u jesen jer radim sa ukućanima sve do berbe. Vežem u jesen koliko stignem. Već smo ranije ponavljali više puta. Malina izmrzava iz korena odnosno panja a ne da stablo mrzne. Stablo može trpeti mraz koliki god da bude. O razlozima izmrzavanja drugi put, ili čitajte stare komentare od proletos.

- - - - - - - - - -

Nedostaje ova slika bačen Kalk 10,02,2017

oPrZH.jpg

I ova iz 19,04 2017 isti malinjak . Sneg je polomio skoro polovinu grana ali opet sve na kraju ispade kako treba.

oPFRv.jpg

Odlicna foto prica! Bravo! Ovakve stvari samo doprinose kvalitetu foruma,iz ovog mozemo svi da naucimo i napredujemo ,sto je,slozicete se,i svrha ovakvih foruma.....razmena iskustva,a ne price rekla kazala i nagadjanje.....
Moje pitanje sta sa onim lastarima kojima malo fali da dohvate gornju zicu,je bilo upuceno kolegi BRDY na njegovu konstataciju da vrhove ne treba rezati zbog izmrzavanja...znao sam da to u praksi nije moguce,jer mi se desavalo kad u prolece pocnem da vezem i ne stignem da osecem taj dan onaj visak iznad gornje zice,ako sneg padne preko noci,znatan deo vrhova polomi tacno na mestu gde je vezan za zicu....
Kolega VILAMET 2012 zamolicu za jos jedan savet...ovo je verovatno vilamet,da li i miker smem vezati u jesen obzirom da je osetljiviji prema mrazu.....mada,zbog bujnosti izdanaka i njihove velicine meni miker uvek bude celu zimu u poluuspravnom polozaju....

Kolega VILAMET 2012 zamolicu za jos jedan savet...ovo je verovatno vilamet,da li i miker smem vezati u jesen obzirom da je osetljiviji prema mrazu.....mada,zbog bujnosti izdanaka i njihove velicine meni miker uvek bude celu zimu u poluuspravnom polozaju....

Sam si sebi odgovorio. Malina stoi uspravno. Mnogima i Vilamet stoi uspravno celu zimu. Kakve onda veze je li vezana ili ne. Orezivanje takođe nema veze. Može se obaviti bilo kad. Ponoviću da se izmrzavanje dešava u korenovom sistemu i to kad se stvore određeni uslovi. Uglavnom je to zbog nepravilne ishrane.

Sad baš nisam siguran da prvo mrzne korijen. Prošle zime kako u mene tako i kod komšije je bilo izmrzavanja ali samo od vrha pa negdje do polovice stabljike, tj. da je do pola dala sasvim odbar rod dok se gornja polovica osušila.

Taj deo koji je izmrzao, ocigledno nije bio pokriven snegom, bilo je takvih slucajeva i kod mene

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk

Meni je koren heritidza bio poluotkriven zimi i pustio je pupoljke na prolece,a bilo do -25 u toj parceeli....Jeste malo cudno ali ona fora sa ureom tj prskanje rastvorom da bi opao list moze u 50% slucaja da ima kontra efekat,da biljka usvoji do azota i onda bez obzira vezana ili ne,sneg ili ne,izmrzne na -15

Aj da pitam, mada je možda rano....
Da li je neko vezivao obe žice samo plastičnim kopčama i šta mislite o tome?

Sad baš nisam siguran da prvo mrzne korijen. Prošle zime kako u mene tako i kod komšije je bilo izmrzavanja ali samo od vrha pa negdje do polovice stabljike, tj. da je do pola dala sasvim odbar rod dok se gornja polovica osušila.
To nije posledica izmrzavanja nadzemnog dela stabla, već je reč o didimeli ili ako je radjao vrh stabla. Ili ako je delimično izmrzao koren pa odbacuje deo stabla koi ne može ishraniti. Može biti i crv. Uostalom zar ima kakve veze sneg kad je kod mene prošle zime mraz bio dva meseca bez prekida sa veoma malo snega tako da je zaledila gradska voda na dubini do metar.
Kolega je u pravu za ureu, može imati kontra efekat. Kod mene se na slikama vidi da list nije opao prilikom vezivanja, nisam ničim tretirao i nije bilo problema

- - - - - - - - - -

Jednostavan odgovor oko izmrzavanja korena je dala jedna gospodja, sama sebi. Kaže prošle zime moj komšija ništa ne radi u malini niti šta ulaže a ja još samo ptičjeg mleka što joj nisam dala i moja smrzla a njegova pored zdrava. To nam sve govori. Već je neko pomenuo u prethodnim postovima da preparatima neki put nanosimo više štete. Ja bih dodao i ishranom. Preterano uhranjena zemlja dovodi do toga da se korenov sistem na vreme ne pripremi za zimu.

Mislio sam da polako krenem sa kupovinom "potrebština" za narednu godinu, pa bih molio za savet.

Šta je pametnije uraditi kupiti kombinaciju đubriva npr. YaraMila COMPLEX + Italpollina (4N - 4P2O5 - 4 K2O)
ili jednostavno kupiti organo-mineralno ITALPOLLINA 12-5-15 (12N-5P2O5-15K2O) ?

ako ne radis organsku uzmi stajnjak a ne ovo,skupa djubriva pogotovu 12 5 15,znam da si pitao ili ili,bolja je inace 12 5 15 ako bacas napamet

Nazad
Vrh