Radovi u malinjaku

Kalijumov oksid je dobro vodotopiv ali se kalijum i u tom obliku opet veoma dobro i brzo vezuje za zemlju to je problem.
Zato je potrebno ono sto sam napisao oko kap po kap da zemlja bude sto vlaznija da onemoguci vezivanje kalijuma vec da se spira polako sa vodom do vece dubina.
Sad ti vidi on ide 3cm godisnje a ovim nacinom ga spustis 7cm za dan opet je to dosta ali mora zemlja da bude skoro pa blato da bi stigao do te dubine zato je najpogodnije prolece ili jesen razbaciti i onda rano duboko freziranje
Marko987 i Vilamet2012 bravo za kvalitetne upise.samo napred. Dosta dobrih saveta....

http://www.rgf.bg.ac.rs/predmet/GO/II semestar/Opsta hidrologija/Predavanja/Hidrologija 16 cas.pdf kada pogledamo koliko tipova zemljista ima moramo shvatiti gde smo posadili malinu.Svaka njiva prica za sebe,cak u jednoj njivi imamo ralicitu strukturu zemljista...Negde ce hrana da protrci kroz zemlju a negde ne,iz tog razloga treba kontinuirano djubriti da ne bi strepeli kada ce stici u zonu korenovog sistema.Opet se vracam na jednu bitnu stvar HUMUS (molekul)vezuje hranu za sebe i ne dozvoljava odlazenje hrane,e sada oko odabira djubriva,navescu mog povrtara koji lagano sa ruskom161616 ,i dozom Pancevackog kana pravi ful,nije da covek nezna za druge proizvodjace...Spremio sam yaru na Markov nagovor kao startno djubrivo ali iskreno malo me je strah,koristio samyaru komplex sa kanom,nisam nezadovoljan ali ipak je u pitanju bacanje za 30% vece od normalnog...pozdrav

Ne, ne poznajem agronoma, zvao sam yarino zastupnistvo i dali mi tog coveka. Medutim, to sto ja nekog znam ili ne znam nije merilo istine. Ali verujem da je yara vrsila neka ispitivanja u ovom smeru inace ne bi nudili unika kali tako sigurno, napominjem da mi je rekao da ne moram cak ici sada sa k-sulfatom. Preporuka je bila yara kompleks sada nesto nalik planu kakav je majstor Gera dao.
Polovina ljudi koji se bave tim poslom su totalni laici. Vise od polovine zastitara su totali mentoli koji ne znam sta su ucili 3 ili 4 godine. Problem je sto ljude interesuju samo pare pa se desi da kod moje sestre dodju ljudi i govore sta su im ovi ili oni preporucili. Uglavnom se svodi da poljo apotekari utrpaju ljudima koji ne znaju sve sto moze da se natovari za to odredjeno prskanje i to naplate debelo. Kod nas neki rade sa marzom i od 60% pa ne znam da im mozda nije malo

Kod nas je jedan "strucnjak" nagovorio ljude da pocupaju sve lastare pred branje,kao to je bolje posto su prethodne godine prerasli,valjda zbog kisnog leta,kao da ce tako biti svake godine.Uglavnom kad je pocela susa i one vrucine ,malina stala,on im onda prodavao neka djubriva da je izvuku,ali nije vredelo,posto je rasla i trava i gutala te lastare,a povrsine velike,a nece niko da dodje na 35 stepeni da plevi.Sve u svemu ,ove godine se nema sa cega brati,mozda do prve zice bude vezano.Taj im pored toga sto im prodaje svoju hemiju i djubrivo,naknadno uzima velike pare zato sto "brine" o njihovim zasadima.
Hteo sam da kazem ,ne treba se praviti pametan oko bas svega,zastita se uspesno radi i o tome se sve zna,zato sto se vidi,a o djubrivima mogu da pricaju price da je bas njegovo najbolje.Meni jedna stvar samo nije jasna,ako se Fosfor i Kalijum ne pomeraju previse u zamlji ,tj ne spiraju se,zasto onda mora "kontinuirano" dodavanje Kalijuma,pogotovo sto on ne moze vodom da se protera u zamlju,da moze bacili bi NPK pre snega i gotovo,ali isti strucnjaci kazu da ne moze.Kontinuirano treba dodavati azot po meni i paziti da se ne pretera ,a ostalo mislim da moze da se podmiri osnovnim djubrenjem u dovoljnoj kolicini djubrivom bez Azota da eventualno ne nasteti korenu.
Zasto u knjigama pise da se ne sme prskati folijarno Kalijumovim djubrivom,a lokalni zastitar kaze da moze,ali samo djubrivom koje on prodaje,Pitao sam ga bi li on liznuo samo to djubrivo kad ga razmutim,rekao mi je da ga zajebavam.naravno da ne bi.To je samo jedan primer neiskrenostri u cilju uvaljivanja tih djubriva.Biljku ne treba ni previse forsirati,posto nije to krompir isforsiras ,povadis i gotovo,treba ona da rodi i sledece godine.

Velika potrosnja od pocetka formiranja ploda pa sve do kraja branja,a kalijum se koristi u nekim kolicinama i tokom vegetacije. Ne zovu dzabe malinu kalijumovom biljkom.
Konkretnu potrosnju kalijuma ne znam ali ako treba i to cemo da saznamo nekako.
To je zasto se unosi svake godine,a gde to pise da ne sme da se tretira folijarno kalijumom jer mi to radimo godinama?
Pozdrav

Velika potrosnja od pocetka formiranja ploda pa sve do kraja branja,a kalijum se koristi u nekim kolicinama i tokom vegetacije. Ne zovu dzabe malinu kalijumovom biljkom.
Konkretnu potrosnju kalijuma ne znam ali ako treba i to cemo da saznamo nekako.
To je zasto se unosi svake godine,a gde to pise da ne sme da se tretira folijarno kalijumom jer mi to radimo godinama?
Pozdrav

To za Kalijum folijarno sam mislio po zrelim plodovima u branju,izvinjavam se,a to mi rekao neki sto je radio prezentaciju Fitoferta,da ne idem folijarno nicim u branju,vec da idem kroz sistem.i rekao mi je da dodajem kalijum po malo,da ne zviznem sve od jednom,na pocetku branja,posto izaziva ranije zrenje,pa plodovi koji bi trebali kasnije da sazrele ,pocinju zrenje na brzinu i budu sitni,a ja sam to sve kontra radio zato sto sam tek pocinjao i slusao svakog ko je imao voce pre mene,a nije bilo bas kao sad da se lako dodje do potrebnih informacija

To za Kalijum folijarno sam mislio po zrelim plodovima u branju,izvinjavam se,a to mi rekao neki sto je radio prezentaciju Fitoferta,da ne idem folijarno nicim u branju,vec da idem kroz sistem.i rekao mi je da dodajem kalijum po malo,da ne zviznem sve od jednom,na pocetku branja,posto izaziva ranije zrenje,pa plodovi koji bi trebali kasnije da sazrele ,pocinju zrenje na brzinu i budu sitni,a ja sam to sve kontra radio zato sto sam tek pocinjao i slusao svakog ko je imao voce pre mene,a nije bilo bas kao sad da se lako dodje do potrebnih informacija

Kalijum folijarno po zrelim plodovima nije praksa jer je toksican ako se u toj fazi primenjuje....

Zna li neko postoji li kalijum kao organsko djubrivo za tretiranje preko lista. Ja nisam uspeo da nadjem.

- - - - - - - - - -

Hemijski proizveden kalijum je toksican organski nije ali ga nema makar ja ne mogu da nadjem nijedan proizvod te vrste.

- - - - - - - - - -

U branju moze da se tretira aminokiselinama koje su na organskoj bazi bez ikakvih posledica to znam

Ulje se moze psrskati sve dok ne izadje prvi list u punoj koncentraciji ulja.Kad listic izadje ulje ce potpuno da ga prekrije i on ce izgoreti,ali samo on,ili njegov deo ako nije izasao ceo,nece cela ta rodna grana zbog toga da se osusi.Puna doza mineralnog ulja je 20+ litara po hektaru uz dodatak bakarnog preparata.Toplo vreme prouzrokuje ranije kretanje biljaka,ali i stetocina ,pa uljem ne treba prskati po svaku cenu,ako se mnogo kasni sa prvim prskanjem,posto ulje sluzi za unistavanje jaja.Bolje onda uz Bakar ubaciti Fury za bubu.
Posto sam definitivno zakasnio za plavo ulje,poslusacu ovaj tvoj predlog,samo mi reci da li je problem da idem umesto fury-ja sa cipkordom,jer imaju istu aktivnu materiju zipemetrin,i da li je ta kombinacija dobra i za kupinu.

Bilo koji insekticid sirokog spektra delovanja,a bilo bi dobro ako radis preventivu Ridomil goldom da sa njim pomesas Perfektion ili neki zamenski preparat ( Dimetogal npr.)i zalijes malinu ,to bi trebalo da zastiti koren od crva,a ujedno posto je sistemik upije ga korenom biljka pa i to bude zastita od stetocina.

Na ovom predavanju u Arilju profesor iz Sarajeva kao sredstvo za dezinfekciju preporučuje hlor-dioksid. Ja sam prošle godine nabavio iz Sarajeva Dioxy Activ Supra Agro, koji u Bosni preporučuju kao sredstvo protiv gljivice fitoftore, koja izaziva sušenje malinjaka. Pošto je kod mene prošle godine počeo da se suši deo malinjaka, površina oko 8 ari, zbog podzemnih voda, ja sam preostali deo zalio ovim preparatom u koncentraciji 0,2% i za sada je stanje u preostalom delu dobro, maline izgledaju odlično.
Cena ovog preparata u Bosni je oko 12€.

http://itr.ba/wp-content/uploads/2013/10/Dioxy-Activ-Supra-AGRO.pdf

Na ovom predavanju u Arilju profesor iz Sarajeva kao sredstvo za dezinfekciju preporučuje hlor-dioksid. Ja sam prošle godine nabavio iz Sarajeva Dioxy Activ Supra Agro, koji u Bosni preporučuju kao sredstvo protiv gljivice fitoftore, koja izaziva sušenje malinjaka. Pošto je kod mene prošle godine počeo da se suši deo malinjaka, površina oko 8 ari, zbog podzemnih voda, ja sam preostali deo zalio ovim preparatom u koncentraciji 0,2% i za sada je stanje u preostalom delu dobro, maline izgledaju odlično.
Cena ovog preparata u Bosni je oko 12€.

http://itr.ba/wp-content/uploads/2013/10/Dioxy-Activ-Supra-AGRO.pdf

Jel znaš zbog cega ga profesor preprucuje? Pa on ga je patentirao.... Svaki cigo svoga konja hvali :)
Ne kažem da ne valja, vjerojatno je učinkovit kao površinski dezificijens, ali fitoftoru jedino suzbija metalaksil (ridomil) i aluminij fosetil koji su sistemici.

Drugari, da pitam po koliko ostavljate lastara u metru? Neko od 6 do 8...neko gusce! Kakva su vasa iskustva? Knjige kazu jedno, ali ja bih voleo da cujem vasa iskustva!

Jel znaš zbog cega ga profesor preprucuje? Pa on ga je patentirao.... Svaki cigo svoga konja hvali :)
Ne kažem da ne valja, vjerojatno je učinkovit kao površinski dezificijens, ali fitoftoru jedino suzbija metalaksil (ridomil) i aluminij fosetil koji su sistemici.
Treba dodati i MEFANOKSAM,i reci da vremenom ove supstance gube na efikasnosti,tako da po mom misljenju treba probati sa jeftinijim varijantama ili jednostavno zaboraviti dalji trud. Majstor Gera meni cena izgleda pristupacno,vidim koja je koncentracija ali koliko u praksi treba po metru vode,kod mene u podsetniku stoji0.5l da li je to dovoljno?

Hlor dioksid se koristi za hlorisanje vode, kao bezopasno sredstvo, pošto je ranije za hlorisanje vode koriššćen hlor, koji je jako zapaljiv. Hlor dioksid se ne proizvodi kod nas, već se uvozi. Fabrike vode u Srbiji ga nabavljaju od neke firme iz Kruševca.

Ja sam prošle godine zalivao malinjak sa obe strane reda kantom od deset litara sa tušom u koju sam sipao 20 ml sredstva i otprilike u dužini od 20 m (sa jedne strane).

http://www.javne-nabavke.com/tender...vou?uuid=34e75bb8-7a2d-11e5-aee8-002655ffd6c8

Drugari, da pitam po koliko ostavljate lastara u metru? Neko od 6 do 8...neko gusce! Kakva su vasa iskustva? Knjige kazu jedno, ali ja bih voleo da cujem vasa iskustva!

120 pupoljaka, ako mislis sada na vezivanje, tj 120 rodnih grancica po duznom metru. Ja bar tako radim godinama
Poz

-------------------------------------------------------------------------------

Mala ispravka minimum 120 pupoljaka na metar duzni. Za dobre prinose ispod toga ne bi smeli ici 1m = 4+kg minimum bez kpk

I kakva je preporuka recimo za fosetil aluminijum u polani ako primetim sušenje lastara vrlo rano u proleće? Da li on moze da se usvoji preko tako male povrsine listova?

Nazad
Vrh