Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Grad ubio Surdulicu!
a gde je to u surdulici padao grad?Grad ubio Surdulicu!
Izgleda da ne može i cena i kvalitet. Prošle godine jedan deo maline radio preventivno sve po knjizi ali učinak nije nikakav, didimela se proširila kao kuga na 90 % lastara još u susnoj godini. Jedina vlaga je bila od rose koja se pojavi ponekad...
Do sad lastare zaštitio tri puta što sa akordom i promeson ali opet imam pojavu bolesti...
Nisam bas upucen u aktivne materije za preparate ovih tipova,ali se slazem u potpunosti sa ovim. Jer,poznajem par ljudi sto rade u hemofarmu i ivancic&sin , koji kazu da su skoro sve njihove aktivne materije iz Kine i neeesto malo iz Italije... pa ih oni samo mesaju ili pakuju... Tako je verovatno i ovde... Neko je manje alav pa prodaje po manjoj ceni...Visoko cenim Galenikin program zastite iako koristim preparate od Agromarketa zbog povoljnije nabavke. Fokusiran sam na aktivne materije a ne na komercijalne nazive, te zato mislim da je azoksistrobin vrhunski fungicid ali je naravno vazno i pitanje pravovremenog koriscenja i u pravoj dozi. Pa dragi moji preispitajte se i po tim pitanjima.
Naravno u pravu si ali bez kpk rizično je zakidati sve.Najbolji lek protiv didimele je što kasnije ostaviti zaperke za narednu godinu. Ako imate pojavu didimele sad na mladim zapercima treba ih sve zakinuti. Još nije kasno da izbiju novi i verovatno zdravi. Kasnije nicanje obično prati toplije vreme i teža je pojava didimele. Po meni je bolje i da zaperci slabije odrastu ako treba i da se naredne godine spusti žica, nego da se bolest proširi. Didimela u narednoj godini (ako je sad ima na mladim zapercima) može da prepolovi rod a viđao sam i potpuno golih malinjaka sa vrlo malo lista. Može kao kod mene jedne godine kad mi je bio priličan napad didimele a da to nije uticalo na grane ni na rod. Teško je predvideti šta se dešava i do koje faze je bolset u stanju da ošteti pupoljke tokom zime. Jedno je sigurno , ne treba rizikovati. Sve zakinuti i nikako ne proređivati.