Radovi u malinjaku

@frigy sadnice vilameta mozes naci na forumu ili na oglasima,u nasem kraju retko ko gaji vilamet na vecim povrsinama...postoji zasad u Zici,ali je mix zasad polana,polka,vilamet pa revcimo da tu mozes da se raspitas,inace najvise se gaji polka i polana imas vece zasade u Bukovici i u Vrdilima.pozdrav

@frigy sadnice vilameta mozes naci na forumu ili na oglasima,u nasem kraju retko ko gaji vilamet na vecim povrsinama...postoji zasad u Zici,ali je mix zasad polana,polka,vilamet pa revcimo da tu mozes da se raspitas,inace najvise se gaji polka i polana imas vece zasade u Bukovici i u Vrdilima.pozdrav
Hvala @vockica, mislio sam i da ih nadjem na forumu, ovde mi je nekako sigurnije, na oglasima moze da bude macka u dzaku, cenim da me ovde ljudi ne bi prevarili. Tako da eto, ko ima od clanova za prolecnu setvu(vilamet), neka me kontaktira

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

Jesu sertifikovane sa svim potrebnim papirima za povraćaj para ako moja opština usvoji program.Ako nekom treba broj od ljudi ja imam nek se jave na pp zbog reklamiranja nije dozvoljeno na forumu.

Dragi prijatelji spremam se za sadnju pa mi je potreban savet za dve stvari:

1. Treba da smanjim kiselost zemljišta i rasturim 2.5 t/Ha kreča. Treba tek da ga kupim. Da li ga je moguće rasturiti zajedno sa stajnjakom (i to treba da radim) i kako je najbolje?

2. Nivo kalijuma (11.5) i fosfora (1.2) mi je dosta nizak pa sam dobio preporuku iz PSS-a da bacim 180 kg čistog kalijuma i 100 kg čistog fosfora na Ha površine. Voćar mi je rekao da rasturam NPK 8:16:24 620 kg u naredne tri godine. Molim za savet - da li pored NPK moram da idem i sa čistim kalijumom i fosforom? Ukoliko treba šta da uzmem? Kako da razbacam? Pošto kalijum i fosfor sporo idu kroz zemlju da li da se to uradi posle oranja a pre drljanja/freziranja ili?

Hvala unapred svima na savetima.

Воћкице да ли се у Краљеву или околини у хладњачама откупљују касне сорте типа полана, отем блис и слично?

Воћкице да ли се у Краљеву или околини у хладњачама откупљују касне сорте типа полана, отем блис и слично?
Koliko ja znam a mogu da proverim sutra, mislim da hladnjaca u Vrdilima otkupljuje polanu. Prijatelj je gaji i sav ovogodisnji rod je terao tamo

Vartolomej otkupljuje sto kaze Frigi hladnjaca u Vrdilima,ona radi sa jagodastim vockama svim,znaci borovnica kupina.... i plus visnju,zove se MONDi Serbia,bar se tako zvala do skoro,postoji i u Ratini ako znas gde je Siccoberry ali nisam siguran da li otkupljuju otem i polku,polanu,miorao bi da ih nazoves

Frigi izmedju Vojnog i Jarcujka sam ti ja,na medji :D,imam vrlo malo ,nekoliko redova polke i heritidza,a sad idem u sadnju 80 ari polke,ako opet nesto ne iskrsne

U Ratini otkupljuju strogo vilamet, sto mi odgovara jer planiram bas njega da zasadim, a inace sam iz Ratine tako da mi je to dodatni plus.
U Vrdilima otkupljuju ovo sto si naveo.
Valjda nece nista da iskrsne, sa srecom.

Dragi prijatelji spremam se za sadnju pa mi je potreban savet za dve stvari:

1. Treba da smanjim kiselost zemljišta i rasturim 2.5 t/Ha kreča. Treba tek da ga kupim. Da li ga je moguće rasturiti zajedno sa stajnjakom (i to treba da radim) i kako je najbolje?

2. Nivo kalijuma (11.5) i fosfora (1.2) mi je dosta nizak pa sam dobio preporuku iz PSS-a da bacim 180 kg čistog kalijuma i 100 kg čistog fosfora na Ha površine. Voćar mi je rekao da rasturam NPK 8:16:24 620 kg u naredne tri godine. Molim za savet - da li pored NPK moram da idem i sa čistim kalijumom i fosforom? Ukoliko treba šta da uzmem? Kako da razbacam? Pošto kalijum i fosfor sporo idu kroz zemlju da li da se to uradi posle oranja a pre drljanja/freziranja ili?

Hvala unapred svima na savetima.

Da li bi neko hteo da pomogne?

Ja bih rasturio stajnjak, bacio kreč 2,5 t/ha i 200 kg/ha đubriva 8 : 16 : 24 i sve to zaorao jesenas.
Na proleće frezerovanje, pravljenje brazdi i sađenje.
Za sađenje proverena kombinacija Eurofertil 34, Italpolina i Phisiomax.
Onaj čisti kalijum i fosfor se nalazi u onom đubrivu 8 : 16 : 24, koje ćeš rasturiti pre oranja jesenas ( 1/3 ).

Eurofertil 34 sam bacio u kanal pre sadnje 70 gr po dužnom metru.
http://www.stovet.rs/djubriva/?prod_id=100000300639

Italpolina bačena u kanal pre sadnje 100 gr po dužnom metru.
http://www.hoya-vs.com/delatnosti/hoya-fert-_1/italpollina_10/

Phisiomax bačen u kanal pre sadnje 100 gr po dužnom metru ( zato što je zemljište bilo kiselo ).
http://www.stovet.rs/djubriva/?prod_id=100000301894

Sve zatrpano tankim slojem sitne zemlje, da ne bi žile dohvatile do đubriva, raspoređene sadnice i zatrpane zemljom.

juce sam isprskao maline sa galenikinim bakarnim oksilohloridom 50,tkzv.bakarni krec,mesto u sto litara vode da stavim 750 grama,ja u 75 litara vode stavim 700 -750 grama.
znaci,pogresio sam.
koje su posledice?
,nerviram se.

Zamolio bih iskusne malinare za savet , uradio sam analizu zemlje gde planiram setvu MIKERA , rezultati su: PH 7,13 azot i fosfor su u granicama dok je kalijum >30 , na koji nacin da spustim PH , to je parcela od 15 ari i bila je livada prethodnih 30 godina ,kosena i odrzavana bez korova.Letos sam je poorao isfrezirao i sad planiram da nadjubrim stajnjakom i vestakom, za jesenju setvu.

Nisam sa malinom iskusan ali zbog nečeg drugog sam imao potrebu da spuštam pH.
1. Amosulfan( azot i sumpor) od Zorka eliksir. Sumpor je ključni faktor.
2. Urea. Višegodišnjom primenom se spušta pH ali računaj da se azot i ispira.
Ukratko, rešenje je po meni stajnjak i to dosta i amosulfan isto ne štedeti.

Nazad
Vrh