Pušnice za dimljenje mesa

Kod nas u Hercegovini, a tako je i u Crnoj Gori i u Dalmaciji, meso se dimi (suži), u velikim prostorijama koje se (zovu sušare ili dimarice).
Većinom su to stare kuće ognjištare, i kod nas skoro pa niko ne pravi ovakve pušnice, jer oštra klima, jaki vjetrovi suše meso uz minimalno loženje vatre.

E sada ja sam sada u fazi izerade jednog objekta u sklopu koga mi je nadstrešnica za mehanizaciju i sušnica za meso dimenzija 2,5x4m.
Ovih dana planiram da pravim ognjište, pa me interesuje da li neko može da mi kaže šta da uradim a da smanjim količinu dima koja će se zadržavati u toj prostoriji (naravno kada ne sjedim unutra poželjno je da ima dima), pošto sam planirao da sušnicu koristim i kao malu konobu gdje bi sa društvom mogao da pečem sač, kuham gulaš itd.
Ako neko ima neku ideju šta i kao da se uradi dobro bi mi došla?

Ova tema vidim nije baš aktuelna, a sezona klanja i sušenja polako dolazi.
Ja sam i ranije pitao da li neko ima iskustva sa sličnim stvarima, ali nažalost nisam dobio odgovor.
Evo kako sam ja napravio jedan mali objekat 2,5x4m. Uradio sam maltere, napravio klupe i ognjište, međutim imam jedan problem dim mi se jako puno zadržava u prostoriji pootovo kada su vrata zatvorena. Kada sam pravio ovu prostoriju planirao sam da mi to bude po potrebi sušnica za meso, ali i prostorija gdje bi mogao da sjedim kraj vatre nešto radim ili uživam sa društvom.
E sada imam ideju da iznad vatre napravim "napu" i dimnjak od metalne cijevi. Dimnjak bi bio pričvršćen za zid, a napa bi se veoma jednostavno skidala i stavljala po potrebi, ako se sjedi stavim a ako se dimi meso skinem.
Ako neko ima iskustva sa sličnim stvarima volio bi da ga saslušam, pošto nisam siguran da li će ovo baš da funkcioniše.

Uploaded with ImageShack.us
Ovako izgledaju lastavice sa vanjske strane. Ove otvore sam ostavio da bi imao propuh kroz meso jer kod nas meso suši vjetar uz vrlo malo dima.
Mrežu sam stavio da ne bi ulazili miševi, a ove "nadstrešnice" radi kiše, jer kod nas ni kiša ne pada normalno.

Uploaded with ImageShack.us

2w36y4y.jpg
24qv7vb.jpg

jrr4tk.jpg

:ppozdrav:
e jbg ovde ne mozes da sedis sa drustvom steta ...
da li znas da si preterao , sta bre da sedis sa drustvom , jos ti i kupatilo fali i garaza za auto , neka si ti ziv i zdrav , ali si preterao , ma nemam reci :sta:

e jbg ovde ne mozes da sedis sa drustvom steta ...
da li znas da si preterao , sta bre da sedis sa drustvom , jos ti i kupatilo fali i garaza za auto , neka si ti ziv i zdrav , ali si preterao , ma nemam reci :sta:

Nisu kod nas sušnice iste kao kod vas, a to je prvenstveno radi klimatskih uslova.
Da si imalo upućen ne bi tako mislio ali dobro.
U Dalmaciji, Hercegovini i Crnoj Gori meso se suši u prostorijama sa ognjištem, a ne u ovakvim kao kod tebe. Kod nas vjetar (najčešće sjeverni) suši meso uz minium vatre i dima. Meso se suši u prostorijama u kojima se loži vatra tek toliko da nema muha i da mesu da poseban šmek. Proces sušenja traje dvadesetak dana zavisno o čemu se radi, dok pršute (šunku) sušimo otprilike do marta. U primoriju ribu suše čak i na drvetu bez vatre, 2-3 dan i gotovo.
Ja sam napravi prostoriju u kojoj bi po potrebi sušio meso a po potrebi montirao napu koja bi vukla dim.
http://imageshack.us/photo/my-images/524/17032463.jpg/
Kod vas vjerovatno nisu postojale kuće sa ognjištem, vi ste odmah imali centralno grijanje,s tvarno izvini nisam znao.
Molim te da li možeš da mi kažeš koju marku šporeta ili TA peći je imao tvoj djed?

Kod vas vjerovatno nisu postojale kuće sa ognjištem, vi ste odmah imali centralno grijanje,s tvarno izvini nisam znao.
prvo vidi slike ... brvnare stare preko 170 god , . pa mi nesto pricaj ali sada da pravis pusnicu u kojoj ces da sedis ma ne zanosi se a da susim meso sada ovde gde sedim . .. kako su ziveli pre 170 god . ok sedeli susili meso , nisu znali sto sta . na cemu si momak .

Vidio sam slike i ok svaka čast.
Ali da je takva kuća kod mene ne bi izdržala 10 godina. Ne mislim da to nije stvarno ekstra kuća, ali kažem ti uslovi su drugačiji, kod mene kiša pada bukvalno "sa strane" i masu kuća ima problema sa vlagom, ni drveni prozor ne može 20 godina.
Ponovo kažem kuća je odlična ali ovdje može samo od kamena i to je to. U mom mjestu skoro svako domaćinstvo ima takvu sušnicu, samo neka zavisno od položaja ili od veličine manje ili više dimi. Moj prijatelj ima nešto slično i masu večeriju smo sjedili uz vatru, pekli sač, ili roštilj, ili jagnje i družili se.
Stvaro mi nije jasno zašto takvo omalovažavanje i potcjenjivanje a iskreno nemaš pojma o čemu se radi a mislim da čak nisi ni pročitao sve postove.
Jasno piše da kad hoću da sjedim stavim napu da vuče dim a kad se dimi meso skine se napa.
Nisam nikata živio u brvnari i ne komentarišem taj način života, ali sam masu puta sjedio u kući kraj ognjišta i znam kako je.

@crni gruja
@Nesko

Svako prema svom kraju u kojem zivi prilagodjava pravljenje pusnica (susnica) i shodno tome susenje (dimljenje) mesa. Ovaj forum upravo i sluzi da se razmenu iskustva i da se nauci kako se to drugacije radi nego sto mi znamo. Nema na svetu onoga ko sve zna, zato momci bez tezih reci.

Zanimljiv ovaj hercegovacki sistem.:osmeh:To bi mogla biti i prostorija za pusace,pogotovo ko ima dosta prijatelja pusaca,a malo dete.Taj sam.:haha:Ne znam samo kako bi bilo susiti na dimu cigare.:haha:Sala naravno,ali toliko ima tog dima,da bi se glat moglo meso osusiti.Izvinjavam se za :off_topic:Inace za varijantu pusnice hercegovacke ili srbijanske bi se odlucio po konzumiranju osusenih proizvoda.:osmeh:Za sad ostajem pri sremackom modelu.:ppozdrav:

E ovako planiram da pre nego sto pocnem da koljem (svinje) napravim jednu susaru za meso pa bih voleo koji savet o dimenzijama,otvorima ili neki praktican savet.. :osmeh:

E ja poceo sa izgradnjom prekjuce izliven temelj i betonska ploca dimenzije 1,40m sa 1.90m planiram da zidam sa blokovima i sad posto je pusnica malo u zavetrini jer nemam mesta u dvoristu interesuje me kolko visoka da bude? :osmeh:

Grujo, ja mislim da loziste bude unutra ali ako imas neki razlog zasto napolju onda napisi molim te, i ja sam mislio da je 2.5m minimum za pusnicu?

danas poceli sa zidanjem i stigli do visine vrata za sad je visoka 180 cm. za koji dan ide betonski venac i jos jedno pola metra i to je to, Za sad cemo je samo isfugovati a na prolece ide malterisanje spolja.
susara2-1.jpg

susara2-2.jpg

Nazad
Vrh