Pušnice za dimljenje mesa

Sve je to iskustvena kategorija,dimis dok ne dobije onu lepu zlatnu boju.

nqwnmd.jpg
el1mkg.jpg
Evo kobaje se suše, a ovo na drugoj slici je peć za sušenje dole se loži 20cm od vrha je rešetka sa rupama oko 5-6mm pa krupni šljunak pa gore rešetka sa rupama 2*8mm i na kraju ovaj poklopac kao zaštita od tplote nisam mogao da slikam unutrašnjost jer sam već naložio vatru

ja dimim ujutru i uvece 5-6 sati, i kosti sa krmenadle su vec posle 3 dana dobile lepu boju i miris. Juce sam okacio slanine i vratove i planiram dve nedelje da ih dimim a posle susenje... U medjuvremenu sam napravio filter od sljunka i sada samo strpljenje do prve konzumacije...

@pankin

Lepo.. al kako obezbedjujes onaj otvor kroz koji se lozi? Tu moze svaki sitniji lopov da se provuce, vidim da je i sekira tu al...:osmeh:

Sekira je da ga doceka na izlazu,a ne da mu neda da udje.:osmeh: Kad ulazi,mozda nesto i okaci.:haha:

@pankin

Lepo.. al kako obezbedjujes onaj otvor kroz koji se lozi? Tu moze svaki sitniji lopov da se provuce, vidim da je i sekira tu al...:osmeh:
otvor jest velik da može bilo ko da se uvuče ali odatle ne može do mesa iznad otvora je betonska ploča koja ima otvor 40*40 a na otvoru su armaturne šipke debljine 14 mm a razmak od jedne do druge na 5cm znači sigurnije nego u zatvoru

to je za svaki slučaj kao i jedan mali beli mađarski kuvasz od 45 kg pa ko voli nek proba moje kobasice

- - - - - - - - - -

axzgie.jpg
11sp1mp.jpg
evo to je moja bela koja je uvjek dežurna a za usporedbu patika je br 46

otvor jest velik da može bilo ko da se uvuče ali odatle ne može do mesa iznad otvora je betonska ploča koja ima otvor 40*40 a na otvoru su armaturne šipke debljine 14 mm a razmak od jedne do druge na 5cm znači sigurnije nego u zatvoru

Pankin i ja sam imao ideju da napravim potpuno istu pušnicu ali mi jedan majstor reče da je betonska ploča porozna ako se stalno izlaže vatri ?Molio bih te za tvoje iskustvo i spoljne dimenzije objekta,visinu kao i visinu ložišta...

nema vatre ,ja sam jedno malo bure presekao uzduž u njemu potpalim vatru onako od sitnijih drva i kad se samo malo razgori stavim odgore veliku cjepanicu bukovine i ta vatra gori par minuta taman da ta cjepanica se zažari i onda ona ne gori već samo ogorjeva i nema plamena a ja sam već puno puta gledao dal je ploča vruća i dosad nikad nije bila čak ni topla .a ta cjepanica toliko slabo gori dok traje od 8 do 12 sati da ne diraš ništa i izgori potpuno

sve ti je lijepo napravljeno samo šteta što nisi na ploči napravio sistem filtera

Nazad
Vrh