Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
I kod mene u kraju je ista situacija, jedino slavol dolazi u obzir posle cvetanja i molis boga da ne napadne buba.
Drug stvar to kod nas krste kao organsku i ljudi ne štite malinu od bolesti i štetočina.
Za dve godine koliko je počelo ovo malinjaci su prepolovljeni. Ljudi ne znaju sta rade, za 20% veću cenu uništavaju zasade i prinos...
Ljudska glupost nema meru, a cenu će platiti na kraju...
Nacupaj koprive,potopi je da odstoji 24h u vodi i time prskaj protiv insekata,a da dobijes prirodni fungicid i djubrivo,potopis koprivu u vodu da odstoji nekoliko dana,da prebaci penu,tako dobijenu tecnost mesas sa vodom u odnosu 1:5 i prskas svakih 10 dana.Dal je moguće da niko nema ideju kako da se rešim grinje a da zadržim organiku?
Ne razumem ovakav komentar. Ja ne radim organiku niti organsku niti saradjujem sa hladnjačom koja mi traži bilo kakve uslove u proizvodnji, ali ne pada mi na pamet da u fazi cvetanja koristim nikakav insekticid. Treba kolektivno podići svest ljudi oko načina prskanja i vremena. Ako si je štitio redovno do početka cvetanja nećeš imati problema u kasnijoj fazi sa insektima sigurno. Može se kasnije pojaviti manja brojnost grinje ili nečega drugog ali ne u tom broju da može naškoditi. Plod je već formiran. Sve što prskamo sad u ovoj fazi ostaje na plodu. U obzir dolazi samo preparati protiv truleži i prihrane. Sa prihranama treba takođe biti oprezan po pitanju karence jer i one mogu biti štetne po zdravlje. Što kažeš da je to uzrok što propadaju malinjaci ne pije vodu. Po meni je bolje i da propadnu nego da zdravlje ljudi koi jedu malinu, bude ugroženo. Ja u berbi pojedem ogromnu količinu malina kao i moja deca. Tretiram je tako da sam siguran da je bezbedna. Nemam problem ni sa jednom bolesti iako godinama ne koristim ni preparat protiv plamenjače a kamoli insekticid posle faze 10% cveta.
Gore neko pita za Signum. Kao lek protiv didimele i ujedno protiv truleži ide 200g na 100l vode ili 20g na 10l
Visoko cenim Galenikin program zastite iako koristim preparate od Agromarketa zbog povoljnije nabavke. Fokusiran sam na aktivne materije a ne na komercijalne nazive, te zato mislim da je azoksistrobin vrhunski fungicid ali je naravno vazno i pitanje pravovremenog koriscenja i u pravoj dozi. Pa dragi moji preispitajte se i po tim pitanjima.
Ariljac ja ne gajim organsku već -organiku- tako kod mene nekoliko hladnjača krste malinu sa kontrolisanom primenom Fungicida,Insekticida i Akaricida a bez upotrebe Herbicida. Djubriš i štitiš je normalno do cvetanja a kada počne cvet samo organska sredstva koja oni daju.
Mene je uvek zanimalo da li je azoksistrobin isti u Promesi i Kvadrisu. Isto se zove, isto ga spremaju, slična mu je cena, a opet neki se kunu da je jedan bolji od drugog i obrnuto
Koja razlika se pravi ako koristiš fugnicid a ne insekticid u fazi cveta ? I jedno i drugo su otrovi koji imaju karencu i najviše štete pčelama kojih ima tad najviše...ili možda fungicid nije štetan dok samo insekticid jeste.
Dal je moguće da niko nema ideju kako da se rešim grinje a da zadržim organiku?