Radovi u malinjaku

@lajbi
Najbolje bi bilo da uradite analizu na nekom drugom mestu, pa da uporedite rezultate. Verovatno nije dobro uzet uzorak, ovi rezultati su baš neverovatni. Kod mene u malinjaku fosfor iznosi 40 mg/100 i godinama imam problem sa blokiranim mikroelementima, naročito sa gvožđem. Na pola berbe lišće požuti na starim izdancima, u pitanju je hloroza zbog nedostatka gvožđa.
Ako se na ponovljenoj analizi potvrde ovi rezultati, najbolje bi bilo da tu ne sadite malinu.

@lajbi
Najbolje bi bilo da uradite analizu na nekom drugom mestu, pa da uporedite rezultate. Verovatno nije dobro uzet uzorak, ovi rezultati su baš neverovatni. Kod mene u malinjaku fosfor iznosi 40 mg/100 i godinama imam problem sa blokiranim mikroelementima, naročito sa gvožđem. Na pola berbe lišće požuti na starim izdancima, u pitanju je hloroza zbog nedostatka gvožđa.
Ako se na ponovljenoj analizi potvrde ovi rezultati, najbolje bi bilo da tu ne sadite malinu.
Pozdrav Majstor Gera. Hvala za vas savet . Upravo sam spremio zemlju nakon duboko orenje . Sutra cu predati na analizu. Ocekujem lepse rezultate.
Dali ste mozda probali resiti nestasicu gvozdja folijarno ,preko lisce. Kazu da i taj nacin isto dobro

Koristio sam Sekvestren, ali to je samo privremeno rešenje, problem i dalje postoji.

Mada, nemam poverenja ni u analize (naročito ako su besplatne), jer ovo mi nije logično:

[TABLE="width: 770"]
[TR]
[TD]optimalno[/TD]
[TD]analiza[/TD]
[TD]2010. god.[/TD]
[TD]2013. god.[/TD]
[TD]2014. god.[/TD]
[TD]2015.god.[/TD]
[TD] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]5,5 - 6,5 %[/TD]
[TD]pH - KCl[/TD]
[TD]5,96[/TD]
[TD]5,57[/TD]
[TD]5,46[/TD]
[TD]6,47[/TD]
[TD] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]3 - 5 %[/TD]
[TD]Humus %[/TD]
[TD]9,31[/TD]
[TD]5,48[/TD]
[TD]4,41[/TD]
[TD]7,4[/TD]
[TD] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]> 0,2[/TD]
[TD]N2 %[/TD]
[TD]0,46[/TD]
[TD]0,274[/TD]
[TD]0,22[/TD]
[TD]0,37[/TD]
[TD] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]oko 15[/TD]
[TD]P2O5 mg/100[/TD]
[TD]40[/TD]
[TD]4[/TD]
[TD]28,7[/TD]
[TD]-40[/TD]
[TD] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]oko 25[/TD]
[TD]K2O mg/100[/TD]
[TD]32,6[/TD]
[TD]39,9[/TD]
[TD]41,8[/TD]
[TD]86,9[/TD]
[TD] [/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ljudi danas videh u malinjaku da je malina poterala cvet... negde ima i rod! Sta raditi, posto mi je prva godina sadnje. Hvala unapred!

to je normalno desava se na 5-7% lastara u malinjaku, mozes sad da ih uklonis ili na prolece, a mozes i da ih ostavis i oni radjaju sledece godine jer u vecini slucajeva cveta samo vrh lastara a njega svakako kratis na prolece.

Bacio npk 8-12-24 pa preko stajsko,nek se otapa to lagano, nisam hteo da freziram da se ne spusti odmah. poprskao bakrom i pored zalivanja letos zakrzljali mi izdanci, susa ih osurila, doduse nisam bas ni redovno zalivao. Ima ih negde po 2m negde po 50cm... valjda ce biti bolje sl godine.

Poštovani,
Ja sam poorao pre dva dana. Malinu nisam još uzeo,u pitanju je polka. Naručio sam je od iskusnog malinara iz Arilja. Ali još uvek nisam stigao na red da je preuzmem. Mene zanima kada da isfriziram oranje. Da li da čekam malinu pa malo pre toga ili mogu odmah. Nisam đubrio zemlju pre oranja planirao sam da bacam ručno. Da li imate neki savet za mene a i kada da friziram.
Hvala

Poslednja izmena:
Pitanje za sve koji imaju maline Tulamin:
Na koji razmak saditi red od reda ako za obradu koristite traktor ,npr IMT539?
Hvala

Ja obradjujem vrezom, razmak mi je 2.2m i mislim da je trebalo vise. Bar 2.5m. Lastari su mu neverovatni, kada se to rasiri *(ako ga lepo uradis) redovi se bukvalno spoje.

Pozdrav svima, zeleo bih da podignem zasad maline, pa mi svaki savet dobro dodje. Prvo sto bih hteo da pitam vas iskusnije, je: moze li malina da uspe na smonici? Znam da to nije dobra zemlja za nju, ali imam u ponudi da kupim imanje vrlo povoljno, al zemlja je smonica. Blag je nagib, ima mogucnost navodnjavanja, severno istocna je expozicija, bliza istoku. Hvala unapred na odgovorima

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Kod nas ljudi sade gde stignu, kod nas ima one crvene smonice i uspeva malina, mada mislim da bi joj smetala previse kisna godina.

Pozdrav svima, zeleo bih da podignem zasad maline, pa mi svaki savet dobro dodje. Prvo sto bih hteo da pitam vas iskusnije, je: moze li malina da uspe na smonici? Znam da to nije dobra zemlja za nju, ali imam u ponudi da kupim imanje vrlo povoljno, al zemlja je smonica. Blag je nagib, ima mogucnost navodnjavanja, severno istocna je expozicija, bliza istoku. Hvala unapred na odgovorima

uradi analizu zemljista i vidi koliko ti se isplati da prilagodis zemljiste za uzgajanje maline, licno po meni ako mnogo treba da se ulaze odustaj, posto ce se na solidne cene maline cekati oko 5 godina ,ulaganje u maline u ovom periodu po meni nije preporucljivo ( ja sirim povrsine kad drugi krce,a ne kad je euforija sadnje )

Hemijski sastav zemlje se hemijom moze srediti, bar mislim da moze, mene interesuje, gaji li neko malinu na smonici, pa da podeli samnom svoja iskustva.

Nazad
Vrh