Psenica 2019/2020

Kod mene u kraju žita su katastrofalna, mala, retka, žuta možeš da vidiš miša na pola njive pojedini što su prskali raznim koktelima pre 15-20 dana su usrali motku načisto ta žita požutela izgorela kao da ih brener opalio.Ima ih i koja su dobra u brdu jer je tu kod nas najkvalitetnija zemlja ali generalno propast i ako uskoro ne legne neka lepa kiša biće čabar.

Ja se plasim da ne bude par litara svega pa cu najverovatnije ipak sacekati ovu kao najavljenu kisu tamo 19-20og....videcemo sutra ujutru sta kazu prognoze.

Ja sam odradio dve prihrane, ovu drugu kanom pre nekih 15dana dva snega su pala ali jos se beli po njivi, samo treba kise da spusti azot malo dublje.ima vlage na dubini ali je problem povrsinska vlaga, psenici sada treba mnogo vode, velika masa, sledi intezivni porast, cuvam slike od prosle godine gde se vidi da su 10dana ogromni u psenici, znaci bila je ekstremno losa i posle kise za 15dana porasla je nenormalno.

.
391de0120860a222358c92da93112348.jpg
2fc33dcee1a9e05827d45637286905ba.jpg

Послато са SM-J730F помоћу Тапатока
Obecava dobar rod.

Ja sam odradio dve prihrane, ovu drugu kanom pre nekih 15dana dva snega su pala ali jos se beli po njivi, samo treba kise da spusti azot malo dublje.ima vlage na dubini ali je problem povrsinska vlaga, psenici sada treba mnogo vode, velika masa, sledi intezivni porast, cuvam slike od prosle godine gde se vidi da su 10dana ogromni u psenici, znaci bila je ekstremno losa i posle kise za 15dana porasla je nenormalno.
Nakon 15 dana na povrsini istopljene granule,toplije vreme,tu samo nitrat ostao.

Bacio drugu prihranu, ako Bog da da padne kisa, nadam se da polijem pre Uskrsa sa furore+sekator, sad sta da mu dodam jos?
cc150023c37eff7c5e0a59398a3e1f68.jpg
88e1994e58419bd4d5c9cc2e98ed3351.jpg
a69d2b23295a3984bd7742d41a8a4c28.jpg

Послато са JERRY2 помоћу Тапатока

Posto vidim da je vecini nejasno, a da su strucnjaci zatajili, kao i PIS ( prognozno izvestajna sluzba zastite bilja) ima objava na njihovom sajtu, ali da nikako drugacije ne obavestava poljoprivrednike, za razliku od vocarskih i povrtarskih kultura gde smo dobili na desetine sms od njih. Njhove trenutne izjave: "nema vlage", "malo su pozuteli vrhovi od vetra i mraza" nije adekvatan odgovor nekog strucnog lica. Posebno ako pogledamo setveni sloj kod jarih kultura, tu mozemo i dalje videti vlagu, dakle deficita jos uvek nema.
Pokusacu ja da pojasnim sta se trenutno desava sa psenicom, iako nisam skolovan za to, sa punom odgovornoscu mogu da iznesem svoje misljenje, kako pred vas, tako i pred sva strucna lica koja se po ovom pitanju i dalje nisu izjasnila. Njihove predloge i odgovore ocekujem tek posle bitke, kao i u prethodnim godinama.
Naime padavine, koje su bile u martu i onaj sneg, prouzrokovali su infekciju psenice sive pegavosti lista- septoria tritici, patogenom Mycosphaerella graminicola. Koja se prosirila sa donjih na gornje listove psenice, i koja u slucaju daljeg sirenja na list zastavicar i klas moze prouzrokovati i samnjenje prinosa do 50%. Inkubacija traje bas kao kod korone od 14 do 28 dana, i potrebna joj je temperatura od 15 do 20 stepeni. To se upravo desilo krajem prosle sedmice, kada su psenice i prskane i ne prskane pocele da naglo zute. Dakle infekcija se desila jos u martu, a odraz te infekcije tek prosle nedelje odnosno oko 8.4. kada je doslo do naglog porasta temperature. Pa se poljoprivrednicima koji su prskali ranije cini da psenici bas fungicid nije prijao ili da je reakcija to zutilo reakcija izvazvana prskanjem.
Drugi faktor koji utice na to da se septoia i dalje siri jeste prskanje.
Ljudi mahom nisu mogli da docekaju, pa su prskali koji dan ranije, a hladna jutra i mrazevi su doveli do toga da fungicid dosta manje deluje, ili uopste ne deljuje. Tako da je septoria i dalje aktivna. Kod prskanja moram da napomenem da se ljudi mahom hvataju triazola, ili kao glavne aktivne materije iz te grupe tebukonazola, koji je jako lepo resavao one 2015. godine rdju, medjutim ovo nije rdja i nije 2015. godina, i ako uzmemo ocenu 1 od 5, oni jedva da imaju ocenu 1. Recimo falcon trokomponentni fungicid, takodje nema neki ucinak u septorii, ali zato ceres, duett ultra odnosno preparati koji imaju aktivnu meteriju epoksinazole imaju ocenu 3-4. Systiva basf odnosno preparati sa fluxapyroxad aktivnom materijom takodje odnose septoriu sa ocenom 4. Protiokonazol kao aktivna materija takodje 3.
Da rezimiramo, u koliko se infekcija nastavi potrebno je do maksimalno 3 nedelje posle prvog tretmana zastiti psenicu nekom od navedenih delujucih aktivnih materija, uz dodatak nekog insekticida, a ne napamet bilo kojim fungicidom, jer i mi kada smo bolesni ne pijemo iste lekove kada nas boli glava i kada imamo retku stolicu.
Nadam se da sam malo pomogao.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh