Radovi u malinjaku

Dali je moguce da su ove sadnice zelene,meni dosle bez ijednog lista.
Ujedno dali je moguce da iz 700 metara moze izvaditi 8000 sadnica.
Ja sam ove godine zasejao nesto vise od 3000 sadnica ili oko 650 m koliko mogu po Vama naravno da mi se dobar deo sadnica primi ,koliko mogu ocekivati u jesen 2017 sadnica.

Nema razloga da lažem, vadili smo oko 2000 dnevno, za četiri dana je sve bilo gotovo. Prodao sam ih od 12-25 dinara, zavisi kome i koliko komada. Očekivanja bolje nemati nego imati. Imaš gomilu faktora koji utiču. Zavisi kakva ti je zemlja, koliko ima vlage tokom godine, kakva će biti godina uopšte, stajsko, veštačko, dubina freziranja, košenje, svašta, svašta.. tek kada sadnice stignu na vađenje videćeš da li ih ima ili nema!
Uglavnom, što mlađi zasad, više sadnica. Kako godine prolaze, sve ih je manje i manje..

Nov sam u ovome, zeleo bih da zasadim mamalinjak...kad je najbolje zasaditi?? u prolece iili jesen, kakva su iskustva??

- - - - - - - - - -

i koja nadmorksa visina im najvise odgovara??

Bacio sam pre neki dan 6:12:24. Na 550m sam bacio 50kg.Inače, pošto mi je nov zasad (vilamet) imam dilemu vezano za žicu. Na koliko da je stavim i da li da idem na dve žice ili na tri? Hvala puno i svako dobro!

dosta ti je 2 za malinu.... vidjao sam malinjake i sa samo jednom-gornjom...
ja idem prvu na 90 a druga ce mi biti podesive visine... kako mi odgovara kad vezujem.... ali oko 1.7m ...
i bice jos jedna na 30-40 za zalivni(mozda cak i sa obe strane reda po jedna posto imam manju povrsinu a bolje je zalivanje tako...

Istraživao sam malo uticaj gradske vode korišćene kroz sistem navodnjavanja , na biljke i za sada sam pronašao sledeće. Što se tiče uglavnom Hlora on se u većini gradova dodaje u količini od 0,2 - 0,6mg po litru. Konkretno za plasteničke biljke imamo podatak relevantnih stručnjaka koi daju preporuku za količinu Hlora da bi trebao da bude od 0 - 50mg po litru. Takodje ima i uticaj udaljenost od fabrike vode do samog sistema navodnjavanja pa se većom daljinom Hlor gubi jer isparava. Na krajnjim kontrolnim tačkama ga u nekim slučajevima i nema. Ja svoj malinjak navodnjavam gradskom u Arilju i to tako što ta voda ide prvo u susedni grad Požegu pa se vraća do mog poseda u Arilju. Moj komšija udaljen od fabrike vode svega par stotina metara koristi gradsku 20 godina za zalivanje maline. Iz svega navedenog ne bi trebalo da sam zabrinut za svoj zasad. Čak kao što kolega gore navede trebalo bi se zabrinuti za mloge druge parametre u vodi za navodnjavanje.

http://www.poljoberza.net/tekstovi/slike/AR002_8_3.gif

Postovani forumasi iako sam pocetnik resio sam i posadio sam 3600 struka maline sorte Wilamet.
Citajuci sa foruma sadnja se sastojala:
1:prvo sam izvukao stajsko djubre u trake gde ce biti malina
2:zatim sam poorao i sve to isfrezirao
3:zatim sam zatego kanap i uz njega iskopao brazdu ko za krompir
4:u brazdu sam sipao rovocid i zatim sam stavljao sadnice maline koje sam prvo potopio u rastvor balege i vode i sve to lepo zatrpao i lepo polio jer oko 7 novembra nije bilo kise a zemlja je bila suva i nije imala ni malo vlage i to je bilo to sto se sadnje tice .
Zatim u toku sadnje sam izvadio uzorak zemljista i odneo sam na analizu i analize su stigle pre neki dan:
Ph je - 6,0
Xumus -3,57%
Azot- 0,17%
MgP205/100grm2 - 6,00
K20/100gr -26,80
CaCO3(%) - nema rezultata za tu tabelu
Na osnovu dobijenih rezultata zemljiste ima sledece osobine :
1: slabo kiselo
2: srednji sadrzaj humusa
3: srednji sadrzaj azota
4:nizak sadrzaj fosfora
4:visok sadrzaj kalijuma
5:i bez sadrzaja karbonata a kao preporuku za djubrenje dali su komponente u djubrivu -20:20:0 i 11:52:0
prihrana: kan
Posto nisam nasao ovo 20:20 uzeo sam nesto najslicnije a to je:12:52,pa me interesuje sad da li ovo djubre baciti sad i ili sacekati pocetak vegetacije i kad bi trebalo obaviti prvo prskanje i sa cim a da je dobro?
Unapred zahvalan na odgovoru

[QU
OTE=framboise;1073557]Dobro si rekao: bacio[/QUOT

Zašto tako mislite? Zar nije dobro sada "baciti" djubre? Sam Aleksandar Leposavić i svojoj knjizi piše da je najbolje krajem novembra nadjubriti maline odgovarajućom formulacijom!

Mozes da bacas i u novembru,mozes i u prolece.U novembru imas gubitak azota ako ga djubrivo sadrzi jer se on spere za 15 dana ako ne ista stvar kao i u prolece.S obzirom da se fosfor i kalijum jako sporo krecu kroz zemlju bitno je samo da u prolece lepo zafreziras oko maline i isto se hvata bacao sad ili bacao na prolece kada sve sredis i budes mogao lagano da prodjes kroz redove jer se djubrenje radi sa obe strane reda.

Mozes da bacas i u novembru,mozes i u prolece.U novembru imas gubitak azota ako ga djubrivo sadrzi jer se on spere za 15 dana ako ne ista stvar kao i u prolece.S obzirom da se fosfor i kalijum jako sporo krecu kroz zemlju bitno je samo da u prolece lepo zafreziras oko maline i isto se hvata bacao sad ili bacao na prolece kada sve sredis i budes mogao lagano da prodjes kroz redove jer se djubrenje radi sa obe strane reda.
Hvala na savetu

Baci ti to sad. Fosfor se jako sporo krece kroz zemljiste a treba mu i vremena da se transformise u oblik koji biljka moze da usvoji. Istina da ce se deo azota isprati, ali njega je lako u sezoni dodati. Ako razbacis u prolece, malo tog fosfora ce biti dostupno biljci. A po analizi, tebi je bas fosfor problem

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Baci ti to sad. Fosfor se jako sporo krece kroz zemljiste a treba mu i vremena da se transformise u oblik koji biljka moze da usvoji. Istina da ce se deo azota isprati, ali njega je lako u sezoni dodati. Ako razbacis u prolece, malo tog fosfora ce biti dostupno biljci. A po analizi, tebi je bas fosfor problem

pozdrav svima ,pošto i ja imam problem sa malo fosfora u zemljištu dali je dovoljno samo đubrivo "baciti"uz biljku ili je poželjno i zaorati ili zatrpati zemljom .koje đubrivo je sada bolje za zemlju sa malo fosfora NPK 6:12:24 ILI MAP 12:52:0 ili pomešati oba đubriva.

Ma nije mi problem da sada bacim 12:52 i znam da se fosfor tesko otapa,vec mi je problem sto moram da ga zatrpam a padala neka kisa pa sad nije ni da ga prekopam niti da ga freziram,a u svakm slucaju naprolece moram da bacim i kan.
Nego hteo sam nesto da vas pitam do kada nije kasno baciti djubre?
Unapred zahvalan na odgovoru

Trenutno stanje u malinjaku. Lastari su raspušteni nakon plavog polivanja, mogu slobodno da se spuste pod snegom. Fotografisano pre tri dana.

P2Ooo5H.jpg

mXxymcp.jpg

9QeOCZP.jpg

CxOYuL2.jpg

jtfNkIk.jpg

Izvor ispod malinjaka..

dV56N7t.jpg

pozdrav svima.sada za vikend sam đubrio malinjak tako što sam pravio brazdice sa obe strane reda i unutra sipao mešavinu đubriva 50kg 6:12:24 sa 25kg 10:40.posle sam te brazde zatrpao.

Za razliku od kompliciranih i zahtjevnih analiza zemljišta koje nemalo koštaju, postoji i brzo, jednostavno i jeftino testiranje tla, koje vas košta samo vremena i pokoju namirnicu iz kuhinje. Umjesto angažiranja nadležnih laboratorija, je li zemlja alkalna ili kisela možete saznati i sami za samo nekoliko minuta. Dakle, ako imate komad obradive površine, prije nego što se upustite u avanturu sijanja i sadnje, odvojite par minuta kako biste ustanovili čime raspolažete.
Za instant analizu tla su vam potrebne dvije tegle, malo octa(Jabukovo sirće), soda bikarbona i naravno, uzorak zemlje (i to dvije čaše).
Recept za brzu analizu tla

U svaku teglu sipajte po čašu zemlje čiju pH vrijednost utvrđujete, a potom u samo jednu teglu sipajte čašu octa. Ako dođe do reakcije i mješavina se počne pjeniti – zemljište je alkalno. Ako reakcija izostane, u drugu teglu sipajte malo vode i sodu bikarbonu. Ako sada dođe do pojave mjehurića – zemlja je kisela. Ako se, pak, ni u jednom slučaju ništa nije dogodilo, zemljište je pH balansirano.

Nazad
Vrh