Pušnice za dimljenje mesa

Namestio sam neku "inprovizaciju" kamenog filtera,vatra i dim direkt udaraju u sljunak i kamencice.
Da li ce to tako,biti ok?
img0928.jpg

ne gusi vatru samo mora sljunak da bude malo krupnij covek godinama to ima uglavnom susi belu ribu u pusnici pa od nje pravi neku vrstu sardine

Moja pusnica,unutra sam savio cev u obliku kruga na koji se kaca meso i koji se moze podizati pomocu sajle i cekrka.Kad se osusi,podignem skroz gore da bude na promaji

Kiš: dobra inprovizacija samo ti je rešetka krupna kod mene su rupe na rešetki 2*8mm tako da i rešetka zadrži dobar deo prljavštine iz dima

- - - - - - - - - -

Branković : može li koja slika tog mehanizma za kačenje mesa

@dulebdp
Slikacu,a kakve ce slike biti-ne znam,jer moram telefonom,nemam aparat,a unutra nema mnogo svetla

Poslednja izmena:
preuredio sam jednu malu ostavu u garazi i od nje napravio pusnicu za dimljenje mesa. Za sada sam stavio samo kosti od krmenadle da vise i da isprobam nacin na koji dimim. Dimim tako sto u metalnu kantu nalozim vatru koja izgori dok je kanta napolju, na to sipam izmrvljen bukov briket tako da kaeda sve to unes u pusnicu nema plamena nego samo dim koji se postepeno siri. Dim koji izlazi je u zoni dimljenja hladan i nema grejanja prostorije... Za pet dana stavljam vrat na susenje...

Dimim tako sto u metalnu kantu nalozim vatru koja izgori dok je kanta napolju, na to sipam izmrvljen bukov briket tako da kaeda sve to unes u pusnicu nema plamena nego samo dim koji se postepeno siri.

Jesil taj briket sam pravio ili ga kupio? Ako je kupljen bojim se da je u njemu samo bukovina. Pazi da ne zeznes meso, ako u briketu ima i nekoga drveta koje ne odgovara (gorci) kao orah.

Imao sam prilike da budem u postrojenjima koja se bave proizvodnjom i briketa i peleta za grejanje, i obisavsi citavo skladiste ogrevnog drveta (fabrika preradi 80 000 kubika godisnje) uverio sam se da je sve bukovina. Ovo je i logicno jer je to u interesu fabrike da preradjuje samo bukvu zbog malog ucesca kore koja ostavlja najvise pepela, a upravo se po ucescu pepela kvalifikuju same pelete i briketi. Imajuci u vidu da 99% proizvodnje briketa i peleta iz srbije se izvozi pre svega u Italiju (nesto nizi standardi po pitanju pepela u odnosu na zapadnu evropu a posebno severnu evropu) verujem da je u pitanju bukva, a i prilikom drobljenja se raspoznaje...Ovo kazem ne da bih se pravio pametan nego da olaksam nekome ko mozda nema bukovine, u izboru...poz

Ljudi samo pazite da Vam ne smrznu kulenovi u pušnici kad se ne loži, bar prvih nekoliko dana, posle ako Vam slučajno smrznu ni slučajni nemojte ih dimiti dok se ne odkrave
@KR
dobra ideja sa kamenčićima, samo ti stavi na žar 1 panj i nek Džibri celu noć

da li imate odredjeno vreme koliko dugo dimite pojedine komade mesa, ili je to sve iskustvena kategorija?

Nazad
Vrh