Za okopavanje malinjaka se koristi ovakav ali ima i jos slicnih moticica sa vise reda poput freze . Ovakav vid okopavanja se moze donekle primeniti u malinama ali se sa njim nemoze pristupiti bas svim zatravljenim delovima , ali se moze olaksati . Marka ,,Stil " ima slican uredjaj za medjuredno freziranje trimerom. Moj malinjak je po travi slican kao kod Cunamija . Ove godine sam se opredelio za hemiju upravo zbog toga sto vreme nije dalo da se na vreme okopa a sad je trava prevelika . Koristim Gramokson ili Agram koi su istog sastava samo drugi proizvodjac . Koristio sam ga u jednom malinjaku vise godina zaredom i nisam primetio nikakve stetne efekte . Postoi samo jedan problem sto on najbolje reaguje kad je spoljna temperatura iznad 20 stepeni . Prskam ga iskljucivo ledjnom prskalicom radi ustede preparata . Na ledjnu prskalicu od 15 litara stavljam oko 150 mililitara Agrama i sa njim predjem oko 7 ari malina u samom redu a izmedju freziram . Nisam pristalica herbicida ali ove godine se mora .
Za one koi neznaju Gramokson ili Agram strucnjaci preporucuju u dosta vecoj dozi ali ako budete pratili moje iskustvo gore navedeno imacete potpuno sagorelu travu sa stetnim dejstvom po malinu svedenim na minimum . Jedinu opasnost primenom vise godina zaredom ovog preparata jeste u tome sto se smanjuje mikrobioloska aktivnost u zemlji tj, ubijaju se mikroorganizmi potrebni biljkama , ali ponavljam samo u slucaju prekomerne doze . Ovi preparati deluju iskljucivo na lisnu masu tako da ako se desi da poprskate list maline , susi se samo taj deo a stabljika ostaje neostecena i ponovo nastavlja sa razvojem .