mladjoni1982 je napisao(la):Boze mili sta sve procitah na ove tri strane!!! Neverovatno sta ovaj nas narod radi! Kad ce ljudi jednom da nauce da meso ne susi vatra i dim nego promaja i hladnoca!!! Ko ima zelju da zida novu pusnicu samo neka zida visoko i omoguci da ima promaje!! Cela nauka!! Dimi see inace hladnim dimom a cuo sam da ovi u Uniji cak i zabranjuju da meso ide na dim kao zbog opasnosti od kancera. Da li je istina ne znam, tako sam cuo. Inace, smanjite ljudi sa suvim mesom, kod nas je ostala navika da se jede kao da se ceo dan kopa, pa nije ni cudo sto smo prvi u Evropi po bolestima srca i krvnih sudova.
Bez obzira na "glasačku mašinu" i na naše krajnosti da je sve naše ili najbolje ili ništa ne valja predhodni post je tačan.
Što bi rekla moja odavno pokojna baba " novi kasapi pod repove kolju".
To da dim mora da bude hladan i dosta udaljen od ložišta, dakle da se dimi "tanko", to jest jedva znali su stari majstori i dobri domaćini.
šta je bilo sa starim majstorima i dobrim domaćinima tamo '45. zna se. Seljak više nije imao na koga da se ugleda pa su se znanja zaboravila.
I još nešto. Pročitajte recimo "Patin kuvar", pisan pre 2.svetskog rata. Videćete da se slanina i meso za meze soli(lo) na suvo a za kuvanje u salamuri.
Ja jesam poreklom iz Banata ali se znalo da je najbolje suvo meso( to se tako zove a ne dimljeno) bilo iz užičkog kraja a ne iz Vojvodine a još bolje iz drugih naših krajeva bliže moru. Malo ili ni malo dimljeno.
p.s.
podsećam na novi običaj da se u domaće kobasice za sopstvenu upotrebu trpa soja. Eto lepog primera neznanja i pomodarstva. Sve u duhu tradicije uz arapske note u izvođenju kurvolikih pevaljki.
Živeli , uz pivo naravno.