Pušnice za dimljenje mesa

Jeste dobar predlog jer se time izbegne potencijalno pečenje zbog blizine vatre.Ovako lepo na tenane sa hladnim dimom i milina jedna.

Mirkem pa jos razmisljam kako da uradim tako da je svaki savet dobrodosao, ali mislio sam da ce biti dovoljno da dim izlazi sa strane znaci ispod krova koji ce biti na dve vode..
Duško58 posto ce biti visoka mislim da necu imati problem sa toplotom..

Sigurno je Grujan mislio da dimis hladnim dimom i zato je predlozio loziste van pusnice.
ne susim hladnim dimom ,loziste je do samepusnice ili susare . ima otvor 40x40 prema mesu.a ima i svoj dimljak . temperetura ulazi u pusnicu i svako novo ubacivanje drva udje i malo dima taman koliko trebe visak izadje na dimljak . em zdravo em se osusi prelepo
Evo pre neki dan osusio slaninu za 9 sati lozenja na toplom vazduhu , i do ujiutru se hladilo meso u pusnici , uh samo da se zamisli nema dima a meso i slanina sve se topi u ustima ...moze i dete da jede

Kod nas se slanina suši minimalno 20 dana, a ako je deblja i 30.
Uvjek se lože suva drva, vjerovatno radi kvaliteta dime, ne znam zašto bi drugo.
Takav način sušenja mesa kod nas niko ne praktikuje, kod nas se meso okači, sjeverac ili jugo meso isušuju, a dim faktički samo daje aromu i tjera muhe, naravno ako je toplo vrijeme.
Totalno drugačiji princim.

danas izlio betonski venac pa sad razmisljam kakve otvore sa strane da napravim nesto mi palo na pamet malo je otkaceno ali da mozda u zid uzidam 3 metalne cevi sa jedne strane i 3 sa druge strane (kao one za sporet) i da kada susim otvorim a kada dimim zatvorim ili ostavim samo jednu otvorenu cev. E sad oco je samo ideja a ako neko ima neki predlog neka napise svaka pomoc je dobrodosla
P.S i mislim da nema potrebe za odzakom jer ce dim da izlazi i izmedju crepova jer ni oni ne dihtuju savrseno...

Moja pusnica (susnica) nije velika i ima odvojeno loziste na koje moze da se postavi oranija (kotao za topljenje masti) i otvor za lozenje vatre a drugi 35x35 cm kroz koji prolazi dim u pusnicu. U njoj su u dva nivoa postavljene po tri cevi na koje se kukama kaci meso, a vrata kroz koja se postavlja meso u nju su sa strane na njoj u visini grudi i nisu jako velika , taman da se covek moze provuci u nju zajedno sa mesom. Da ne bude zabune, ne ulazi se u pusnicu nego samo nagne. Na vrhu pusnice je azbestna cev promera 14 cm i prolazi kroz krov. Uvek moram paziti da se vatra ne razbukti i moram uvek imati spremljene vlazne piljevine od tvrdoga drveta sa kojom stisavam vatru u lozistu. Da bi zastitio meso od preteranog dima (karcinogen) meso se ubaci u stare (oprane) najlon carape (od bracne drugarice a jos bolje od svalerke:osmeh:) i veze na krajevima. Tako zasticeno meso ima dukat zutu boju i nema garezi a miris dima zadrzava. Otvor kroz koji se lozi je zaklonjen klupom posto sam za kotlic lozio odozgo. Kada se dimi meso onda se veliki otvor poklopi sa poklopcem od smederevca ali ranije za takve pusnice ljudi su pravili poklopac od drveta. Evo kako ta pusnica izgleda ali nije u prvom planu od ovoga debelog:osmeh:

neki dan sam video u oglasima napravu za proizvodnju dima i sada nema sanse da je nadjem. Ako je neko slucajno naleteo na isti oglas neka javi,hvala

Moja pusnica (susnica) nije velika i ima odvojeno loziste na koje moze da se postavi oranija (kotao za topljenje masti) i otvor za lozenje vatre a drugi 35x35 cm kroz koji prolazi dim u pusnicu. U njoj su u dva nivoa postavljene po tri cevi na koje se kukama kaci meso, a vrata kroz koja se postavlja meso u nju su sa strane na njoj u visini grudi i nisu jako velika , taman da se covek moze provuci u nju zajedno sa mesom. Da ne bude zabune, ne ulazi se u pusnicu nego samo nagne. Na vrhu pusnice je azbestna cev promera 14 cm i prolazi kroz krov. Uvek moram paziti da se vatra ne razbukti i moram uvek imati spremljene vlazne piljevine od tvrdoga drveta sa kojom stisavam vatru u lozistu. Da bi zastitio meso od preteranog dima (karcinogen) meso se ubaci u stare (oprane) najlon carape (od bracne drugarice a jos bolje od svalerke:osmeh:) i veze na krajevima. Tako zasticeno meso ima dukat zutu boju i nema garezi a miris dima zadrzava. Otvor kroz koji se lozi je zaklonjen klupom posto sam za kotlic lozio odozgo. Kada se dimi meso onda se veliki otvor poklopi sa poklopcem od smederevca ali ranije za takve pusnice ljudi su pravili poklopac od drveta. Evo kako ta pusnica izgleda ali nije u prvom planu od ovoga debelog:osmeh:

Prijatelju, nemora to u carape. Dovoljno je da na ulazu dima u pusnicu postavis takozvani filter od separisanog sljunka krupnijeg kalibra i kad dim ide preko njega nema garezi i dobija se dukat boja! Ja tako radim i prezadovoljan sam a vrlo je jednostavno napraviti...

Daj uputstvo kako napraviti i slike pa da probam i ja da napravim kod mene jer sam ozidao novu pec za lozenje spolja (stara se raspala posle 30 godina :D ).

Dusko je lepo rekao da su najbolje carape od svalerki , jer ako uzmes pravi deo tih carapa i u njega stavis meso e onda je to prava stvar, pravi ukus, samo mora da se pazi da ne bude koja dlaka.:haha:

Daj uputstvo kako napraviti i slike pa da probam i ja da napravim kod mene jer sam ozidao novu pec za lozenje spolja (stara se raspala posle 30 godina :D ).

Druze ja upravo zavrsavam novu pusnicu, pa jos nisam zavrsio taj deo, ali bice slika ubrzo, ali imas na sajtu stocarstvo detalj tog filtera
http://www.stocarstvo.com/aps/meso/susara_nacrt_files/3.JPG!

Kod mene je spolja loziste odma do pusnice i ima otvor za dim koji se nastavlja u dimovodni kanal do sredine pusnice gde cu postaviti taj filter! Dok recimo moj teca, samo poslaze cigle tako da na otvoru za dim naparavi fakticki obican stub s rupom u sredii i na njega stavi nekakvu resetku i poslaze ljunak na nju (separisan sljunak, nikako obican sljunak koji sadrzi frakciju) i eto gotov filter i radi posao samo tako!
Njegovo cu probati da uslika popodne, a slike mog resenja za desetak dana... Pozdrav

- - - - - - - - - -

Evo i koja slika!

9yr8a.jpg

CGhOE.jpg

Znaci na drugoj slici vidis mali otvor za dim, e na njega se nastavlja zidani kanal do sredine pusnice i onda se u sredini radi taj filter!

@sviki

Treba to napuniti. Ulaz u pusnicu je sigurno sa strane one plave cerade a ona mala vrata do lozista sigurno sluze ako bi nesto otpalo od mesnog materijala sa kuka. Daj onu manj sliku vecu ne mogu da je povecam. Mogao bih i ja nazidati kanal do sredine pusnice pa onda taj filter ali uvredice se komsinica, kao ono "Vise ti ja ne valjam i moje carape".:haha:

Inace pusnica ti je prva liga, normalno kada se zavrsi.

Evo malo bolja slika
http://upload.slike.com/slike/Ntcg.jpg

Inace otvor pored lozista je ostavljen, zbog toga sto ce ovo ujedno biti i susara. Ima otvor u tavanici 45x45cm i onda sa ovim otvorima pravim promaju, normalno tokom dimljenja kroz taj otvor odlazi dim. Svi otvori su na klapne tako da mogu da doziram "kolicinu" promaje... Vrata jesu sa strane gde je cerada.
Unutra je uradjena i izolacija s 3cm debelim stirodurom, to zbog letnjih meseci gde iz iskustva sa slicnim objektima ocekujem da temperatura ne predje 20c unutar pusnice. Stirodur sam stavio iznutra jer spolja je bolje ako zelim da grejem prostor a iznutra ako zelim da ga hladim, a meni treba iskljucivo sto niza temperatura tokom leta. Visina pusnice je oko 4m s tim sto i dimovodni kanal ima blizu 1m, tako da dim putuje blize 5m do mesa...
Zidano je starom ciglom (kod nas moras da kupis dve nove za jednu staru ciglu, strasno!), Planiram da lakiram ciglu a na krov ide tegola i to je manje vise to!

- - - - - - - - - -

Neka sviki nju lepo napuni, a kada bude gotovo neka pozove neku od komsinica al moj broj po godinama pa cemo mi da probamo meso u meso.:haha::ppozdrav:

P.S. Hvalte me usta, jel cu vas poderati.:haha:

Hvala na lepim zeljama, a imam 4 povelika kandidata za isprobati pusnicu, pa kad se to osusi dacemo i sud o ukusu!

Nemoj da lakiras ciglu vec je premazi sa vodenim staklom i dobices bas taj efekat koji zelis.

Nazad
Vrh