Radovi u malinjaku

LJUDI ja dok nisam dosao na ovaj forum nisam cuo da se malina sadi na jesen.Na jesen se sadi voce a malina se sadi u prolece dok vegetacija jos nije krenula.
Ne znam ko je provukao tu pricu za jesenju sadnju ali u mom kraju vise od 30 godina malina se sadi u prolece.
Marko slažem se sa tobom :ppozdrav: eksperimentalno sam posadila mali broj malina na jesen pre dve godine i jako mali broj sadnica se primio a veliki broj istruleo usled velike vlage i malo sunca i toplote. Ove godine sam posadila u martu i 99,9% sadnog materijala se primilo :osmeh: i jako je bitno ne saditi preduboko,to je moje iskustvo.

Istina da ne sme preduboko ali ne valja ni da ide mnogo plitko.Ako se ima navodjnavanje moze da ide plice na ali ako ne problematicno je jer ako bude susna godine nema nista od tih sadnica i o tome se mora voditi racuna.

Pozdrav. Na ovom forumu sam citao da treba saditi na dubini od 15cm . Takodje sam i video da u red pre sadja stavljaju i krec u prahu. Posto i ja planiram uskor saditi malinu ,mozete mi reci sto je potreban krec.?

Krec se stavlja ako je dosta kiselo zemljiste, za malinu je idealno pH 5, 5 - 6, 5 mada uspeva i na kiselijim zemljistima isto dobro.

Danas završio zaštitu Cuprozinom... Do proleća je mirna.

Послато са LT22i уз помоћ Тапатока

Vujke koju koncentraciju si stavljao?
Kolege slabo se pise o jesenjoj plavoj zastiti,koji bakar koristite,koji se preporucuje za malinu,moze li neka razmena misljenja :-D

Drug pazi na ponasanje,
@malinar86 koristio sam Galenika Cuprozin 35 wp, na 10 l vode jedna puna supena kašika. To je otprilike 30 gr na 10 l vode.

Послато са LT22i уз помоћ Тапатока

Možda bih sadio malinu neposredno pored voćnjaka Dunje. Na Dunji imam erviniju, koja je poznata kao bolest jabučastog voća. Molim članove ove teme za mišljenje da li bi to uticalo i na malinu ?

Kod mene je zasad dunje blizu i zastitar je rekao da nije bitno za malinu ako je redovna zastita.... Ipak i ti pitaj struku....

Pozdrav , Stigla mi je analiza zemljista, cak su me zvali licno da mi daju neki savet.Jako sam besan jer su mi rekli da jako puno imam fosfora u zemlji i nece moci biljke da usvoje mikroelemente iz zemlje zbog toga. Sta vi kazete za ove rezultate:
Azot :18%
Fosfor(P2O5/100g) :131 mg
Kalijum (K2o/100g) :51 mg
Humus :3.05%
Kalijumkarbonat :11.88%
pH KCl :7.37
pH H2O :8.08

Vec sam uradio bacanje stajnjaka i odradjeno je duboko orenje i freziranje prvi put. A neposredno pre sadnje josjedno freziranje. Mada tako je bio plan.Sad me muci ovaj rezultat zemlje

Poslednja izmena:
i ja sam danas prskao bakrom (Cuprozin 35),doduse kod mene list jos nije opao(tek poceo)ali zbog posla ne mogu da ostavim za kasnije.
Ali interesuje me upotreba insekticida u ovom prskanju,ima li potrebe za tim? Do sada nisam koristio nikada,ali mozda gresim...?

Ja se izvinjavam ,ali moze mi neko pomoci da rezultati zemljista sto sam gore postavio ,dali odgovara za gajenje maline? Neznam da odlucim zbog velikog fosfora. Unapred hvala

Pozdrav druze. Voleo bih da ti odgovori neko kompetentniji,ili malo prelistaj forum pa ces naci adekvatan odgovor.
Ja ti mogu napisati neke parametre koje bi zemljiste na kojoj je malinjak treba da ima.
Azot >0,2
fosfor>5
kalijum>20
ph>5
i humus >5

Pozdrav druze. Voleo bih da ti odgovori neko kompetentniji,ili malo prelistaj forum pa ces naci adekvatan odgovor.
Ja ti mogu napisati neke parametre koje bi zemljiste na kojoj je malinjak treba da ima.
Azot >0,2
fosfor>5
kalijum>20
ph>5
i humus >5
Hvala ti druze. Procitao sam ceo forum sto se maline tice. Znam ja koji su zahtevi zemljista i voleo bih imati takvu zemlju. Lako nesto dodati od zahtevanog elementa ali kod mene je u pitanju previse fosfora. Kako to smanjiti ili dali vredi poceti i ulagati u proizvodje na ovoj zemlji. Nazalost ovakav slucaj nisam nasao na forumu. Zato bi voleo da dobijem odgovor ,jer ako nevredi onda dalje neulozim energije u ovu zemlju. Uskoro treba da uzmem sadnice al ako stvarno nema pomoci neulozim pare.
Pozdrav

ovo je previse fosfora,Ph smanjujes upotrebom kiselih djubriva azotnih pre svega...ali ne znam sta mozes da radis sa ovim fosforom stvarno,velika kolicina fosfora blokira nekoliko elemenata,najveci suparnici tj antagonisti su P i Zn tj cink,zatim bor ,magnezijum,gvozdje,bakar...mozda zasejati neku kulturu koja trosi previse fosfora,od drugih nacina ne znam sta bih ti rekao,mozda neko jace oranje tj dublje pa samim tim izbacivanje losijeg donjeg dela zemljista na povrsinu...nadam se da ce neko dati neko pravo resenje...poz

ovo je previse fosfora,Ph smanjujes upotrebom kiselih djubriva azotnih pre svega...ali ne znam sta mozes da radis sa ovim fosforom stvarno,velika kolicina fosfora blokira nekoliko elemenata,najveci suparnici tj antagonisti su P i Zn tj cink,zatim bor ,magnezijum,gvozdje,bakar...mozda zasejati neku kulturu koja trosi previse fosfora,od drugih nacina ne znam sta bih ti rekao,mozda neko jace oranje tj dublje pa samim tim izbacivanje losijeg donjeg dela zemljista na povrsinu...nadam se da ce neko dati neko pravo resenje...poz
Hvala ti za savet . Dali bi vredilo krec u prahu za smanjenje Ph? Dobio sam savet da zbog prevelikog fosfora trebam ici foliarno sa mikroelementima.
Sve sto nemoze kroz koren moramcu kroz lisce. Sta vi za ovo kazete?

Nazad
Vrh