Radovi u malinjaku

Nemam ti kad

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 992D using Tapatalk

Kako je busiti rupe sa, ovom mašinom za rupe? Jeli teško za rukovanje?

Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka

Pa zavisi koliko je tvrdo i čisto tu gde kopaš... Mašina je generalno za dvojicu, ali teško je usaglasiti da obojica guramo istom jačinom ili držimo uspravno, tako da sam skoro sve bušio sam... A kao što rekoh, ako nije puno tvrdo, za 10ak sekundi istera pola metra zemlje, a ako natrčiš na koren ili kamen ima da te okrene naopačke :osmeh:
Ja sam bušio po 20ak rupa za dan... Odvali ruke...

- - - - - - - - - -

::sramota::::sramota::::sramota::
Bespotrebno zagadjujete zemljiste preradnjnim uljima i bitulitom stubove ogorite na delu koji ide u zemlju i bice vecni pogotovo jer ce imati kontakt sa vlagom pre ce struliti ovako ogoreni nema im smrti ni za 100god.

Iskreno, nisam znao kako i koliko treba da ih palim... Iz ranijeg mog nekog iskustva ili preteram ili kad povučem prst preko gareža ono ispod ništa nije oprljilo :/ I sa ovim sam se za'ebavao, sad mi dodje da bolje da nisam uradio ništa :(
Gale viče džaba sam krečio, ti vičeš kako zagađujem zamlju i sad sam baš do*aja :/ :sta:

Eeee... Ako ništa drugo, bar sam pokazao budućim nekim ljudima kako NE treba raditi stubove :osmeh:
Kad prvi sledeći pita šta i kako, a onda mu reći "Jesi vid'o kako kolega Proximus to radi? E pa NE tako" :haha:

Kod kolege proxija primer kakav stub ne treba da bude!

Elem, struktura zemljista je kod mene oko 30% kamen onaj plocasti. Komsija mi je nudio tu spravicu al kontam da bih slomio sam sebi nogu

Sto ga bre sekirate.:osmeh:
Moj je isti samo bez preradjenog ulja i nista mu ne smeta.
Kora sama otpadne cim se osusi a bagrem ko bagrem moze da traje bar 5 god da ga u vodu stavis a ne u zemlju..
Kad busis nemoj celu dubinu odjednom nego na 15-20 cm povuces stvrdlo na gore da izbaci zemlju i sto je jace pritegnes u zemlju to teze ide,malo je poguraj u startu i posle bez pritiska na nju ide ona sama samo drzi kontru.
Sipaj vodu oko stuba da slegne zemlja i nabijaj macolom.
Ako ti je sirov stub pa ispuca na vrhu od vrucine bilo bi dobro da stavis dno od plasticne flase na vrhove da ti zimi ne ispucaju kad zaledi.:ppozdrav:

Hvala b'ate Srb1n-e, ziv ti meni bio :ppozdrav:

Stavio bih svakako dno od flase gore jer planiram i mrezu da navucem preko... A masina je isla bez problema i pritiska tamo gde je mekse, a tamo gde je tvrdo bilo (na 30ak cm) tu sam sipao vodu da smekša pa terao onda dalje lakse...

Mikser-u, i ja sam imao masnicu na levoj butini od drzanja nogom jer kada udje dublje dole, ne mozes je vise toliko drzati rukama nego mi bilo lakse nogom... I sutradan ustanem i imam sta da vidim :) Kao štanglom da me je neko zviznuo preko noge :)

No, bilo, zavrsilo se sve ok i to je najvaznije.

Hvala !
A na koje visine od zemlje da stavljam letvice za PVC kanap za naslon ?
Prvu na pola metra, pa na metar do 1.2m... Zavisi od visine maline. I gornja letva bi trebalo da ti bude sira od donje... Donja ide od 40-50cm, a gornja oko 80cm... Mada sam vidjao da masa ljudi ima i po nekoliko letvica sve iste sirine kako dole, tako i gore, vise ni sam nisam pametan oko toga :) Nek' kaze ako ima neko konkretnije :)))

Ja sam ostavio sve 3 letvice na 80cm duzine i na visinu od 40-90-160cm a kanap "setam" gde mi odgovara.Izbusio sam rupe u letvicama pa provukao 2 kanapa kroz istu rupu pa provucem malinu izmedju njih,lepo se zakaci i ne pada kad je vetar.
U svakom slucaju u prvoj godini kako god da uradis neces moci da uklopis jer rastu neujednaceno zato je po meni bolje ostaviti duze letvice(ako ti ne smeta zbog obradjivanja-mehanizacije) za drugu godinu kada "podivljaju".:ppozdrav:

Ja sam ostavio sve 3 letvice na 80cm duzine i na visinu od 40-90-160cm a kanap "setam" gde mi odgovara.Izbusio sam rupe u letvicama pa provukao 2 kanapa kroz istu rupu pa provucem malinu izmedju njih,lepo se zakaci i ne pada kad je vetar.
U svakom slucaju u prvoj godini kako god da uradis neces moci da uklopis jer rastu neujednaceno zato je po meni bolje ostaviti duze letvice(ako ti ne smeta zbog obradjivanja-mehanizacije) za drugu godinu kada "podivljaju".:ppozdrav:

Hvala na detaljnom objasnjenju :ppozdrav:

Mozel li neko da mi objasni znacenje za primenu preparata 2l/h?
Koliko onda treba da stavim na 10l?

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk

2 litra na hektar ili na sat? :) Jer pise obicno 2l/ha... Koji preparat je u pitanju? Ako pravis na prskalicu od 10l, ide ti izmedju 10 i 20ml uglavnom... Mada to bi ti trebalo reci u poljo-apoteci...
U pravu si, 2l/ha :).
Preparat je FitoBio20, a nisu mi nista rekli u apoteci jer sam preko neta porucio, kod nas nema dosta preparata.

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk

pozdrav ljudi , imam problem u malinjaku, novi je zasad jako brzo se siri zahvatilo mi je citav malinjak, koliko sam mogao naci na netu i uporediti u pitanju je smjedja pjegavost, recite mi sa cim to da prskam i da li je ta bolest opasna , na listovima imam male tackice,i to u vecoj kolicini sa dna maline pa sve manje i manje ka gore , evo probacu i sliku da stavim
20863841_10213595305661514_1165616504_n.jpg

20815072_10213595305341506_1643001286_n.jpg

Ja ne znam sta si ti video na netu , ali ne vidim ovde isto što i ti... Meni se čini da ovde suša(vrućina) radi svoje

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Shone, kolega verovatno misli na ove žute fleke po listovima... Ali imao sam ih i ja i još jedan broj ljudi od proletos još i kako došlo, tako se i povuklo... Ja sam mislio fa nije od nekih herbicida sa okolnih njiva, medjutim ispostavilo se da nije... Prati situaciju samo pa ćemo se konsultovati ovde...

Ovo je bolest i nece se samo povuci, nisu ovo tacke od nanetih herbicida,meni se cini da je zahvatila i grinja i pegavost lista...Odmah odnesi to kod zastitara i pusti nagadjanja ovde.. Kada si bolestan odes kod doktora i ne saljes mu sliku pa da te izleci......

Nazad
Vrh