Psenica 2019/2020

I ja imam sličan problem. Krenuli nas troje u tri hektara i odustali posle pola sata :osmeh:

I prva reprodukcija bi proporcionalno imala isti procenat tog drugog semena tako da bi bilo isto kao I sad nista vise

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Ma gde bratski,vidi,neka ima 100 klasova pa puta aj prosek 40 zrna,sledeca godina 4000 klasova,Tricital isti kao zito pa ga selektor propusti.

Ali i ovo da tako kazem pravo seme ce imati 40 zrna po klasu i dobije se isti odnos kad se izmesa

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Ja planiram u sredu da prskam moj Solehio. Tek juče popodne sam primetio na nekom da je počeo da cveta. A ima neki koji je do pola izašao. Tama će u sredu biti da se to lepo isprska. Jedan deo ću prskati s Duatt ultra a drugi s Amistar extra (taman da vidim razliku u dejstvu), naravno uz dodatak Fastac-a. Onih 40l kiše početkom maja je baš dobro popravilo. Ako bude još neke kiše kasnije i bez temperatura preko 30 biće to baš dobro.

Simonida,mala setvena norma oko 270kg/Ha , mogla je malo gušća da bude ali na ovakvu sušu bolje što nije. Inače parcela od 4,5ha od ove godine u mom vlasništvu.
625d658d86512053da006f65bf7efc1e.jpg
aa54a07291e21ff4d93f2baf5c8cdf32.jpg
dafcae1326a7447339bb75c8ab01fe61.jpg

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Kako koje godine... Tamo neke da li 14te ili 15te oko uskrsa mnogima je pšenica obolela od rđe, kod mene samo simonida nabrljala, ns 40 I neki strani ni ni...

Baš tako,posle 6 godina ponovo sam posejao simonidu na nekih 10Ha..pored nje imam solehio i moison,solehio me razočarao izgledom kao kaktus.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Kolege, nov sam na forumu, sta preporucujete za zastitu pasenice u cvetanju i da li to treba i raditi uopste ove godine?
Нешто су те ови старији игнорисали, али ја ћу ти написати само то да треба и то и фунгицидом и неки инсектицидом. Види шта имаш доступно у апотеци где се снабдеваш, сачекај право време и пичи.

Danas obisao psenice, neverovatno kako se drze psenice s obzirom koliko malo kise je bilo u zadnja 2 meseca....
Simonida vec u cvetanju sutra startujem zastitu klasa i insekticid....

Solehio koji dan kasnije sejan, na nesto visoj poziciji,cekam jos par dana....

Da hoce vec i kod nas znacajnije da padne da bar ima vlage za nalivanje zrna.....

Koliko kukate na susu,dobra su vasa zita.
Ali valjda po defaultu,mora da se kuka.
Nemoj tako,na zadnjoj slici mozes videti pukotine u zemljistu, kise nema pa nema i to sto sam pisao JE istina da skoro 2 meseca nije bilo zglavne kise,10-15L UKUPNO sigurno nije vise palo
E sad sta je u ostalim agrotehnickim merama to cemo jos razmatrati.......rana setva psenice je zakon a vi kako hocete.... :ppozdrav:

Poslednja izmena:
Kod nas u Bečeju je drastična suša, nedostatak vlage se gomila već godinama unazad. Zaista je bez preterivanja situacija vrlo ozbiljna. Kimi je ranije objavio kartu sa prosečnim padavinama 30 godina unazad i jasno se vidi da smo medju najsušnijim mestima u državi. Februarskog snega je bilo vrlo malo. Ove kiše što su padale na prelazu iz aprila u maj ovde su nacedile manje od 10L i to u više navrata uz svakodnevni jak vetar i sušenje.
Ko se trudio oko pšenice ima neki zadovoljavajući usev, ali se zadnjih dana vidi da žito jako pati, venue. podgoreva i čezne za kišom. Usahlo je, uvrću se listovi preko dana.
Simonida je u cvetu, trebalo bi raditi zaštitu.
Nikada nije baš ovoliko bilo suvo u ovom periodu.
Ne znam da li fungicidni tretman može da naškodi u ovakvoj situaciji, pošto je bilo i toga ranije sa nekim preparatima. I ovde se o tome pisalo.
Nisam hteo raditi po ovoj žegi zadnjih dana, bar da zahladi od sutra. Jako bi bilo dobro kada bi se nacedila koja litra.
Planiran je Duet Ultra. Najmanja doza od 0,4L/Ha. Valjda neće biti lošeg uticaja.
Ostaje upitnost tog posla kada su ovakvi uslovi i vlažnost vazduha od 30% kao u sred leta, ali hajde kad je sve uradjeno i uložen trud da se i to obavi jer pravi odgovor treba li ili ne verovatno noko ne može dati. Bolesti se ne primećuju, ali žedj itekako..

Nemoj samo da pitaš promotere.Po njima sve treba, samo da prodaju. Ja planiram da uzmem Duet i to 1 l na 2 ha tj. 0,5 l/ha, ali imam kasnu sortu, neće biti još sigurno 10 dana za prskanje, u pitanju je Basmati.

Нешто су те ови старији игнорисали, али ја ћу ти написати само то да треба и то и фунгицидом и неки инсектицидом. Види шта имаш доступно у апотеци где се снабдеваш, сачекај право време и пичи.
Uzeo sam excortu plus i insekticid, pa cemo videti...

Nazad
Vrh