Radovi u malinjaku

Nisam primetio da ima ista na naličju lista gledao sam lupom A i urađena je zaštita protiv njih zadnji put sa fobos-om.

Poslato sa Nokia 1100

Deluje kao da je grinja ali stručnjaci zadnje dve godine govore da je virus. Kažu leka nema. Međutim kod mene je ovako stanje bilo pre par godina na velikoj površini skoro da nije imalo lista bez ovakvih simptoma. Ali kao što je došlo tako je poput virusa gripa kod čoveka i nestalo već naredne godine. Tad nisam primetio da sam imao umanjen rod, naprotiv rodilo je odlično. Međutim primetio sam ovakve simptome kod mene najviše pod mrežom za senčenje. Verovatno zbog povećane vlage. Bilo da je grinja ili virus kad se pojave ovakvi simptomi mislim da je nemoguće bilo šta uraditi. Moj savet je tretiraj redovno već planiranim preparatima i ne obaziri se previše jer nema svrhe čak i ako ti ovako izgleda ceo malinjak. Možeš o ovakvim simptomima pročitati na netu najnovija istraživanja Aleksandra Leposavića.

Sad je nemoguće da preparati dospeju na donju stranu lista gde se grinja nalazi.

Jedino sigurna zaštita od grinje je po meni prvo prskanje pre kretanja lista.

Zbog toga ne savetujem neko preterano bacanje para na preparate protiv grinje već raditi preventivno a nastale situacije zanemariti.

Poslednja izmena:
Ma bilo je i prošle godine ali ne svuda, najgore što np na biljci ima poneki ovakav list, dok ostalo izgleda ok i tako na mestima preko celog malinjaka. Ostalo ide ok.
Ja sam se plašio da nije plamenjača...

Zadnje tretiranje je bilo kombinacija mankogal + fobos +fitofert humistart.
Ma radiću redovno zastitu pa sta joj bog da ja sam sa moje strane dao sve.

Poslato sa Nokia 1100

Poslednja izmena:
Da li se neko susreo sa sušenjem maline posle listanja, čak se i pupoljci pojave i posle toga se samo sparuši. Primetio sam na korenu neke sitne rupice, da li ima neki lek za to?

Imam preporuku iz PSS-a da idem sa KAN-om tri puta: kada lastari (u pitanju je prva godina nakon sadnje) budu na 10 cm, na 30 cm i na 60 cm.

Veliki broj novih izdanaka je već na 10 cm, dok na nekim mestima još nisu izbili iz zemlje ili polako izbijaju.

Šta raditi? Da li čekati da svi izbiju? Plašim se da tada ovi napredniji ne odu na 20 cm.

Jel počela malina da cveta kod vas
c26471249b01cd13cd966b3eb39eb549.jpg
93f02dc281d72cc98dca7345f1e26068.jpg
8dfe3604df9ce9ffbf6b7d8143841811.jpg
c67422d47a939c028ad58bdcd9256241.jpg
eaa43b2f6d485a2ce38652fa1ed7a669.jpg

Da li oni veliki komarci prave neku štetu u malinjacima.sad sam primetio da ih ima dosta ukod mene

Ali šta da radim jer su mi neki na 15 cm a negde još nije ni izbilo iz zemlje? Da li će bačeni KAN "pogurati" izbijanje?

Tu preporuku zanemari jer je glupa. Oprosti na izrazu. Bacaj pred svaku kišu po malo odnosno najčešće petnaestodnevno sve do kraja jula. Nejednako je i kod mene. One što su izbile pre onih velikih kiša guraju a ostale su imale problem zbog pokorice koja je tek sad omekšala. A može biti i ako si negde dublje sadio.

Velikih komaraca ima i kod mene dosta ali oni na malini samo traže sklonište i ništa više. Sad posle prskanja mislim da će promeniti mesto.

Trebamo li djubrivo da stavljamo pored novoizaslih lastara po malo, ili pored reda,jeste da je glupo pitanje, ali ako bi mogo neko da mi odgovori posto planiram sutra to da odradim, hvala.

I gledati da ne bude rose i vlažno lišće, u tom slučaju spaljivanje listova je zagarntovano gde god padne đubrivo.

Poslato sa Nokia 1100

Nazad
Vrh