Nije kod mene bila cikada vec muva galica.
Prosle godine se pojavila u novom zasadu i prosirila. Odrasla jedinka busi stablo (ili trazi vec postojeca ostecenja tipa otkines lisku...) i tu polaze larve. Na tom mestu larve izlucuju neki enzim pa zbog njega dolazi do nekontrolisanog mnozenja celija. Narodski receno pojavljuju se cvore, tumori... Literatura kaze da se te cvore pojavljuju u donjoj polovini stabla mada sam ja u praksi primetio na par mesta i na drugim mestima pa cak i u grani liske. Tesko je potrefiti prskanje insekticidom (Kozak, Perfekthion) da bi se unistile te muve, a i rizicno jer tada i pcela leti, i opet nije garancija da neka od njih nije vec polozila larve. Jedina sigurna metoda jeste seca zarazenih biljaka do zemlje, iznosenje iz malinjaka i spaljivanje. Potpuno spaljivanje! Bas sve da izgori!
Ja sam prosle godine to uradio, radim i ove ali sam poceo cim sam primetio te tumore. I u branju cu to isto raditi. Bez premisljanja, zaljenja, "joj ova je tako lepo rodila, kako da je secem, vidi ima 2kg na njoj..." IDES POD MAC BATO! Ove godine ih vec ima vidno manje, kontam za 2-3 godine da cu iskoreniti 95% te napasti. Ali mora se i dalje pratiti, svaka nova seci i spaliti, uredno kao i djubrenje, zalivanje ili bilo koje drugo tretiranje.
E sad sve sam ti ovo napricao jer sve sto vazi za cikadu vazi i za ovo moje cudo. Samo je jedno muva a drugo vrsta leteceg cvrcka. Makaze u ruke i na posao. U berbi tracice u dzep da obelezis nove koje se pojave ako ti je nezgodno da seces odmah, znam da meni jeste. Spaljivanje obavezno. Na betonnu, u buretu, koritu, na cistoj povrsini. Mozes do 2 dana da ostavis da se osuse jer posle lakse gore. I zapamti da ova govna prelete do 1km za dan bez problema tako da siri znanje. Gde god vidis cvoru ispricaj isto sto i ja tebi.
Sve najbolje u daljem radu buraz i srecna berba!