Radovi u malinjaku

Molim iskusne malinare za odgovor. Malinu sam okopala i sa cim je najbolje prskati po okopanoj zemlji da bi bilo sto manje plevljenja, tj. da bi sto manje trava i korovi rasli? Da li je Terbis dobro resenje, ili?

Sačekaj da nikne trava pa onda sa Rafalom ili Reglon forte ili neki drugi kontaktni herbicid ako baš ne želiš više pleviti. Ne bih koristio nikakav zemni herbicid oko struka.

dragi drugari,imate slike mojih malina,ali jedan red je nesto skroz kao zaostao.vidi se da je vrlo malo olistao,i kao
da je list u zametku.
inace ovaj red je na kraju malinjaka,i jesenas je u vremenu kada treba da zuti i opada lisce ,na tom redu list neverovatno brzo opao,da kazem za noc,ili dan dva,i od tada nesto nije u redu.ja sam ga vezao,orezao ali ne napreduje.
ostali redovi sasvim zadovoljavajuci,ali se plasim da nije neka zarazna bolest.
svaka pomoc i pojasnjenje dobrodoslo.

aksa;
dragi drugari,imate slike mojih malina,ali jedan red je nesto skroz kao zaostao.vidi se da je vrlo malo olistao,i kao
da je list u zametku.
inace ovaj red je na kraju malinjaka,i jesenas je u vremenu kada treba da zuti i opada lisce ,na tom redu list neverovatno brzo opao,da kazem za noc,ili dan dva,i od tada nesto nije u redu.ja sam ga vezao,orezao ali ne napreduje.
ostali redovi sasvim zadovoljavajuci,ali se plasim da nije neka zarazna bolest.
svaka pomoc i pojasnjenje dobrodoslo.

- Glifostat ili Klinik ako si koristio pored malina jesenas pošto kažeš da ti je to zadnji red ili neki komšija sa kim si u zavadi.

Napiši ako si nešta od navedenog koristio

hvala puno,lakse mi je jer nije nekakva bolest(valjda)??,
koristio sam total,ali van malinjaka,jedino,sada razmisljam, ako mi nije ostalo u crevu/pumpi,tj ako nisam isprao crevo,jer ja koristim pumpu na kolicima zapremine 70 litara nasta je nakacen kotur od 50 metara creva.
i inace,uvek pocnem da pfrskam od tog reda.!!
ali nikako ne mogu da se setim da li sam isprao crevo nakon zavsetka sa Totalom.
hvala puno na brzim odgovorima,i naravno zeleo bih jos odgovora,jer ne zelim da neko pogresi kao ja,ako sam pogresio.
bitno mi je da ako je moja greska,ok,samo da nije neka bolest.
puno pozdrava:sjasi:

Šta mislite o Fobosu, da li je dovoljan za insekte u prvom tretiranju posle kišne prethodne godine?

hvala puno,lakse mi je jer nije nekakva bolest(valjda)??,
koristio sam total,ali van malinjaka,jedino,sada razmisljam, ako mi nije ostalo u crevu/pumpi,tj ako nisam isprao crevo,jer ja koristim pumpu na kolicima zapremine 70 litara nasta je nakacen kotur od 50 metara creva.
i inace,uvek pocnem da pfrskam od tog reda.!!
ali nikako ne mogu da se setim da li sam isprao crevo nakon zavsetka sa Totalom.
hvala puno na brzim odgovorima,i naravno zeleo bih jos odgovora,jer ne zelim da neko pogresi kao ja,ako sam pogresio.
bitno mi je da ako je moja greska,ok,samo da nije neka bolest.
puno pozdrava:sjasi:

Nisam siguran da je to total, mislim da ga je total onda odradio, on bi skrsio i pupoljke.Ja bih se konsultovao sa nekim agronomom.

Total 100%,imao sam isti slucaj,komsija jesenas totalisao pored ograde a meni se nekoliko lastara pustilo tamo,mislio sam da ce samo vrhovi da stradaju,medjutim uvuko se u celu biljku koja je sad kao tvoja

ma,siguran sam da je Total.
hvala svima na odgovorima.
da li se moze oporaviti ,ili da sadim novu malinu u tom redu?
da li sadnju mogu sada da obavim posto je godina zakasnila?

Prijatelju se u malinama pojavio veliki broj ovih buba/mušica, zna li neko koje su i da li nečim tretirati tj čime?

Kolege malinari,na par mesta u malinjaku ima malina ciji su listovi zuckaste boje...tipa 2-4 struka maline zuto lisce a one oko nje ok...nije grinja,nije podbarno,da li je mozda nedostatak nekog mikro ili makro elementa...cak su ispod tih malina i zaperci zuckaste boje....

Prijatelju se u malinama pojavio veliki broj ovih buba/mušica, zna li neko koje su i da li nečim tretirati tj čime?

uzmi neki sistemicni insekticid i oprskaj ja sam danas moje prskao ( perfektion+fastac ) insekticidi,fungicid i malo prehrane , buba gusenica leptirica i dr gamadi ima na tone , plus ima podosta do pola ulistala od pola nista, verovatno izmrzla nije je sneg pokrio dobro a bilo i preko - 20 , bice podbacaja kod mene a tek kod ostalih u mom kraju propast cela nece biti ni pola od prosle godine da se nabere

Poslednja izmena:

Koliko mi je poznato iz medija primećena je na teritoriji cele Srbije Prolećna Mušica u ogromnim jatima. Ima je i kod mene. U pitanju je mala crna mušica nalik komarcu zbog njenog dugog i mršavog repa. Koliko sam uspeo da pronadjem na Internetu radi se o mušici kojoj je pogodovalo prošlogodišnja kiša te se prenamnožila. U Junu mesecu leže jaja u zemlju gde se larve hrane humusom i prezimljavaju do desetak cm ispod površine. Iz larvi se legu mušice krajem aprila ili početkom maja. Larve se tokom perioda pod zemljom takodje hrane i korenovim sistemom nekih biljaka ali nisam uspeo da nadjem treba li to da brine nas malinare. Uglavnom se radi o strnim žitima koja se u godinama kad je ovolika najezda moraju čak ponovo preorati i zasaditi. Odrasla mušica nam može biti samo od pomoći jer se uglavnom hrani nektarom ili polenom i sokovima sa nekih od stabala u šumi.

jiri_valicek_199917.jpg

Pole,može li mala pomoć?
Potopio sam 10kg koprive u 100l vode i kad to prevri,kako sam razumeo,razređujem sa 10l vode na 1l rastvora,tako da se na kraju dobije 1000l pripravke za upotrebu. Ovakav recept sam našao ovde na forumu,pa me ispravi ako grešim.E sad, moje pitanje za tebe je,kako tretiras malinu sa ovim rastvorom,da li puštaš kroz sistem ili prskaš atomizerom preko lista? I još nešto,možda ću biti dosadan,ali bolje da pitam :) Koju količinu da iskoristim na 1150m maline i koliko puta bih mogao da je tretiram ovim pripravkom? U pitanju je sorta Heritage.
Hvala unapred

U nasem kraju, na Sar planini, malina zbog snega u aprilu tek sto je krenula, nema vise od 10 cm rodnih grancica a vec je pocela da cveta i to mnogima od nas, ne bitno koja je sorta. Sta bi to moglo biti, zna li neko?

Azot svakih 15 dana da poguras lastare. ako je pocela da cveta vec od 500-700kg kana po hektaru.NJoj je vreme da pocne da cveta i ona cveta.To da li je uspela da nagura lastar to nema veze. Imas i neki kan sa magezijumom neko rece ni to ne bi bilo lose da malo magnezijum ubrza protok materija kroz biljku i poboljsa fotosintezu.

U nasem kraju, na Sar planini, malina zbog snega u aprilu tek sto je krenula, nema vise od 10 cm rodnih grancica a vec je pocela da cveta i to mnogima od nas, ne bitno koja je sorta. Sta bi to moglo biti, zna li neko?
Evo slikao sam, vilamet je vec poceo bas da cveta, a Miker svaka recimo peta sesta biljka. nikad se nije desavalo ovako da cveta u ranoj fazi.

Evo slikao sam, vilamet je vec poceo bas da cveta, a Miker svaka recimo peta sesta biljka. nikad se nije desavalo ovako da cveta u ranoj fazi.

Ovo sto si ti slikao nije cvet vec faza koja se zove diferencijacija cveta ili ti po srpski formiranje cveta i sasvim je normalno za ovaj stadijum razvoja maline. I da znas pocetak svetanja se racuna kada se otvori 10-15% cveta ovo ti pisem jer je tada pozeljno tretirati prskanje koje se radi na pocetku cvetanja. Jedino odstupanje moze da bude ukoliko primetis cvetojeda da je krenuo ranije (mada ne bi trebalo) pa da moras da odradis insekticid

Ima li tko da znade koja je razlika između vodotopivih đubriva Yara Ferticare i Yara Kristalon??? Dobio sam dva pakiranja od 500 grama i na oboje piše da je Start, a formulacija je kod Ferticare 15-30-15+mikroelementi, a kod Kristalona je 19-6-20. Prvenstveno me zanima da li se mogu miješati zajedno pošto mi treba trenutno 1000 l otopine, a za tu količinu ide 1 kg?

Nazad
Vrh