Radovi u malinjaku

Ne znam kako li ce vreme biti za vikend, pa u nedelju to da obavim

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

na 570 metara duznih (to je skoro 11 ari)Vilameta i nesto Mikera koliko je potrebno traktorskih prikolica pregorelog mesanog ovcjeg i kravljeg stajnjaka?
normalne traktorske prikolice?
mislenja sam dve prikolice?.
i da, to bih razbacao na prolece posle vezivanja ali bih taj stajnjak sada doterao do malinjaka jer covek ga sad prodaje i nema vise prostora da ga lageruje>
Svaki odgovor mi je dobrodosao.

Meni je na 350 m otislo 4 prikolice dobro zgorelog stajnjaka, i to sam stavljao samo u redove

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

Da li ovde ima nekoga ko se bavi proizvodnjom malina u okolini Sapca? Interesuje me koliki je prosecan prinos po aru, kakva je situacija sa cenom i otkupom?
Hvala.

Otkup imas gde god hoces, prinos... Zavisi kako radis i koliko je nahranis

Hvala za inoformaciju o otkupu. Kod prinosa je bas tako, apsolutno se slazem. Ali recimo, u Arilju je tesko da neko ima manje od 150kg po aru i to samo sa neophodnim merama i odrzavanjem koje mora da se uradi. Dakle, bez biranja zastite, sa preskakanjem pojedinih tretmana, bez navodnjavanja. Da li je to neki minimum prinosa i u ovom kraju ili ne?

Ovde se vise racuna kg po duznom metru, po ovom tvom ispada da na 10 ar-i prinos je oko 1500 kg, vise se ovde postize zbog pristupacnosti vode za zalivanje ali mnogi prave greske pa im malinjaci nisu za primer, ja sam npr na 450 metara duznih tj 10 ari ove godine skinuo nesto vise od 2100 kg a prekinuo sam berbu nesto ranije. I to je bila prva berba.

Svaka cast!!! To je ozbiljan prinos. Verovatno pod sistemom za navodnjavanje. Hvala ti mnogo na informaciji svakako. Baci neku sliku zasada ako imas.

Sto se tice djubriva, je l` koristis Elixir Zorka ili nesto drugo (sta stignes)?

Svaka cast!!! To je ozbiljan prinos. Verovatno pod sistemom za navodnjavanje. Hvala ti mnogo na informaciji svakako. Baci neku sliku zasada ako imas.

Sto se tice djubriva, je l` koristis Elixir Zorka ili nesto drugo (sta stignes)?

Ako prelistas temu unazad nacices i slike zasada, negde su po datumu od kraja Maja pa na ovamo, na tel sam pa me mrzi da trazim sad :) Od djubriva kombinujem al' posto sam dugo godina proveo u Elixiru nekako sam "vezan" za njihova djubriva za osnovno djubrenje.
Imas.ovde http://poljoinfo.com/showthread.php?2584-Radovi-u-malinjaku/page326

Poslednja izmena:
Do 24 juna 2011 Sadili smo Miker prijem bio 101% a 2012 pocetkom maja komsije su iz mog malinjaka izvadile 800 sadnica i presadili kod sebe ...prijem bio 96%

U mom kraju se praktikuje jesenja sadnja ili u toku zime ako vreme dozvoli...Ja sam npr.sadio u januaru pre par godina...Sto se tice proleca sadimo najkasnije u martu svo voce pa i malinu...

Ako bi se stekli uslovi da prosirujem zasad ...onda bih to bilo isklucivo posle 15-og Aprila ...u toplu tek uredjenu leju...a do tad bih sadnice cuvao u hladnjaci ili podrumu sa nizom temp.

Ovo moje iskustvo vazi samo za zemlju iz mog okruzenja ...gde je malo vise glinasta i nije naj-propustljiva....? Siguran sam da bi u dobro uredjenoj leji i sa vecom temperaturom brze napredovala i bolje ....tako bi nadoknadila prirastom ono sto nije ranije za sadjena....?

Imam iskustvo kad sam sadnju obavio 24 Juna (2600 sadnica).....I uz dobar zaliv ,susne god. dobio sam odlican rezultat.

Sto znaci da vreme sadnje i nije mnogo bitan faktor ...koliko je bitno pre sadnje dobro pripremiti leju sa balansiranom prehranom organike i minerala ,pozeljno je dodati sredstava sa zastitu od nematoda... po mogudjstvu Zeolita i EM-organiz ( Tifi ili sl.)....podrazumeva se zaliv.

Vazi za moje okruzenje?

- - - - - - - - - -

Nesto sam nacuo o Vrhunskim TOP organskim djubrivima ..koja su veeeoma skupa a koriste se u razvijenijim zemljama...?

Stoga bih ZAMOLIO Znalce ,iskusne...sto su ponekad prisutni na forumu ..al se ne oglasavaju ...iz poznatih razloga . Da se ukljuce i podele svoje misljenje o toj materiji.

Ja sam 2-3 god. koristio Italpolinu ....sa kontrolom u nesto manjim kolicinama od preporuke.....opazanjem sam se uverio da daje neke poz. rezultate ...ne bas ocekiv. al mozda i nisam naj bolje ih primenjivao...?

Italpolinu sam placao po 41-45 din......a raspitao sam se za Jarino peletirano je oko 65 din /kg

Ono sto sam nacuo da neka TOP djubriva su i do 10-ak x skuplja...? o cemu li se radi???:ppozdrav:

Mozda je paametno i nova tema o tome.... da bi smo se bolje upoznali o tome....i bili u korak s vremenom....?

Neznam koliko je kod nas to ekonomski isplativo.... odnosno to je skup nacin proizvodnje, a nemamo nikakvu sigurnost za plasman takve robe. Znam da je neko pisao ovde na forumu da je proizvodio organsku malinu, ali nije uspio i da ju proda kao takvu. Cak je slao i na institut da dobije potvrdu o tome ali dzabe.
Mislim da bi trebalo prvo osigurati trziste za takvo nesto pa tek onda krenuti u proizvodnju.

Ako bi se stekli uslovi da prosirujem zasad ...onda bih to bilo isklucivo posle 15-og Aprila ...u toplu tek uredjenu leju...a do tad bih sadnice cuvao u hladnjaci ili podrumu sa nizom temp.

Ovo moje iskustvo vazi samo za zemlju iz mog okruzenja ...gde je malo vise glinasta i nije naj-propustljiva....? Siguran sam da bi u dobro uredjenoj leji i sa vecom temperaturom brze napredovala i bolje ....tako bi nadoknadila prirastom ono sto nije ranije za sadjena....?

Imam iskustvo kad sam sadnju obavio 24 Juna (2600 sadnica).....I uz dobar zaliv ,susne god. dobio sam odlican rezultat.

Sto znaci da vreme sadnje i nije mnogo bitan faktor ...koliko je bitno pre sadnje dobro pripremiti leju sa balansiranom prehranom organike i minerala ,pozeljno je dodati sredstava sa zastitu od nematoda... po mogudjstvu Zeolita i EM-organiz ( Tifi ili sl.)....podrazumeva se zaliv.

Vazi za moje okruzenje?

- - - - - - - - - -

Nesto sam nacuo o Vrhunskim TOP organskim djubrivima ..koja su veeeoma skupa a koriste se u razvijenijim zemljama...?

Stoga bih ZAMOLIO Znalce ,iskusne...sto su ponekad prisutni na forumu ..al se ne oglasavaju ...iz poznatih razloga . Da se ukljuce i podele svoje misljenje o toj materiji.

Ja sam 2-3 god. koristio Italpolinu ....sa kontrolom u nesto manjim kolicinama od preporuke.....opazanjem sam se uverio da daje neke poz. rezultate ...ne bas ocekiv. al mozda i nisam naj bolje ih primenjivao...?

Italpolinu sam placao po 41-45 din......a raspitao sam se za Jarino peletirano je oko 65 din /kg

Ono sto sam nacuo da neka TOP djubriva su i do 10-ak x skuplja...? o cemu li se radi???:ppozdrav:

Mozda je paametno i nova tema o tome.... da bi smo se bolje upoznali o tome....i bili u korak s vremenom....?

Pole, imaš dosta tipova vrhunskih organskih đubriva. Konkretno ja u organskom zasadu koristim Guanito 6:15:3 i Feniks 6:8:15 od Italpoline. U organskoj proizvodnji Italpolina 4 4 4 je klasična zamena za stajsko đubrivo. Koristio sam još jednu zamenu za stajnjak - Hortiflor iste formulacije kao Italpolina 4 4 4. Ako ti nije organski zasad najbolje je organo-mineralno Italpolina 12:5:15. Njegov nutritivni kapacitet je nekoliko puta veći nego kod mineralnih. Azot puta 2, fosfor i kalijum puta 3, s tim da postepeno otpušta hranivo. 12:5:15 jeste skuplje od ostalih ali zato i vredi. Iskustva na terenu onih koji ga koriste su odlična. U zavisnosti od analize zemljišta primeniš jednu od opcija Italpoline i nećeš pogrešiti.

@Deki...Zahvaljujem se..!

4-4-4 Italpolinu sam koristio ....Sad se dvoumim izmedju jarinog peleta 65 din/kg ili italpolina 12-5-15 .Verujem da je okej..i da bi opravdalo investi....? Za sad neznam gde i po kojoj ceni nabaviti al izguuglacu.

Al mene proganja misao sto nacuh o djubrivima organsko mineral vrh vrhova koja su veoma skupa , a koriste se u svetu....? mislim da im je cena oko 3000 din/kg ...? o cemu li se tu radi....?

Ako bih dosao do nekih saznanja ....i da se moze nabaviti ...uzeo bih bar za 500-do 1000 m/d da isprobam ...tako bih znao u buducem vremenu sta raditii...?

Pa i yara ima ta djubriva, sa tim otapanjem, I svaka granula ista, ali cena osmocote je bolesna, mozda se jedino za vutru isplati da se baca. Tako da oni koji se raspituju za doticni vestak su potencijalno sumljivi.

Послато са P6-U06 уз помоћ Тапатока

Prelazi neko malinu posle vezivanja sa mineralnim uljem tipa ili samo idete bakrom, citam da u tom periodu min.ulje ima najveci efekat na larve I jajasca.

Послато са P6-U06 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh