Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
ovo sto je napisao vladan je sve na svom mestu cak ja imam sve dokumentovanocunami malina je "trn" prezivece sigurno,"divlja je to biljka"....znam iz mog velikog iskustva.... bice manji rod (ali i sigurno dobra cena iduce godine) ali ce roda sigurno biti -manje.... ali bice dobro pogotovu za one koji navodnjavaju,kvalitetno djubre i stite i imaju protivgradnu mrezu odnosno u isto vreme mrezu za osencenje i zastitu maline......malinjacima ce u pripremi za sledeci rod biti potrebno mnogo "ljubavi" ..a i mora se investirati u iducu godinu u malinjake bez obzira na sve muke u ovoj, iduca godina za one koji tako rade bice veoma bericetna.... cak se i nova vlada vidim "koprca" da nesto pomogne iako nema para u kasici prasici.........prestanimo samo da kukamo glavu gore.......bice sigurno dobro za prave malinare ....za one "bizmismene malinare " od po 3 hektara i vise" koji su hteli ove godine da naprave pare na ovom teskom poslu posle ove suse "prica je uglavnom zavrsena" za one koji imaju svoju "okucnicu" od 0.3 do 1 hektara pod malinom (kako sam i pre pisao na ovom forumu) ponovo dolaze zlatna vremena......"sve dolazi na svoje mesto" istorija o srpskoj malini ce se ponovo ponoviti u korist "pravih malinara" u iducoj sezoni.....jer ponavljam malini kao i svima nama treba dati pre svega "ljubav"
napisah odjavu ali slucajno videh i tvoj post meeker pa da se osvrnem na njegaStrah je najmoćnija alatka za kontrolu ljudskog roda, oduvek. "Klima se promenila" je omiljena nebulozna glupost raznih "stručnjaka" (strašila). Klima se uvek menja, al mi to u svom kratkom životu nećemo ni primetiti.
Zašto neko ne postavi slike tih malinjaka sa 700+ nadmorske visine, tamo nije bila suša ove godine. Gledao sam malinjake na 500-600 i tu berbe skoro, neće ni biti sledeće godine. Moram da prokomentarišem i ovu želju za malim posedima maline. To je želja hladnjačara stara koliko i hladnjače. Uvek je lakše kontrolisati male i ekonomski zavisne (ucenjene) proizvođače od onih koji imaju malo više ekonomske moći veće malinjake i slične probleme pa im i izgradna hladnjače nije toliko nedostupna kao sitnim i zavađenim malinarima.
To ja sve vreme ovde i govorim ,kamo srece da nismo ni pocinjali sa tretiranjem! za hladnjacare mora neki zakon o ekstraprofitu ali mi je nepoznata ta oblast , i drzava da daje subvencije u vidu kredita bez kamate koje je moguce otplacivati na 2-5 godina za hladnjace i da se nadje neka firma koja ce to praviti montazno verzije od 3-5-7-,10,15,20 tona.... i kvalitetno ,po najnizoj ceni na otvorenom konkursu i drzava to da ponudi ljudima! . Klima se uvek menja to je dinamicka varijanta , pa se shodno i pomeraju ekosistemi pomalo ,dal je moguce predvideti kretanja -gotovo nemoguce...napisah odjavu ali slucajno videh i tvoj post meeker pa da se osvrnem na njega
tacno je da mocnici vladaju svetom tako sto sire strah ali nazalost klima se mnogo menja.
posto ovde ima starijh generacija sigurno se secaju toplih kisa,ja se secam kada sam kao klinac uzivao u njima.a i nekada je bio tacan razmak izmedju cetri godisnja doba a sada je preslo na dva.hteli ili ne to moramo priznati sebi.
sto se tice maline ona se nekada uopste nije prskala
prvo je pocelo samo jedno prskanje protiv smotavca i to krajem osamdestih
a sada vidise docega je doslo.neki cak i rade dva jesenja,pa sa pocetkom godine crvenim uljem,pa sa bakrom,i jos dva tri u tom razmaku(fugnikcid,insekcid,akaracid,prihrana,regulator razvoja...) i na kraju moraju i protiv truljenja.
za mene je ovo UZAS!
nemogu da krivim hladnjacare mada kada sa vecinom njih razgovaram sticem utisak da misle da su uhvatili boga za m... sa tim sto su napravili hladnjacu i sada neko zavisi od njih.
a i neznam odakleti da preko 700+ nije bilo suse,tamo je samo manje vreline bilo
mnogo ovde treba dase promeni da bi sve leglo na zdrave noge.
isekao sam stare ,pokosio travu ,novi mladari su dobri do druge zice na 1,80 taman,nisam ih ispravljao ,lepo vreme za radove, kise skoro da nije bilo .
ismo nema sta da se pise .....jer nam se lose pise sa malinom iduce godine....