Radovi u malinjaku

Koliko vremena posle tretiranja bakrom ne bi trebalo da padne kisa

Cetiri sata je generalna preporuka za sve pesticide, sto ne znaci da oni i ranije nisu odradili, ali za 4 sata sigurno.
Gvoždje recimo, 3 dana. I to sunčana. DTPA oblik.

Zna li neko sta je u pitanju, da li je normalno da stablo ima ovakvu boju, deo koji je ispod krosnje je normalne zelene boje, ovaj koji je otvoren je ove neke ljubicaste boje, da li je od sunca ili sta vec. Takodje su i listovi uvrnuti
b6a14687f3042d0613662fd7ead3c474.jpg
158820fdfec71a0391c86615d2cb79f8.jpg
a4130a67c6b6e3899a83e1d9d5bb86a0.jpg

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

I-kod-mene-se-pojavili-takvi-listovi.Kao-da-su-suvi-nekako-nisu-savitljivi-kao-ostali-normalni-listovi.

Sve je u redu sa kalendarom, ali kada je nekom ko je tek poceo da je gaji i gde je uvek strah da nije neka bolest, ne bude sve jedno.

Pa nisam ni mislio da se podsmevam, već na malo slikovit način kažem da ne brinete oko tih listova ako je zaštita raďena po programu.

Sve je u redu sa kalendarom, ali kada je nekom ko je tek poceo da je gaji i gde je uvek strah da nije neka bolest, ne bude sve jedno.

Opusti se, za godinu-dve ces se mnogo manje cimati kad shvatis da su od svih tih oboljenja i od same zastite napravili bauk i da uopste nema potrebe za panikom i cimanjem. Pratices samo vremenske prilike i kondiciju biljaka i reagovaces po potrebi, cak i kalendar prskanja ces zaboraviti da gledas mada i on ti je okvirnog karaktera ali ne i sveto pismo. Opusteno samo.

Pa samo od tebe zavisi. Isti sam bio na pocetku mada sam seo i dosta citao o svemu i svacemu. Slusao savete i gradio svoje iskustvo na terenu. Ako se pridrzavas osnovnih radova sve ostalo ce se svesti samo na pracenje stanja i reagovanje po potrebi. Mislim neces raditi zastitu npr protiv plamenjace ili didimele ako npr vremenske prilike ne pogoduju razvoju bolesti itd... Prva i naj naj vaznija "zastita" ti je jesenje prskanje. Nije to toliko zastita vec vise deinfekcija svega oko maline, tad prskas da je okupas, prskas i po redu i po medjuredu, opalo lisce ma jednom recju sve i svugde. Posle prvo prolecno plavo prskanje koje je vise karaktera ako je sta ostalo patogena prezimljenih da i to potamanis, sva ostala su stvar pracenja i reagovanja. Kada je biljka jaka i nahranjena sa vecinom stvari se sama izbori a ti joj mozda samo malo pripomognes jer treba znati da svakim tretmanom utices i na stanje biljke jer nisu bas ti preparati neskodljivi za biljke. Isto kao i lekovi kod ljudi.

Jos jednom hvala na savetima, imao bih pitanje u vezi vezivanja maline, da li je neko probao one plasticne šnale, aj tako da ih nazovem i vasa iskustva sa njima. Interesuje me da li je biljka cvrsta sa njima, da li klizi po zici kada su vetrovi i da li se izmigolji kada je u rodu ili ipak ici na klasicno vezivanje kanapom?
https://static.kupindoslike.com/Vezice-za-malinu-6cm-duzina-_slika_L_47233389.jpg

Da, video sam i takve, to je kod nekog lika iz Osecine (da ne reklamiram) na koju debljinu zice da kazem rade, koji je minimum?

Da, video sam i takve, to je kod nekog lika iz Osecine (da ne reklamiram) na koju debljinu zice da kazem rade, koji je minimum?

Koliko znam proizvodjac ovih je Viplast Odzaci, "rade" na svakoj debljini zice koju koristimo u malinama mada nije poenta u debljini zice vec debljini stabla koji se vezuje, na bas tankim biti nestabilno ali je resenje sasvim ok. Kod mene sam vezao normalno malinu kanapom na prvoj zici a za vezivanje na drugu sam koristio kopce i zadovoljan sam. Nema zezanja sa skidanjem kanapa posle berbe, samo ih otkacih i pokupis, mogu se koristiti vise sezona sto sa kanapom nije slucaj, brze mi ide "vezivanje" itd... Ja zadovoljan.

Jesi li probao sa kopcama da vezes i na prvoj zici ili se to pokazalo neprakticno pa si se ipak na prvoj odlucio za kanap?

Ja sam iskreno mislio sa njima da vezem za obe zice.

Jesi li probao sa kopcama da vezes i na prvoj zici ili se to pokazalo neprakticno pa si se ipak na prvoj odlucio za kanap?

Ja sam iskreno mislio sa njima da vezem za obe zice.

Nisam iz razloga sto sam u startu dosta nepoverljiv prema stvarima za koje neko tamo tvrdi da valja ili samo na slici video ili procitao. Uradio sam tako da bih proverio kod sebe iz prve ruke da li to funkcionise ili ne i da bih izbegao moguca iznenadjenj. Zato je isla sigurica na prvoj zici a test na drugoj. Zadovoljan sam kako se pokazao test tako da cu praktikovati ovo resenje u narednoj sezoni na obe zice.

Bio sam za vikend na Kosovu.usput vidjao malinjake,većina njih,70% je sredjena,tj,malina izvezana na treću žicu,medjured izfreziran,samo vrhovi nisu skraćeni,nisu u pitanju mladi zasadi,daš sam se iznenadio,dolazim u iskušenje da i ja sad krenem sa vezivanjem

Nazad
Vrh