aleksandar40
Banned
izgleda kao na slici u predhodnom postu gde je eriofidna grinja
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Najverovatnije manji napad eriofidne grinje.
To je najverovatnije to,isto sam konstatovao i kod mene u malinjaku,stvarno je mnogo malinara konstatovalo grinju a ja sam vec govorio i poslao slike slicne su tvojima a vec sam rekao da sam preterao sa azotom,samo sto je kod mene vise zutila na listu.Zahvaljujem se majstorima ovog zanata sto nas stvarno edukuju i pomazu u proizvodnji.Oko analize zemljista stvarno bar ja moram naci dobru ustanovu,jer prethodna analiza je pokazala da nesto ne stima,iz razloga sto su uzeti iz najlosijeg dela malinjaka a rezultati fenomenalni a malina ni prici ostatku njive..Jedna poruka za sve KUPUJMO DOMACE,sve ostalo mi postaje sumnjivo.Ne zamerite mi na ne ZNANJU POZDRAVnije eriofidna grinja u mom slucaju. bio je zastitar koji je diplomirao na grinjama i rekao mi je da apsolutno nije grinja, vec previse azota u zemljistu i napad jedne vrste gusenica tamo gde su izgrickani listovi..... rekao mi je da smanjim osnovno djubrenje i da dam na analizu zemljiste krajem septembra
pozdrav svima ,zbog bolesti oca morao sam da preuzmem malinjak koji je u jako lošem stanju.malinjak je površine 15 ari i i sa oko 1700 struka maline .pre neki dan sam isekao staru malinu i sklonio iz malinjaka,podigao mladare, pokosio između redova i počupao travu .prilikom tih radova sam primetio da su mladari oboleli od didimele pa sam ih poprskao sa preparatima abstate i kvadrisom.ja sam totalni laik za malinu pa me zanima a i molim vas iskusnije da mi pomognete kada i sa kojim đubrivom da pođubrim ,kada treba da obavim sledeće prskanje.hvala
Na 15 ari bi trebalo da imas makar 3000 struka tako da ili moras ozbiljno na prolece to da prisadis ili si se preracunao u povrsini.Moras imati makar po jedan koren na 25 cm a moze i na 20 cm. Djubrenje sad konkretno nema poente jer je isuvise kasno za bilo sta.Na prolece cim vidis da je krenula vegetacija( to znaci da moras redovno obilaziti malinjak) ako imas stajnjaka razbacis po celom redu(imas dva sistema za to svake godine po malo ili jednom u tri godine ga narokas muski.Ako nemas stajnjaka moze da ide onaj kokosinjak u granulama 80kg na 10 ari u trake 50cm sa obe stane reda obavezno zafrezirati)dalje pre ili po stajnjaku ide yara mila cropcare 11-11-21 500-700 kg/ha i dodatak kalijuma(ovo se radi ovako rano jer se kalijum veoma sporo krece kroz zemlju,a malina ce ga poceti ozbiljno koristiti tek tamo u maju kada krene formiranje ploda i zrenje kasnije u junu) (ja bacam multiK Izraelske Haife 15-0-43+2MgO 200kg/ha)To se baca u trake sirine oko 40-50cm ali ne za red vec sa obe strane reda i to odmaknes makar 5cm od njega.Kada sve to uradis a pozeljno je uraditi isti dan ide duboko freziranje 5cm od reda takodje razmak. To ti je ono osnovno za prolece ,a za prskanja mozes da je predjes nekim preparatom za grinju preventivno tipa abastate recimo i jesenas kada opadne lisce moze da ide bakar ali mora da bude preko 15 C da bi delovao tako da kada se spuste temperature ispod toga tada se prestaje sa svim tretiranjima.Eto za pocetak je dosta.Pozdravpozdrav svima ,zbog bolesti oca morao sam da preuzmem malinjak koji je u jako lošem stanju.malinjak je površine 15 ari i i sa oko 1700 struka maline .pre neki dan sam isekao staru malinu i sklonio iz malinjaka,podigao mladare, pokosio između redova i počupao travu .prilikom tih radova sam primetio da su mladari oboleli od didimele pa sam ih poprskao sa preparatima abstate i kvadrisom.ja sam totalni laik za malinu pa me zanima a i molim vas iskusnije da mi pomognete kada i sa kojim đubrivom da pođubrim ,kada treba da obavim sledeće prskanje.hvala