Psenica 2019/2020

E pa te dve hiljade bi ti bila zarada , ovako nula...
Bolje i nula nego minus. One famozne 2014-te naše žito u ataru je dobro izgledalo, i nije ga napala rđa, kako zašto nemam pojma. Sva ostala, većinom, su bila shebana od rđe. Svi su trčali, prskali jedino sam se ja modio. Naišao kišni talas, jutarnje magluštine i ko zna šta još i moje žito prdnulo u fenjer a oni što su prskali su spasili svoja. Džaba sam, ustvari uzalud sam ja to posle prskao, to više niko i ništa nije moglo da vrati u život.... Seća se i član iostra pa može da potvrdi.
Tako da ko se na mleko opeče..... Naše je da odradimo sve a na ostalo teško možemo uticati.

Paenice kod nas malo i varaju,na prvi pogled kad ih pogledas vidi se da je izbacila klas pa ti se cini da lici na nesto ali to je samo dok ne ulazis u parcelu i pogledas detaljnije.
Setva 18 Oktobar sorta Anampurna i nesto Solehio
Susa je ucinila svoje, ovakav deficit vlage nikad nismo imali u ovo vreme. Ali zato vetra imamo i dan i noc vec dugo.
Ima pametnjakovica koji nisu u takvoj situaciji pa lako im je reci da neko kuka. Nije ovo nikakva kuknjava, ovo je realno stanje i svaka osoba koja imalo ima razumevanja moze da shvati, ako zeli!
4ff62d94a292f79113d21213d2378183.jpg

7b57e958ef89361d6ecf74b08a2b5e85.jpg

27514d3edbda532547bbc6881fd83db6.jpg

cb53c6156534bf53ba644aac8ba4797a.jpg

6abb42a55b329715712f9f0fe94e06c6.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bolje i nula nego minus. One famozne 2014-te naše žito u ataru je dobro izgledalo, i nije ga napala rđa, kako zašto nemam pojma. Sva ostala, većinom, su bila shebana od rđe. Svi su trčali, prskali jedino sam se ja modio. Naišao kišni talas, jutarnje magluštine i ko zna šta još i moje žito prdnulo u fenjer a oni što su prskali su spasili svoja. Džaba sam, ustvari uzalud sam ja to posle prskao, to više niko i ništa nije moglo da vrati u život.... Seća se i član iostra pa može da potvrdi.
Tako da ko se na mleko opeče..... Naše je da odradimo sve a na ostalo teško možemo uticati.
Secam se, te godine ja isto nisam radio prvi tretman psenice u prolece. A kad je buknula rdja onda je bilo vec kasno. Pitanje je koliko je isplativo ove godine raditi tretman za fusarium.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

Dali bi moglo sa lechler 3ke diznama za vetar, da se prska fungicidom po ovo vetru, kod nas u Tuznom Banatu bas duva jako?

Velik je problem sto nema nimalo vlage pa da se preseje... Danas spartao suncokret i gledam pšenice, svakim danom sve gore i gore stanje. Ima koje su već sad odzvonile...
I jos sunce prži, a vetar duva = feniranje

Secam se, te godine ja isto nisam radio prvi tretman psenice u prolece. A kad je buknula rdja onda je bilo vec kasno. Pitanje je koliko je isplativo ove godine raditi tretman za fusarium.
Jesi, jesi radio si pre mene. Tebe je Florijan savetovao da moraš odmah jer će sutra biti kasno. I bilo je kasno jer je sutradan počela kiša koja je danima padala. E posle te kiše je naša pšenica otišla po klincu.

I ja sam juče radio drugi tretman.

Na prvoj slici, preko voćnjaka i šume, u daljini je pšenica čije sam slike juče postavljao. Sejano u 2 dana razlike, ista agrotehnika, isti predusev, slična zemlja... Razlika je što je ova parcela okrenuta ka severu, a one su ka jugu. Šta se tamo desilo ne znam.

Alcantara

u69cBAE.jpg

1To05SX.jpg

ddY2uXn.jpg

N3shNAf.jpg

mjW9nhL.jpg

8m39HmV.jpg

Poslednja izmena:
I ja sam juče radio drugi tretman.

Na prvoj slici, preko voćnjaka i šume, u daljini je pšenica čije sam slike juče postavljao. Sejano u 2 dana razlike, ista agrotehnika, isti predusev, slična zemlja... Razlika je što je ova parcela okrenuta ka severu, a one su ka jugu. Šta se tamo desilo ne znam.

Alcantara

u69cBAE.jpg

1To05SX.jpg

ddY2uXn.jpg

N3shNAf.jpg

mjW9nhL.jpg

8m39HmV.jpg
zgazio si vise nego sto ce nekima da rodi.......😞

Ljudi, ako bi u narednih 10 dana dosla valjana kisa, ja bih neke moje psenice pretanjirao i posejao suncokret. Toliko je jadna da ni ne moze da isklasa ko svet. Ali koliko vidim imam problem sa hemijom od psenice. Prskana je Lancelotom. Da li je neko imao slicnu situaciju?

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Ljudi, ako bi u narednih 10 dana dosla valjana kisa, ja bih neke moje psenice pretanjirao i posejao suncokret. Toliko je jadna da ni ne moze da isklasa ko svet. Ali koliko vidim imam problem sa hemijom od psenice. Prskana je Lancelotom. Da li je neko imao slicnu situaciju?

Slušao sam da tu nema sreće,zelena masa pravi problem.A ti radi kako hoćeš.

Ako ne padne, za 10 dana bice samo seno. Nema tu zelene mase. Samo ne znam da li moze zbog hemije kojom je prskana psenica.

Ako nekom moze da koristi mi smo 11.maja 2013. imali strahovit led koji je potukao psenicu. Uspeli smo to nekako da pretanjiramo i posejemo kukuruz. Na kraju kad smo ovrsili kukuruz bilo je tu solidnog roda. Nije bio kao onaj u redovnoj setvi, ali s obzirom da nismo bacili ni kg vestaka, osim onog na psenicu, to na kraju nije bilo uopste lose. Kukuruz je posejan 17.maja.

I stvarno mislite da ne uvaljuju neko sranje u tim preparatima za zastitu?
Ja primecujem kod nas zadnjih par godina kako god je neko prska a narocito u cvetanju, ode za 7 dana.
Jednostavno susi se, ili u krugovima ili sva. Bolje prolazi ta koja nije tretirana.
Radim jednu zastitu radi reda kad prskam za korove i to jeftinijim preparatima kao sto je Prizma i nista vise.
Ne cujem da je neko ko je radio 2-3 zastite da je prosao dosta bolje sa prinosom.
Samo sam jedne godine radio zastitu u cvetanju i nikad vise.

Nazad
Vrh