Ipak nisam razumeo dovoljno jasno sto se tice izdanaka koji izbijaju iz zemlje, da li se oni unistavaju ili ne? Znam da se sadnice skracuju, ali pitam za nove izdanke iz zemlje, pozdrav
Novi izdanci su ti ono sto ces vezivati sledece godine to ne diras. Uzmi makaze i ono sto si posadio skrati na 10cm da ti ne vuce hranu za nove izdanke. Ja to isto planiram za vikend jer sad krecu sadnice da zamecu plodove i nece izrasti izdanci za narednu godinu dovoljno. Ipak nema jos ta malina dovoljno jakkoren da odradi i jedno i drugo
- - - - - - - - - -
Malina je biljka koja zahteva vece kolicine kalijuma.Ali ja mislim da je to djubrenje rano u prolece ili eventualno u jesen,kao osnovno djubrivo.Zato birate formulacie kompleksnih ,npk djubriva sa vecim sadrzajem kalijuma 8 12 24 i slicne formulacije.U fazi prihrane idu azotna djubriva kan,san ili urea.Urea je djubrivo sa najvecim procentom azota.Ali obzirom da redovnom upotrebom uree dolazi do zakiseljavanja zemljista uglavnom se koristi kan.Azot se javlja u nitratnom ,amonijacnom i amidnom obliku.Najbrze se usvaja u nitratnom obliku.Urea sadrzi azot u amidnom obliku i proces usvajanja je sporiji,prevodjenje azota iz amidnog u nitratni i amonijacni.Inace azot je bitan za razvoj vegetativnih organa ,stabla i lista.Ali tu treba biti oprezan,postovati princip "Niceg previse a ni premalo".Suficit azota dovodi do izduzivanja grana maline koje postaju krte i lako se lome.Kada sam u prethodnom postu reko da kalijum nije bitan mislio sam na folijarnu primenu,za koju ja inace mislim da je samo dobra reklama.Osnovna ishrana je preko korena,folijarna pomalo bacanje para.Ali svak ima svoja pravila i najbolje da se njih drzi.
Istina je da je preporuka da kalijum treba baciti u jesen i to sam procitao da bi bio dostupan za sledecu sezonu.Mada ja ne vidim razliku dati ga tad ili pred formiranje ploda..Ako imas recimo kao haifa po 15% azota onda na svakih 15 dana dodajes po malu dozu azota sa elementom koji je tada potreban.Bitno je da je prihrana kvalitetna i da se brzo rastvara da bi biljka mogla da je brzo usvoji. Hvala puno za ovo objasnjenje oko azota.Primetio sam da na pakovanju ove haifa prihrane koju koristim pise da se u njoj azot nalazi u dva oblika pa onda pisu procenti. Inace koliko brzo dolazi do rastvaranja govori da ja bacim sa jedne strane reda.kada zavrsim drugu na onoj prvoj nema traga djubriva.Sto se tice prihrane preko lista misli sam i ja da je nepotrebno,ali ipak nije to neki trosak sad a mnogo se dobija.Fertilider vital ima svega i svacega i sigurno pomaze u dodatnom prihranjivanju. Da glavna hrana ide iz korena potpuno si u pravu ali ti preko lista mozes da dodas cak 35% hranljivih materija i potrebnih elemenata,malo li je. Ostalih 65% mora preko korena.
Evo formulacija fertilider vital i elit
Fertileader Vital (954)N: 104 g/l; P205: 58 g/l; K2O: 46 g/l; Mn: 1 250 mg; B: 625 mg; Zn: 625 mg; Cu: 250 mg; Fe: 250 mg; Mo: 130 mg;
Fertileader Elite
N: 125 g/l; K2O: 96 g/l; CaO: 177 g/l; B: 3 g/l;
Tečno, kompleksno djubrivo, sa makro i mikroelementima u Seactiv aminokiselinskom kompleksu.
8,5% N ukupan Azot
8,5% N u amidnom obliku
6,5% K20 vodorastvorljiv Kalijum
12% CaO vodorastvorljiv Kalcijum
0,2% B vodorastvorljiv Bor
Litar na 200l vode za 25ari. cena 1500 din/l
.Danas oprskano sa fertilider vital za vikend dobija magnezijum haifa,za 3 nedelje ide fertilider elit pa tamo oko 10-15 juna koktel kalijum magnezijum i onda 7 dana posle prve berbe dobija kalijum haifa i od mene dosta.