Isto je i mene zbunjivalo baš zbog "šarenila" porasta u mojoj Polani. Neke cvetaju, neke rastu, neke zrele...uh. Išao sam dva puta sa pirimetanilom( pirus, recimo).
Po preporuci zaštitara iz BASF-a: pošto je Signum registrovan i za botritis i za didimelu dovoljno je sa njim tretirati u dozi od 20 grama na 10 litara. Tada suzbija i didimelu. Dozvoljeno je dva puta sa razmakom od 14 dana. Dakle tim udarcem ubijam dve muve. Posle sam se odlučio za teldor (kad ovima izađe dejstvo), jer se u USA koristi za suzbijanje sušenja izdanaka( doduše kao poseban preparat u mešavini sa kaptanom). Mada mi nije jasno kako rade sa kaptanom kad ima toliku karencu, al' ajt.
Sve u svemu čini mi se da je jako teško ako ne i nemoguće ispoštovati do detalja karence u malinama tipa Polana.
Evo jednog zanimljivog sažetka, ako bude nekog interesovalo prevešću, ali zaključak je da su switch i akanto plus pokazali najveću efikasnost u suzbijanju didimele.
http://www.actahort.org/books/946/946_47.htm
Samo treba obratiti pažnju na karence, jer svič ima daleko kraću. I ostali pomenuti su efikasni takođe. Folikur recimo, aktivna materija tebukonazol, u hrvatskoj karenca za malinu 14 dana. U srbiji Akord galenikin 21 dan. Govorimo o didimeli.
Sad na kraju zaključak je moj da signum, svič i teldor dolaze u obzir u vreme plodonošenja.
Na početku vegetacije sledeće godine ću svakako razmisliti bakarnim preparatima, kasnije o Akordu a potom azoksistrobin, pa ove za botritis, da ne nabrajam.
Ako neko ima drugačije mišljenje, ili ispravku...rado bih čuo. Pozdrav svima