Cyber_Seljak
Član
Nikolakv  isprazni inbox , ne mogu ti poslati poruku

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
BIOPLANT FLORA dosta hvaljen preparat ali nisam radio sa njim,2god koristim SLAVOL zadovoljan sam kako na dejstvo tako i na cenu,cujem da ga neki cenjeni zastitari uvode u redovnu folijarnu prihranu,u stvari ja ga kombinujem sa starim dobrim MURTONIKOM,bar ja tesko uvodim nove markentiske preparate...Nekom prilikom pusticu slike boranije tretirane SLAVOLOM I MURTONIKOM bez ikakvog v.djubriva to je bio eksperiment nas par drugara slika ce reci sve...Mozda nije pravi trenutak ali nesto pravim planove sta cu sve raditi i kada, pa razmisljam o raznim mogucnostima. Pa u tom cilju da pitam Vas plemenite ljude, da li je neko koristio BIOPLANT FLORU i kako je zadovoljan?
Kao i vasa iskustav sa SKAVOL VVl-om?
Pozdrav veliki...
Ja samo povezao malinu u novembu i decembru po prvi put ove godine i videcemo kako ce se pokazati.Par mojih komsija vec godinama vezuju u jesen i odlicna im je malina...Ja sam vec pola povezao i slazem se sa misljenjem vilamet2012.
Koja je razlika dal je spustena po zemlji ili je u vazduhu,a obicno ta sto je po zemlji od nje nema nista,ona je suva.Kod mene ni jedan lastar nije na zemlji bio bas iz tog razloga.
To se odmah vidi koji je zdrav,a koji ne ili kome malina mrzne,pa mora da ceka da vidi sta valja,a sta ne.
 intenzitetispiranja kalijuma na peskovitom zemljištu, na osnovu višegodišnjeg merenja,pri dozi đubrenja od 180 kg K/ha, iznosilo je godišnje 133 kg K/ha.Sadržaj vlage u zemljištu u velikoj meri utiče na pokretljivost kalijuma.U tropskim uslovima, sa velikom količinom padavina, na organogenim irazloženim zemljištima ispiranje kalijuma može da bude značajno. U humidnimuslovima u geološko vreme veći deo primarnih minerala glineprelazi u sekundarne usled ispiranja jona kalijuma. Ovaj proces je naročitoprisutan kod malih minerala usled njihove velike specifi čne površine. Uhumidnim uslovima dolazi do zakiseljavanja zemljišta. Samo u uslovimavisoke koncentracije vodonikovih jona (pH<3) dolazi do značajnijeg odavanjajona kalijuma i s tim u vezi dekompozicije minerala (Feigenbaum etal., 1981). Organska materija zemljišta nema specifi čna mesta za vezivanjekalijuma zbog čega je on sklon ispiranju. Godišnji gubici kalijuma zavisnood edafskih, klimatskih i agrotehničkih uslova, kreću se u prosekuod nekoliko do desetine kilograma po hektaru godišnje. Gajenjem useva,poboljšanjem strukture zemljišta i kalcifi kacijom kiselih zemljišta možese sprečiti veći gubitak kalijuma iz zemljišta. U kiseloj sredini dolazi dorazdvajanja lamela kod minerala gline (2:1), što je praćeno izlaženjem jonakalijuma koji se zatim ispira sa koloidima iz oraničnog sloja. Pošto ispiranjekalijuma u značajnoj meri zavisi od edafskih i klimatskih uslova priutvrđivanju vremena primene kalijumovih đubriva neophodno je voditiračuna o pomenutim činiocima. U uslovima u kojima postoje uslovi zaintenzivnije ispiranje kalijuma preporučuje se njegova primena u manjimdozama u više navrata.Gubici kalijuma vodenom erozijom na nagnutim terenima moguda budu znatno veći nego ispiranjem. Vodena erozija zemljišta se javljausled disperzione akcije i transportne snage vode, oticanja vode po nagibu.Količina i brzina oticanja zavisi od: padavina i njihovih karakteristika, padapovršine terena i sposobnosti zemljišta da upije i provodi vodu kroz vertikalnipresek. Vegetacijski pokrivač, kao što je gust sklop ledine ili šume,modifi kuju, ublažavaju dejstvo klime, topografi je i svojstva zemljišta naeroziju i time gubitak kalijuma. U vetrovitim, ravničarskim oblastima eol-KALIJUM U ISHRANI BILJAKA - KALIJUM I POVRĆE -57ska erozija može da prouzrokuje, takođe, veće gubitke kalijuma. Odnošenjepovršinskog sloja zemljišta erozijom osiromašuje zemljište u hranljivim elementima,tako i u kalijumu, što se nepovoljno odražava na njenu plodnost.
 intenzitetispiranja kalijuma na peskovitom zemljištu, na osnovu višegodišnjeg merenja,pri dozi đubrenja od 180 kg K/ha, iznosilo je godišnje 133 kg K/ha.Sadržaj vlage u zemljištu u velikoj meri utiče na pokretljivost kalijuma.U tropskim uslovima, sa velikom količinom padavina, na organogenim irazloženim zemljištima ispiranje kalijuma može da bude značajno. U humidnimuslovima u geološko vreme veći deo primarnih minerala glineprelazi u sekundarne usled ispiranja jona kalijuma. Ovaj proces je naročitoprisutan kod malih minerala usled njihove velike specifi čne površine. Uhumidnim uslovima dolazi do zakiseljavanja zemljišta. Samo u uslovimavisoke koncentracije vodonikovih jona (pH<3) dolazi do značajnijeg odavanjajona kalijuma i s tim u vezi dekompozicije minerala (Feigenbaum etal., 1981). Organska materija zemljišta nema specifi čna mesta za vezivanjekalijuma zbog čega je on sklon ispiranju. Godišnji gubici kalijuma zavisnood edafskih, klimatskih i agrotehničkih uslova, kreću se u prosekuod nekoliko do desetine kilograma po hektaru godišnje. Gajenjem useva,poboljšanjem strukture zemljišta i kalcifi kacijom kiselih zemljišta možese sprečiti veći gubitak kalijuma iz zemljišta. U kiseloj sredini dolazi dorazdvajanja lamela kod minerala gline (2:1), što je praćeno izlaženjem jonakalijuma koji se zatim ispira sa koloidima iz oraničnog sloja. Pošto ispiranjekalijuma u značajnoj meri zavisi od edafskih i klimatskih uslova priutvrđivanju vremena primene kalijumovih đubriva neophodno je voditiračuna o pomenutim činiocima. U uslovima u kojima postoje uslovi zaintenzivnije ispiranje kalijuma preporučuje se njegova primena u manjimdozama u više navrata.Gubici kalijuma vodenom erozijom na nagnutim terenima moguda budu znatno veći nego ispiranjem. Vodena erozija zemljišta se javljausled disperzione akcije i transportne snage vode, oticanja vode po nagibu.Količina i brzina oticanja zavisi od: padavina i njihovih karakteristika, padapovršine terena i sposobnosti zemljišta da upije i provodi vodu kroz vertikalnipresek. Vegetacijski pokrivač, kao što je gust sklop ledine ili šume,modifi kuju, ublažavaju dejstvo klime, topografi je i svojstva zemljišta naeroziju i time gubitak kalijuma. U vetrovitim, ravničarskim oblastima eol-KALIJUM U ISHRANI BILJAKA - KALIJUM I POVRĆE -57ska erozija može da prouzrokuje, takođe, veće gubitke kalijuma. Odnošenjepovršinskog sloja zemljišta erozijom osiromašuje zemljište u hranljivim elementima,tako i u kalijumu, što se nepovoljno odražava na njenu plodnost.Uh malo da se nasmejemo kolega,nece bakar,ali da vidis kako pali ne paznja.SAD SAM STIGAO SA GASENJA POZARA,DRAGE MOJE KOLEGE MORAMO PAZITI KADA PALIMO STARU MALINU,srecom nisu velike posledice....OPREZNO...Otkud to da bakar moze da spali pupoljak?
Pre nego pupoljci mnogo nabubre, ako su u toj fazi može se desiti da ih bakar spali.
Postovani, vezao sam malinu ali me brine prskanje. Posto je pupoljak vec uveliko krenuo, negde je i pukao i polako se otvara cime sad prskati. Kasno jr za plavo ulje i bakar. U poljo apoteci mi reklinda prskam Fobos + Cuprozin. Pa posle toga i Funguran. Sta vi mislite o tome?
Znaci sada mogu slobodno Cyprozin + Galmin jel na to mislite da bude glavno prskanje sada!Cuprozin 35 WP + Fobos EC
35gr cuprozina na 10l vode, 5ml Fobosa na 10l vode
To bi trebalo da ti je drugo prskanje po redu. (susenje izdanaka, didimela, innsekticid). Tako da je to to. Prskas kada su listovi kao "misije usi"..
Ako si vec preskocio Plavo ulje (zamena za njega moze da bude Cuprozin + Galmin), ovo racunaj kao obavezno i glavno prskanje u ovoj godini..
Tako da te nisu u apoteci nista slagali
Srecno...
Znaci sada mogu slobodno Cyprozin + Galmin jel na to mislite da bude glavno prskanje sada!
Marko 987
Dobri tekstovi. Ima posebna tema o pepelu kao djubrivu. Nije zgore da i tamo to postujes, da i drugi koje bude interesovalo mogu naci. Ne moraju to biti samo malinari.
Pepeo bi se mogao iskoristiti, narocito na kiselim zemljistima. T.j. eto dzabe kalcijuma a i drugih elemenata.