Psenica 2019/2020

Konkretno u mom slučaju, za ove rano posejane, da sam imao kadru sejalicu da useje duboko gde je tvrdo, bilo bi još bolje nicanje. Ono što je bilo iza točkova, išlo je plitko, i nije uhvatilo dovoljno vlage za nicanje, i baš u tim delovima mi je redja pšenica. Slabije se i izbokorila na tim mestima. U pitanju je Imt sejalica sa diskovima.

I ovog proleca kod nas se bolje pokazala dublja setva,moja soja posejana 16.04. jos nice po negde dok kolegi kojem sam isto ja sejao 29.04 .i setva je isla dublje sva je nikla ,jednaka je ,spremao sam isti dan ja i moje i njegovo ,ja sam posejao plice jer su mi vikali ne vole soja duboko i bice kise ,kad ono prc. Dzabe sto moja sad nice ,kada ce stici onu sto je nikla,pa to je 25 dana razlike,a da ne pricam da ta biljka nema nikakav potencijal ,bice mala i zakrzljala

Ala i lupetate za tu ranu setvu,pa bogte materin,sejalo se i za djurdjic pa je opet bilo 35+ meteri,samo kad se namesti godina.
Vrebalov agrar pocnu jos krajem septembra da seju,pa ko zna kada zavrse,pa ne vidim da im je to zito iz prvih rokova bolje nego ovo sto je sejano u optimalnom roku ili dosta posle roka.
Inace,ovo je za mene susa,te pukotine sto rabadzija slika i ta takva "susna" zemljista,po meni je sve samo susno nije.

Anapurna,deo atar prema Basaidu,godinama ubedljivo najmanje dobija kisu:
97144181_591509848136221_6420384024803409920_n.jpg

96676024_2897788600349675_7947278313376972800_n.jpg

Caussade somtuoso,tek,tek je malo samo bolja,nego anapruna:
97969504_1107348002963455_1608828915822886912_n.jpg
96375152_236415080967240_6730226873957089280_n.jpg

Toliko,katastrofa je vec odavno tu.

Vi se ste bas naderali... Pratim bas kiraj kad je postavljao za Bašaid, već nekoliko godina unazad, pšenica boli glava bude u početku, ali kad treba da naliva, kiše ni za lek. Ova godina još gora nego prethodne, generalno svugde je loše, ali ovo kod vas, ne može da se poredi. Postavljao je neko I iz Ruskog Sela (nikt član čini mi se)...
Kod nas je npr šareno... Ali što pišu kolege, gde je bilo makar malo kiše, ima razlike u roku setve, tj vreme nicanje. Pa onda ima uticaja, dubina setve, kondicija zemlje, vreme tretmana...e tu će biti razlike i u žetvi, sad kolika razlika, to ćemo videti. Gledam bas moj kraj pa za njega i pišem.
Gde nije bilo kiše nikako, tu verujem da nema nikakve razlike...

Moj sofru od prosle godine ,prva prihrana 1 marta,posejan na vreme nikao u januaru,ova driga slika je od 10.maja ,al bilo kise pa se izvukla i na kraju mi istu udavi voda ,zadnje jutro iz te parcele sam uradio 29.07. kada se osusilo od kisa,hektolitar bio 57,,bilo 3.6 tona po jutru,jbg taka godina

@Darko Dren
Kazes tvoj Solehio iz kasne setve, evo kako kod mene izgleda sejano sredinom novembra isto IMT sejalica.
U startu je bila nikakva, zuta, ali u prolece se izvukla, nije do kasne setve nego joj je nesto falilo i usporila se, mozda kisa, mozda prskanje, ko ce ga znati.
WSDEbZF.jpg

A tu pored nje NS 40s, sejeno malo ranije ali nista bolje ne izgleda osim sto ima bolju boju:
a0BmHXg.jpg

Данас направио круг по атару и моја пшеница ми изгледа коректно. Осим што се виде последице суше, неких других негативних ствари нисам приметио. Болести нема, жгадија (за сада) нисам приметио. Речју - просечно. Знаћу колико је просечно кад натерам приколице на вагу.

Али приметио сам једну ствар.... или је то барем субјективни осећај из тог мог бауљања по њиви. "Греиндор" из "бабино решето" селекције је видно гушћи од "куповног" семена "Јетија" (иста сетвена норма и агротехника; на истој су њиви) и још увек је у фази отварања заставичара, док је "Јети" то завршио.

Nazad
Vrh