Radovi u malinjaku

Ja vidim tragove didimele, koja u ovo doba dobije sivu boju koja se jasno vidi kod tebe.

Послато са CUBOT_NOTE_S уз помоћ Тапатока

Da li postoji neko srestvo protiv trave kojim se moze prskati u redu a da ne steti malini ?

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk

Ja ću da probam ovo
https://www.youtube.com/watch?v=NbT_ld8DIvg

- - - - - - - - - -

jedno pitanje, vezano za one viseće žice, koje se na kraju jednog klipa pojavljuju, a zamenjuju poprečne letve.
Da li te nzv viseće žice treba da se na donjem kraju zabiju u zemlju ili ne?

Ima l neko odgovora na ovo pitanje?

Ove mlade lastarcice sto nicu ko u vilametu, do koje visine ih pustate i kad ih zakidate da li to radite rukama kao kad cupate travu ili makazama.

Najverovatnije da je didimela u pitanju. Sa slike se može zaključiti da se radi o smoničavom zemljištu koje dosta zadržava vlagu, pa je u godini kao što je bila 2016-ta to moglo biti pogubno. Veliki je rizik saditi Vilamet na ovakvim zemljištima, jer malinjak može da živi samo do prve godine sa obilnim padavinama.

pomoć ljudi,da li je ovo izmrzlo ili je nesto drugo cijela njiva ovakva???
20170324149033232152190.jpg

Kod mene je smonicavo zemljiste, ne u potpunosti ali jeste, imao sam problema u toku prosle godine jer je bilo s proleca mnogo padavina.
Gresku sam napravio jer pri sadnji nisam sadio u uzdignutim lejama, sto je dovelo do susenja odnosno truljenja nekih 350 sadnica.
Ove godine sam uzdigao redove i medjuredni prostor napravio nizim, to sada izgleda ovako
e34a61930d8a5a714f43f9688b7c394b.jpg

Samsung A5

Zasto ti je ovako retka i niska malina?
Upravo zbog toga sto mi je podavila voda, toliko je uspela da izraste, ove godine prva berba
Ne brinem se sto je niska, nije mi ni bitno koliko cu ove godine imati roda, prioritet mi je da je ucinim zdravom i da sto bolje formiram malinjak, a za branje-pa bice nadam se dobrih godina
Samsung A5

Pozdrav svima. Zanima me koliko treba vremena i ljudi hektar maline da se orezu izdanci, da se veže, da se okopa u redovima? Sigurno da postoje neke norme za izvođenje radova?

Sent from my Power using Tapatalk

@frigy kako si izdigao redove, jesi li rucno riljao ili...?Vidim da nema travke izmedju redova, kao da je skroz skinut sloj zemlje... I ja imam isti problem, voda mi od prosle godine upropasti malinu.

Upravo tako @Rile75, u medjurednom prostoru je skidana zemlja i nabacivana na redove, nije riljana vec lopatom sloj po sloj kako bi se sto bolje iznivelisao taj deo.

Samsung A5

jedno pitanje, vezano za one viseće žice, koje se na kraju jednog klipa pojavljuju, a zamenjuju poprečne letve.
Da li te nzv viseće žice treba da se na donjem kraju zabiju u zemlju ili ne?

Nema potrebe.
One i služe da se nakon berbe pomere bliže stubu i da pomažu da mladi lastari stoje uspravno.

Znači imaju dvostruku funkciju.

Kako prepoznati smonicavo zemljište? :-?

Послато са C5503 уз помоћ Тапатока

Rad, red i disciplina, svaka čast ! :)
Kod mene je smonicavo zemljiste, ne u potpunosti ali jeste, imao sam problema u toku prosle godine jer je bilo s proleca mnogo padavina.
Gresku sam napravio jer pri sadnji nisam sadio u uzdignutim lejama, sto je dovelo do susenja odnosno truljenja nekih 350 sadnica.
Ove godine sam uzdigao redove i medjuredni prostor napravio nizim, to sada izgleda ovako
e34a61930d8a5a714f43f9688b7c394b.jpg

Samsung A5

Jbg morao sam, opekao sam se pa ne bih opet to da iskusim, bilo bi lepo da ostane ovako, ali neizvodljivo, planirao sam belu detelinu.
I da, ne bih da se kitim tudjim perijem, otac je uradio najvise, hvala mu.

Samsung A5

Dadose mi u apoteci terbis 500, kaze radi isti posao kao stomp aqva. Registrovan je za kukuruz i suncokret posle setve a pre nicanja. Da okopam pa da preprskam po zemlji. Jel neko koristio?

Nisam ni ja ovo viđao ranije, mada pretpostavljam da u dno stuba ide još jedna letva na koju se kače ove žice.

I ja mislim isto kao i nesicue jer sam gledao nekoliko puta klip i nisam video na donjem delu stubova nikakve poprečne letve, samo me interesuje da li ove žice treba bukvalno da vise do iznad zemlje ili ih treba pustiti duže pa zabiti krajeve u zemlju?

Kako prepoznajete koje stablo je vilamet a koje druge vrste, jedne su stabla zuckastog ima ih oko 80 posto ostale su glatkijeg stabla lici mi na vrbu kora ne znam koja je to sorta.

Nazad
Vrh