Radovi u malinjaku

Da li moze neka preporuka za provereni herbicid protiv d.kupine?
Ali bas da przi, do zadnje zile, ne samo povrsinski deo

Glifostat je za kupinu najbolji provereno. U stvari ima još preparata koi su verovatno jednako delotvorni ali ih ja nisam probao. Glavna stvar kod uništavanja kupine je vreme tretiranja. Leti može delimično , u jesen ne deluje uopšte ali u proleće u vreme najveće bujnosti kupine treba prskati i ništi se 100% osim one do koje preparat ne dohvati. Po redovima je ne treba zakidati sad već kad krenu mlade liske poprskati. Isto tako vrzinu pored malinjaka. Još je rano ali najbolje je krajem aprila ili početkom maja kad ima dosta mladog lista i kad joj je rast najbrži.

Ima ga više proizvodjača - glifomark, glifosav, clinik, glifol.......

Da moguće, jer ja sam je leti prskao i to gornjom maksimalnom dozom, preračunato na leđnu prskalicu, pa nije nešto umirala. Kunjala samo, pa sam je drugi put, pa motika i ostala takoni na nebu ni na zemlji. Mada je imam možda 3-4 korena, zanemarljivo.

Evo i kod nas na planini na visini maline kreću svojim tempom, radovi su toku. Malinjak ne prestaje da iznenađuje. Jesenas je izvađeno 8150 sadnica, a juče (3.4.2016.) još 1500. Tako da je ukupno sa oko 700 metara dužnih špalira dao oko 10.000 sadnica, prosto za nepoverovati, al opet moguće :) pozdrav svima!

aWHqhAK.jpg

Pl156my.jpg

tibiWTW.jpg

@Vimalet2012

Hvala na uputstvu. Drugar ima muku sa kupinom kroz jagode vec 4-5god i digao je ruke kaze nista je ne moze ubiti. Bice da je u pitanju ovo najbitnije sto ste naveli, vreme prskanja. Nisam hteo da ih zakidam, neka se otvore pa za 3-4ulecem

Interesuje me cime da prskam sada malinu? Kod je mene je vec diferencijacija uveliko krenula. Da li Kaptanom ili Mankogalom?

Kaptan i insekticid,ali mislim da je jos rano ,kod nas pre 7 dana prskano bakrom,a isto ima po negde, po neki pupcic

Molim za pomoc ako neko zna o cemu se radi po celom malinjaku ima ovakvih rupa -verovatno od miseva pa vas pitam sta dalje raditi i kako se boriti protiv njih ?
Hvala unapred

Rano je krenulo ove godine, kod mene na mestima vec poceli da se formiraju zametci. Dok negde pupoljak tek sad poceo da radi. Bice luda godina.

Sent from my Nokia 3310

Za miševe: ja ih trujem zato što mi jedu trake za zalivanje tako što u plastičnu flašu staviš otrovnog žita i onda prođeš po celoj parceli ali i parcele pored i sipaš po par zrnaca u rupu. rupu malo zatrpaš. Za par dana prođeš ponovo vidiš ako je neka rupa otvorena, ponoviš radnju.
OTROVNO ŽITO NE DIRATI RUKAMA!!! Zato se sipa iz plastične flaše.

Za miševe: ja ih trujem zato što mi jedu trake za zalivanje tako što u plastičnu flašu staviš otrovnog žita i onda prođeš po celoj parceli ali i parcele pored i sipaš po par zrnaca u rupu. rupu malo zatrpaš. Za par dana prođeš ponovo vidiš ako je neka rupa otvorena, ponoviš radnju.
OTROVNO ŽITO NE DIRATI RUKAMA!!! Zato se sipa iz plastične flaše.

Tako je, po jedna kafena kašičica u rupu. Bolje je crno žito nego crveno, ali teško gde ima da se nađe, zabranjena mu je proizvodnja, mada može da se nađe na "ispod ruke" :)
Prijatelj je ostavljao i ratluke pored svake rupe, i oni rade posao.. jbg, dodatni trošak ::novac::

Komsija rasturio Yaru complex pre 5 dana. ali mu nema kise, pa jos uvek stoji na povrsini. Sada se plasi da mu nista nece delovati...Kakva su vasa iskustva, ja do sada nisam koristio ovo djubrivo, rasturicu ga u subotu, kada javljaju ovu kisu. Inace, visoko smo, pa nam malina tek krenula. 1-3cm...

Nazad
Vrh