Budjav lebaC
Član
Moze ali bi jasno video gde si je zakacio i veca verovatnoca je da bi je ili presekao ili je ne bi ni povredio.
Nosio sam danas jdva primerka stabljika u fazi susenja u ploprivrednu apoteku gde mi je covek pogledao,sekli smo skalpelom koren i pregledali,spolja je u nekoj tamno-crnoj fazi,u preseku ima ponegde rvenih flekica,inace je koren poprilicno zdrav,povremeno podseca na fitofloru ali daljim nema neke sigurnosti u to. Daljim pregledom smo ustanovili da je u pitanju moja glupost,hvala Bogu. Na oba primerka smo primetili ozlede od strune pri dnu stabljike,tako da sam ubedjen da je to posledica trimerisanja 95%. Jer,ona je gurala i sve je bilo ok dok je imala snage sama za sebe,e sad,kada je trebalo jos toliko i vise,da bi iznela plod-posustala je. Jednostavno su ostecena glavna vlakna i sprovodnici hrane koji vode u biljku i pocela je da se susi. Ko misli da sam u pravu? Opet,ovo je moje laicko misljenje,uz konsultaciju nekog malo iskusnijeg. Inace,u Arilju je masovna pojava susenja izdanaka,maltene se u svakom drugom malinjaku moze naci po neka suva malina,svakom cetvrtom dosta takvih. Da li je to posledica podbarnog zemljista,nepropustljivosti,tj. slabog oticanja vode,suse,bolesti ili nesto drugo,toga ima dosta ovde. Kaze mi decko koji tamo radi da mu se od hektar maline posusilo bar 10. Neko ima misljenje na ovaj moj tekst?