Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Marko987 i Vilamet2012 bravo za kvalitetne upise.samo napred. Dosta dobrih saveta....Kalijumov oksid je dobro vodotopiv ali se kalijum i u tom obliku opet veoma dobro i brzo vezuje za zemlju to je problem.
Zato je potrebno ono sto sam napisao oko kap po kap da zemlja bude sto vlaznija da onemoguci vezivanje kalijuma vec da se spira polako sa vodom do vece dubina.
Sad ti vidi on ide 3cm godisnje a ovim nacinom ga spustis 7cm za dan opet je to dosta ali mora zemlja da bude skoro pa blato da bi stigao do te dubine zato je najpogodnije prolece ili jesen razbaciti i onda rano duboko freziranje
Polovina ljudi koji se bave tim poslom su totalni laici. Vise od polovine zastitara su totali mentoli koji ne znam sta su ucili 3 ili 4 godine. Problem je sto ljude interesuju samo pare pa se desi da kod moje sestre dodju ljudi i govore sta su im ovi ili oni preporucili. Uglavnom se svodi da poljo apotekari utrpaju ljudima koji ne znaju sve sto moze da se natovari za to odredjeno prskanje i to naplate debelo. Kod nas neki rade sa marzom i od 60% pa ne znam da im mozda nije maloNe, ne poznajem agronoma, zvao sam yarino zastupnistvo i dali mi tog coveka. Medutim, to sto ja nekog znam ili ne znam nije merilo istine. Ali verujem da je yara vrsila neka ispitivanja u ovom smeru inace ne bi nudili unika kali tako sigurno, napominjem da mi je rekao da ne moram cak ici sada sa k-sulfatom. Preporuka je bila yara kompleks sada nesto nalik planu kakav je majstor Gera dao.
Velika potrosnja od pocetka formiranja ploda pa sve do kraja branja,a kalijum se koristi u nekim kolicinama i tokom vegetacije. Ne zovu dzabe malinu kalijumovom biljkom.
Konkretnu potrosnju kalijuma ne znam ali ako treba i to cemo da saznamo nekako.
To je zasto se unosi svake godine,a gde to pise da ne sme da se tretira folijarno kalijumom jer mi to radimo godinama?
Pozdrav
To za Kalijum folijarno sam mislio po zrelim plodovima u branju,izvinjavam se,a to mi rekao neki sto je radio prezentaciju Fitoferta,da ne idem folijarno nicim u branju,vec da idem kroz sistem.i rekao mi je da dodajem kalijum po malo,da ne zviznem sve od jednom,na pocetku branja,posto izaziva ranije zrenje,pa plodovi koji bi trebali kasnije da sazrele ,pocinju zrenje na brzinu i budu sitni,a ja sam to sve kontra radio zato sto sam tek pocinjao i slusao svakog ko je imao voce pre mene,a nije bilo bas kao sad da se lako dodje do potrebnih informacija
Posto sam definitivno zakasnio za plavo ulje,poslusacu ovaj tvoj predlog,samo mi reci da li je problem da idem umesto fury-ja sa cipkordom,jer imaju istu aktivnu materiju zipemetrin,i da li je ta kombinacija dobra i za kupinu.Ulje se moze psrskati sve dok ne izadje prvi list u punoj koncentraciji ulja.Kad listic izadje ulje ce potpuno da ga prekrije i on ce izgoreti,ali samo on,ili njegov deo ako nije izasao ceo,nece cela ta rodna grana zbog toga da se osusi.Puna doza mineralnog ulja je 20+ litara po hektaru uz dodatak bakarnog preparata.Toplo vreme prouzrokuje ranije kretanje biljaka,ali i stetocina ,pa uljem ne treba prskati po svaku cenu,ako se mnogo kasni sa prvim prskanjem,posto ulje sluzi za unistavanje jaja.Bolje onda uz Bakar ubaciti Fury za bubu.
Na ovom predavanju u Arilju profesor iz Sarajeva kao sredstvo za dezinfekciju preporučuje hlor-dioksid. Ja sam prošle godine nabavio iz Sarajeva Dioxy Activ Supra Agro, koji u Bosni preporučuju kao sredstvo protiv gljivice fitoftore, koja izaziva sušenje malinjaka. Pošto je kod mene prošle godine počeo da se suši deo malinjaka, površina oko 8 ari, zbog podzemnih voda, ja sam preostali deo zalio ovim preparatom u koncentraciji 0,2% i za sada je stanje u preostalom delu dobro, maline izgledaju odlično.
Cena ovog preparata u Bosni je oko 12€.
http://itr.ba/wp-content/uploads/2013/10/Dioxy-Activ-Supra-AGRO.pdf
Treba dodati i MEFANOKSAM,i reci da vremenom ove supstance gube na efikasnosti,tako da po mom misljenju treba probati sa jeftinijim varijantama ili jednostavno zaboraviti dalji trud. Majstor Gera meni cena izgleda pristupacno,vidim koja je koncentracija ali koliko u praksi treba po metru vode,kod mene u podsetniku stoji0.5l da li je to dovoljno?Jel znaš zbog cega ga profesor preprucuje? Pa on ga je patentirao.... Svaki cigo svoga konja hvali
Ne kažem da ne valja, vjerojatno je učinkovit kao površinski dezificijens, ali fitoftoru jedino suzbija metalaksil (ridomil) i aluminij fosetil koji su sistemici.
Drugari, da pitam po koliko ostavljate lastara u metru? Neko od 6 do 8...neko gusce! Kakva su vasa iskustva? Knjige kazu jedno, ali ja bih voleo da cujem vasa iskustva!
I kakva je preporuka recimo za fosetil aluminijum u polani ako primetim sušenje lastara vrlo rano u proleće? Da li on moze da se usvoji preko tako male povrsine listova?Jel znaš zbog cega ga profesor preprucuje? Pa on ga je patentirao.... Svaki cigo svoga konja hvali
Ne kažem da ne valja, vjerojatno je učinkovit kao površinski dezificijens, ali fitoftoru jedino suzbija metalaksil (ridomil) i aluminij fosetil koji su sistemici.