Radovi u malinjaku

rDYmB8M.jpg

Narode jedno pitanje mislim da je malina smrzla ali opet da pitam(ko pita ne skita),da predjem na stvar do prve zice ima lisca a dalje nema lista i tako je u 50% malinjaka????

I u mom komšiluku ima takvih pojava čak je 80% maline suvo, ali mi to više liči na obolenje nego na mraz.Sa kupinama sličnoa situacija sada se suse rodne grane od vrha pa na dole.

Narode jedno pitanje mislim da je malina smrzla ali opet da pitam(ko pita ne skita),da predjem na stvar do prve zice ima lisca a dalje nema lista i tako je u 50% malinjaka????

Neee se brigaaaas ...bice polako sticice i oni pupci koji su sada tek misje usii izrasti ce kao i oni koji su sada vec 16+? cm

Hladno vreme samo usporilo vegetaciju...? nadomestice se to kad i noci budu 16-18 + ceejzulaa

- - - - - - - - - -

Manje voća, a više RAKIJE - BKTVNews ::svaka cast:: :ppozdrav:

Ne cunami nece ni mrdnuti nijedan koji do sada nije krenuo. IMao slucaj prosle godine u jednom malinjaku.Ako se do sada nije pomolilo bilo sta zeleno iz njega taj mozete da otpisete. Ipak izgloeda da su mraz i voda ove godine radili zajedno nije samo voda. Ja nisam bio u mogucnosti da to radim ove godine jer znatre da radim BGu ali ko je mogao prskanje sa pola do 2/3 doze kalcijuma od pocetka oktobra pa na svakih 10 dana da se biljka primora da povuce sokove i ranije ugasi vegetaciju. Ako neko nije znao postoji i ova mogucnost ali ide samo kalcijum bez azota ili bilo cega drugog.
Jos jedna vrlo bitna stvatr koju ja nikako da pogodim jer nisam u malinjacima toliko cesto posle berbe da novi lastari ne smeju preci drugu zicu dok se branje ne zavrisi. idealno je da ostanu izmedju izmedju prve i druge na kraju branja. Meni su ove godine prerasli i to samo tako.E zato ove godine cu istu paznju malini da poklanjam posle berbe kao sto poklanjam sad kada je spremam za branje. Priznajem gresku i moje licno misljenje je da tu istu gresku pravi preko 50% proizvodjaca.

Imas sad dve opcije.
basta 15 bayerov preparat ali moraju zaperci da se pokidaju pre tretiranja.
Druga opcija mix preparata Rafal i neki Kabuki valjda to je galenikino i ima isto dejstvo kao agram ili galop zavisi sta si od ta dva koriatio. Sa ovom kombinacijom se ne kidaju zaperci samo ih oprlji kao i oni stari preparati

Malina je ove godine kod mlogih nejednako krenula. Pupoljci koi se do sad nisu otvorili sigurno su mrtvi. Kišna prošla godina i Didimela se proširila. Didimele je imalo i u mom malinjaku ali se nije uspela toliko namnožiti da bi nanela štetu pupoljcima. Ona u stvari napada koru maline , pupoljke i na kraju se uvlači unutar stabla. Kad se uvuče unutar stabla, tada delovi odumiru te se dešava da krene do donje žice ili čak u sredini ili vrhu. Nije čudno da negde malina krene od polovine na gore a dole deluje suva jer se u tom slučaju gornji deo stabla hrani preko kore a ne preko srži. Sa gore Markovim tekstom se u potpunosti slažem.
Marko;
Priznajem gresku i moje licno misljenje je da tu istu gresku pravi preko 50% proizvodjaca.

Osim što je izuzetno teško pogoditi period kad ostaviti zaperke za narednu godinu posebno ko nema zalivanje. U svakom slučaju - što kasnije , malina zdravija.

U mom malinjaku kao što možete primetiti nema rodnih grana skoro do donje žice. To nisu izmrzli ili bolesni pupoljci već ih nema uopšte. Malina prerasla i u tom slučaju ostaje pri dnu gola.

Malina malina;
Hteo bih da pitam iskusne proizvodjace sa cim da prskam malinu od korova oko same biljke,ranije sam to radio sa AGRAMOM,ali sad kazu da se vise ne proizvodi

RegloneForte- zamena za Agram

Ili Rafal

Sa Kupinom ista stvar osim što se drugačije manifestuje. Kupina krene da lista ali zbog bujnosti grana i lista, vegetacija ostane bez dovoljno hrane te se kasnije suši.

Kod mene takodje nesto nije u redu...slabo i sporo lista,mada vidim da su pupoljci koji se jos nisu otvorili,zdravi.Ipak,brine me datum,do sada je predhodnih godina bila vec u cvetanju.U Majuru kod Sapca ima mnoogo malinjaka,malo sam procunjao,dosta proizvodjaca se zali na isti problem,osim onih naravno,koji imaju nove zasade.Mislim da su proslogodisnji dogadjaji,i podzemne vode ucinile svoje.

Jel ti to ozbiljno pole,kad ce stici :)mislim koliko vremenski sad treba da se listovi izvuku????

Stici ce ne se brigaaaas ....samo sto ce to da oduzi i oteza berbuu :ppozdrav:

To sad sto ima bocnih grana od 5-15 cm a na istom ili susednom lastaru tek misje usi , je posledica kisnog (vlaznog ) perioda kad su se formirali rodni pupoljci (kraj avgusta i septembra) neka gljivica je napravila blokadu .....(tad nismo imali adekvatnu zastitu) sad se to odrazilo na neujednaceno listanje sto ce da povlaci i ne ujednaceno cvetanje,branje itd

A postoji i mogucnost Ostecenja delimicno korenovog sistema : crv,vuharicee.prstenar,ili duboko kultiviranje(podrivanje)itd...? sve nabrojano +++ uzrokuje ne jednakom listaju.

Savetujem da sad sto cesce je prehranjivati folijarno balansirano sa mikroi makro elementima, amino kiselinama da bi provukla.

Ljudi,hitno mi treba vasa pomoc.Poprskao sam pre 7 dana 5 reda Tulamina Glifolom,sve je normalno bilo,medjutim malopre kad sam otisao da obidjem malinjak,tih 5 reda poceo je list da zuti,dobio je boju limuna.Ima li joj spasa i mogu li necim da je preprskam?

Mislim da si zajebao stvar.Da li si imao stitnik na prkalici da vetar ne zanosi na maline i da li su bili zakinuti zaperci jer mislim da i oni moraju biti zakinuti.Trebao si koristiti preparate manje opasne takozvane hemijska kosa kao reglon forte,agram,gramoxon,galop i dr.Ko ti je preporucio Glifol trebao je da te posavetuje kako se primenjuje.

Ljudi,hitno mi treba vasa pomoc.Poprskao sam pre 7 dana 5 reda Tulamina Glifolom,sve je normalno bilo,medjutim malopre kad sam otisao da obidjem malinjak,tih 5 reda poceo je list da zuti,dobio je boju limuna.Ima li joj spasa i mogu li necim da je preprskam?
pa ko te to navrati da totalnim herbicidom tretiras maline, kolega cegovac je u pravu taj herbicid ulazi u biljku preko lastara i rezistira od korena do vrha mislim da malini nema spasa , a i korovi su zavrsili svoje

Zaperke sam zakinuo pre prskanja,tako mi je rekla ova iz poljoapoteke.Zafalilo mi za 5 reda i ona mi dala ovaj Glifol,a ostale sam prskao sa Dessicashom i nikakvih problema nije bilo.Na nekim mestima list nije zut,dok na mestima ima zuti se kao limun,a krivo mi,bas je lepo poterala.

Dessicashom je isti preparat kao Reglon forte i to je hemijska kosa i on je ok za maline,a za Gifol pravac apoteka pa gospodja koja misli da nesto zna u malinjak da vidi kakvu je stetu napravila i da pokrije troskove stete.Ja se upravo najvise i plasim tih neukih zastitara(trgovaca i ko zna sta su jos) jer prodaju ono sto imaju.Zato ucim i pitam iskusnije pa kad cujem nekoliko misljenja odlucujem se za kupovinu.

Ćegovac;1004096[B je napisao(la):
]Dessicashom je isti preparat kao Reglon forte i to je hemijska kosa i on je ok za maline[/B],a za Gifol pravac apoteka pa gospodja koja misli da nesto zna u malinjak da vidi kakvu je stetu napravila i da pokrije troskove stete.Ja se upravo najvise i plasim tih neukih zastitara(trgovaca i ko zna sta su jos) jer prodaju ono sto imaju.Zato ucim i pitam iskusnije pa kad cujem nekoliko misljenja odlucujem se za kupovinu.
Kako mislis Ok za maline, pa zar on nije neselektivni herbicid?

Nazad
Vrh