Psenica 2019/2020

I kod nas isto susa katastrofa oprskao Sofru danas a Euklid za koji dan ...i na Euklidu zastavicar zuti,vene ...strasno izgleda

Ta situacija je i kod nas. Pojava je masovna, ali se niko ne oglasava da kaze sta se tacno desava. Susa nije jedini razlog.

I kod nas se poznaje gde je u prskanju preskoceno tu je psenica kao u najboljim godinama i visoka i modra i klasovi za medalju.Kao da su nam uvalili neki herbicid ili total da nam sjebu psenicu.Tacno bi trebalo uzeti te metarmakove,meteore i tezise odneti na neku proveru.

Htio da slikam psenicu prskanu regulatorom rasta , gdje je promasila prskalica izgleda jako jako dobro veliki klasovi , tamno do crna boja , gdje je oprskana kao ofurena , cak ima i suhih listova, susa i regulator ne idu zajedno.

Nekoliko dana dana posle prskanja su bili jutarnji mrazevi ,da li je to uzrokovalo probleme ?
Probali smo da sagledamo situaciju ali nema nikakvog logičnog objašnjenja osim nedostatka padavina.Struka ćuti ,ili ne vidi da ima mnogo ovakvih pšenica ?

Ja nisam radio sa regilatorom rasta a od herbicida sekator e sad šta sam ja primetio, zemljišta koja su u kondiciji (dobro snabdevena NPK) su bolje podnela herbicidni tretman i sad daleko bolje izgledaju (skoro kao u redovnim godinama jedino možeš primetiti da je zastavičar manji što je po meni posledica suše i ubrzano odvijanje fenofaza da bi biljka dala neki plod), na slabijem zemljištu je više podgorela i dobar deo biljaka je odbačen na uštrb jačih (a herbicid je najviše kumovao tome tojest vreme primene zbog temperaturnih kolebanja (a i mi nestrpljivi) pošto je biljka patila za hranom a opet je tome kumovala suša pošto su hraniva tad slabije dostupna), normalno i kvalitet zemljišta je sporan pošto nije svugde isti.Ja sam radio N-Min analizu i tad sam i uradio analizu i na NPK-a te otuda ovaj moj zaključak, tu sam video sa čim zemljište raspolaže a samim tim i biljke, džaba smo mi nakrkali jesenas i proletos đubiva kad to ni pola nije iskorišćeno zbog padavina, rezerve u zemlji su najverovatnije doprinele pojedinom izgledu pšenice, po meni je trebalo sav azot uneti ujesen ali no.
Ovako ja to vidim a vidim štetnost i uticaj herbicida na gajeni usev i njegovu primenu kad mu vreme nije a na sve to i suša koja traje godinama.

Prskana sa Falkon 0,5 l/ha + neka kesica 10g/ha.
Da li je još nešto ubacio od hemije kad je prskao? Sa falkonom i metmark+mural sam i ja prskao a i datum prskanja nam je manje više isti (8 i 9 april), pa nemam tih simptoma.... Ali zato kolega iz sela koji sve radi u fullu je isto, još i više, spalio pšenicu. Prerano prskao, koristio regulator rasta, preterao sa azotom, naišao hladni talas i sneg.... Stresa koliko nećeš i pšenica sad baš loše izgleda, a uvek je imao vrhunske useve. Nisam imao srca da slikam, što i inače izbegavam kad je tuđa njiva u pitanju.

Pšenice sam prskao oko 10 aprila .Tada su pšenice koje su ranije prskane izgledale loše ali bilo je jačih mrazeva čak i snega.
Ne znam dokle je trebalo čekati sa tretmanom.
Imam jednu njivu gde sam slučajno isključio jednu sekciju a primetio sam dosta kasno da ne radi.Pre par dana nisam video razliku u prskanom i neprskanom .Po tome prskanje ne utiče ,nego je nešto drugo u pitanju (verovatno najvažnija agrotehnička mera).

Da li je još nešto ubacio od hemije kad je prskao? Sa falkonom i metmark+mural sam i ja prskao a i datum prskanja nam je manje više isti (8 i 9 april), pa nemam tih simptoma.... Ali zato kolega iz sela koji sve radi u fullu je isto, još i više, spalio pšenicu. Prerano prskao, koristio regulator rasta, preterao sa azotom, naišao hladni talas i sneg.... Stresa koliko nećeš i pšenica sad baš loše izgleda, a uvek je imao vrhunske useve. Nisam imao srca da slikam, što i inače izbegavam kad je tuđa njiva u pitanju.
Nije ništa više dodavao.

Moje mišljenje je da je za izgled pšenica kriva kombinacija nepovoljnih vremenskih uslova (suvo i hladno) i hemijski tretman pred kasni prolećni mraz, a bilo ga je na žalost u više navrata..
Ima mnogo oštećenih pšenica svuda kada se gleda u prolasku putem.
Pogotovo je to izraženo na krajevima, uvratinama gde se uspori ili ostane na tren u mestu i pojača doza tako.
Biljke su pod stalnim stresom pa bukvalno od setve i klijanja.
Zbog manjka vlage i hladnoće ne odvijaju se fiziološki procesi na normalan način, i dolazi do fitotoksičnosti na usev.
Pšenica nije bila u mogućnosti da razgradi i izbaci iz sebe materije kojim je tretirana.
I sada kada je na redu zaštita klasa je slična situacija, i gora sa vlažnošću.
Olakšavajuće je što sleduje samo fungicid
Neverovatna sezona, svaka prošla sve bolja.
Pamtim 30 i kusur unazad, mislim da stanje sa vlagom nikad nije bilo toliko zabrinjavajuće u ovom periodu, za sve kulture. Uvek je kiša nekako u zadnji čas stizala, bilo je neke zalihe. Sad to nije slučaj na žalost.

Solehio iz kasne setve, kraj oktobra. Na nekim parcelama na mestima ima gde je prilično proredjen, ostao nizak, čak se i gubi. Mislio sam da nije možda od prošlogodišnje hemije, medjutim toga imam i na suncokretištu, i na sojištu i na kukuruzištu. Još gore je na parceli gde mi je Sobred i Armstrong. Slikaću kad odem u obilazak.

2XD66GR.jpg

eHqTyfC.jpg

UBZ1yFY.jpg

AZHlvc3.jpg

KWS Modern, setva kraj oktobra.

pR3hSCw.jpg

8mztD9d.jpg

Lctqma1.jpg

OXJkpJw.jpg

LG Alcantara. Setva početkom oktobra.

HNN945w.jpg

Zxe5gZX.jpg

dvJf3R0.jpg

Kvq48BU.jpg

anvAtrf.jpg

Imam ja i loše pšenice i iz ranije setve od Alcantare. Baš sam početak oktobra. Otići ću da slikam. I te pšenice su mi na najtežoj zemlji u selu, na suncokretištu.

Ja sam bas rano sejao 8 i 9 oktobra,sva kasnija setva kod nas je losija,jer sam ja uhvatio i malo vlage sto je bilo u zemljistu i psenica je nikla jako brzo,sva kasnija setva je nicala jako dugo sto zbog nedostatka padavina ,sto do manjka vlage u zemlji i lose pripreme pred setvu

Nazad
Vrh