Radovi u malinjaku

Пошто је берба завршена. Дали треба одма исећи старе саднице (оне што су рађале)?

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Poštovani, danas sam primetio na malinama sorte vilamet nešto slično kao Valda. Inače proletos sam posadio desetak komada. Ima ga na oko pola mladara. Zamolio bih samo iskusnije ako znaju da mi kažu, da nije samo rak korena i izdanaka. Ako su insekti i nije neka šteta na moju količinu.

Evo slika:

https://i.imgur.com/VvOHEWm.jpg

https://i.imgur.com/wpE6ier.jpg

https://i.imgur.com/gNt4S5z.jpg

Inače pre sađenja pregledao sam detaljno sadnice nije mi delovalo da imaju nekakvih izraslina na žilama.
Muva galica verovatno.

Posto nisam stigao do sada, postavio bih stubove (naslone) za polanu.
Postavio bih stubice 7-10 cm debljine na svakih 10m.
E, sad me zanimaju neki detalji:
- koliko bi duboko u zemlju trebali da idu ? da li je dovoljno 40-50cm ?
- koliko bi trebali da budu visoki iznad zemlje ? da li je dovoljno 180 cm ? necu stavljati kasnije mrezu ni zasenu
- na kojim visinama da postavljam poprecne letvice za PVC kanap ?
- da li je dovoljno da ih zakucavam (prethodno zasiljenje) ili da busim/kopam rupe ?

Hvala unapred na pomoci !

Posto nisam stigao do sada, postavio bih stubove (naslone) za polanu.
Postavio bih stubice 7-10 cm debljine na svakih 10m.
E, sad me zanimaju neki detalji:
- koliko bi duboko u zemlju trebali da idu ? da li je dovoljno 40-50cm ?
- koliko bi trebali da budu visoki iznad zemlje ? da li je dovoljno 180 cm ? necu stavljati kasnije mrezu ni zasenu
- na kojim visinama da postavljam poprecne letvice za PVC kanap ?
- da li je dovoljno da ih zakucavam (prethodno zasiljenje) ili da busim/kopam rupe ?

Hvala unapred na pomoci !

Ja ih upravo postavljam. Busim rupe rucno (svrdlom) i stabilniji su mi oni koji nisu zaostreni. Rupa je dubine 50 cm, kolac bagremov 260+cm, 70cm premazan bitulinom. Kad stavim kolac u rupu dodajem zemlju po malo i "utabavam" je u krug starom drzalicom od sekire. Razdaljina od 6m do 9m u zavisnosti od terena jer nagib zemljista je oko 8% sa prelamanjima.

Ja sam moje izbušio na 50, čeone na 60cm, bagremovi na 2ipo i 3m iznad zemlje...
Premazani su preradjenim motornim uljem...

Zasena ovih dana, a stubove povezujem pocinkovanom žicom 2.5mm...

@Proximus

Trebao si da skines koru sa stuba, citavom duzinom, i onda 70 cm premazes uljem

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

Ma neće im biti ništa Gale, imam na jednom placu stubove koji su u zemlji od kad sam bio klinac i stoje i dalje bez problema :)
A znam da bi bilo bolje da sam skinuo, no nemam druže vremena, čak sam bio i u fazonu da ih ni ne farbam nikako, nego samo da ih turim 'sirove' u zemlju ;)
Uostalom, debeli su što kaže moj komša, k'o bandera, neće oni tako lako, a ni brzo istruliti ;)

Ulje preko kore nema funkciju, tako da " dzaba si krecio"

Hmmmm... Vidim na šta ciljaš :)

A je l' mogu oni uz toliko zalivanje da prežive bar 5 godina?

Ako ne mogu ni 5, mogu li bar dve? :) Jer to mi nije neki izdatak... Stubove sam platio 100e, tako da ih menjam i na svake dve godine ja nemam problem sa tim :) A do sledećeg menjanja ću napraviti kako treba ;)

A oni tamo na drugom placu istina "ne zalivaju se", ali su stoje sa korom bez bilo kakvog mazanja bar 20 godina... :)

Dobar stub 10-15 godina, los 3-4

Jos nesto, kora na stubu je idealna za zivot i prezimljavanje raznim stetocinama

E ubi me brate sad u pojam... :osmeh:

Odo' sutra po impregnirane, bez kore :)

Prvo, nemam ni para ni vremena za to planinarenje, drugo, više sam nego svestan svega toga što si rekao tako da uz dužno poštovanje, ali poštedi me predavanja o drvetu, stubovima, nameni i dužini tranjanja u ovim ili onim uslovima, imao sam već predavanje od dosta ljudi iz okoline...

Ako budem u mogućnosti, ima na proleće da ih povadim i isečem za potpalu i da ubacim nešto što valja...

Svako dobro kolega, laku noć :ppozdrav:

Kako je busiti rupe sa, ovom mašinom za rupe? Jeli teško za rukovanje?

Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka

Bespotrebno zagadjujete zemljiste preradnjnim uljima i bitulitom stubove ogorite na delu koji ide u zemlju i bice vecni pogotovo jer ce imati kontakt sa vlagom pre ce struliti ovako ogoreni nema im smrti ni za 100god.

Nazad
Vrh